Ο σοσιαλισμός είναι γνωστό ότι ταιριάζει καλύτερα στους έχοντες και όχι στους μη έχοντες και γι’ αυτό οι πολιτικοί που τον διακονούν τις περισσότερες φορές, γνωρίζουν μόνο από μαρτυρίες την εργατική τάξη, αλλά και τις δυσκολίες της ζωής που αντιμετωπίζουν οι συνηθισμένοι άνθρωποι.
Πρόσφατα σε δυο μεγάλες εφημερίδες δημοσιεύτηκαν εν είδει προδημοσίευσης αποσπάσματα από το βιβλίο της Λούκας Κατσέλη για την κρίση, που εξωραΐζουν πράγματα και καταστάσεις, αποθεώνοντας όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις τον ρόλο του γράφοντος (της γράφουσας εν προκειμένω) που τυγχάνει να είναι και σοσιαλίστρια. Αυτό που η Λούκα Κατσέλη θέλει να κάνει αισθητό στον αναγνώστη από την αρχή του βιβλίου είναι ότι όταν το 2009 μετά τις εκλογές ανέλαβε στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (με υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου) τα συμφέροντα την πολέμησαν από την πρώτη ημέρα και βέβαια δεν απέδωσε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της…
Ο «πόλεμος των συμφερόντων» είναι πάντα μια καλή δικαιολογία για την έξοδο ενός πολιτικού από την κεντρική πολιτική σκηνή και βέβαια για να εξαργυρωθεί αυτός ο πόλεμος κάποια στιγμή αργότερα. Ο δρόμος είναι ο συνήθης για τους ελάσσονες πολιτικούς που είναι άπειροι και άνευ της παραμικρής συνεισφοράς τις περισσότερες φορές.
Για την ιστορία να πούμε ότι η Λούκα Κατσέλη (που συνεχίζει να ομνύει στον σοσιαλισμό) σήμερα είναι μέλος του ΔΣ της Pepper Hellas, μίας εταιρείας που διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια.
Υπεύθυνη Οικονομικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – και της αντιπολιτευτικής στρατηγικής, όπως λέει η ίδια στο βιβλίο της – στο διάστημα προς τις εκλογές 2009, ήταν αυτή που στην ουσία έπεισε τον Γιώργο Παπανδρέου, για τη φράση «λεφτά υπάρχουν», που αποτέλεσε και το πρελούδιο της χρεωκοπίας, παρά το ότι τόσο η ίδια όσο και ο τότε πρωθυπουργός παρίσταναν τους έκπληκτους για τη χρεωκοπία που χτυπούσε δυνατά την πόρτα της χώρας. Η προαναφερόμενη είχε πείσει τον τότε πρωθυπουργό ότι τα λεφτά υπάρχουν στα 31 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, εκ των οποίων σε βάθος χρόνου εισπράχθηκαν μόνο 1,8 δις.
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2009 η ίδια ήταν στην τηλεόραση με τον Κωστή Χατζηδάκη και διαβεβαίωνε πως θα διώξει την COSCO και θα επαναγόραζε και τον ΟΤΕ.Σήμερα η ίδια με δόση χαιρέκακης τυμβωρυχίας λέει μεγάλα λόγια για τις αναπτυξιακές πολιτικές και την προσέλκυση επενδύσεων, που πρότεινε τότε.
Στο βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια να παρέμβει και αξιολογικά στα ΠΑΣΟΚικά, αναφέροντας ως νεοφιλελεύθερη την πολιτική του Κώστα Σημίτη, αναδεικνύοντας τις αρετές του μακαρίτη Γεράσιμου Αρσένη, που ήταν συμπαθής ως άνθρωπος αλλά πολιτικά έλεγε ανοησίες ανακατεμένες με βερμπαλισμούς, περί αναπτύξεων και άλλα παρόμοια, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν όταν ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν υπουργός Οικονομικών επί Ανδρέα Παπανδρέου. Το αντίθετο μάλιστα, οδηγηθήκαμε σε τραγικές υποτιμήσεις του τότε εθνικού νομίσματος της δραχμής.
Η ίδια δηλώνει περήφανη για τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος στηριζόταν σε τελείως φαντασιακές προβλέψεις εξόδου από την κρίση την οποία υπολόγιζε σε ένα με δύο χρόνια.Ας αναφέρουμε εδώ ότι ο συγκεκριμένος νόμος ήταν το θεσμικό πλαίσιο ανάδειξης του «μπαταχτηδισμού» σε εθνική οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να διαλύσει ό,τι μπορούσε να περισωθεί στο όνομα μιας λαϊκιστικής φιλολαϊκότητας, που κατόπιν υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ (και συνέχισε) με την περίφημη βλακεία της σεισάχθειας που καλλιέργησαν εγκληματικά στους Ελληνες λαϊκιστές αριστεροί πολιτικοί, τους οποίους ένοιαζε μόνο ο λουφές της εξουσίας.
Να θυμίσουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η Λούκα Κατσέλη έγινε πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα και εν συνεχεία, όταν τα κριτήρια συμμετοχής στα Δ.Σ. των τραπεζών την οδήγησαν εκτός Εθνικής, περιορίστηκε στη θέση της προέδρου της Εθνικής Κύπρου (και τα διόλου ασήμαντα προνόμια της συγκεκριμένης θέσης). Και επειδή η θητεία στην Κύπρο τελειώνει, αν δεν έχει τελειώσει ήδη, καθώς η Εθνική Κύπρου έχει πωληθεί, κάτι έπρεπε να κάνει η κ. Κατσέλη. Και επειδή με την κυβέρνηση της ΝΔ οι επιλογές για την πρώην υπουργό έχουν περιοριστεί δραστικά, η θέση στο Δ.Σ. ενός fund διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, ήταν μάννα εξ ουρανού, για να συνεχίσει να παλεύει για τον σοσιαλισμό.
Η Pepper Hellas αποτελεί το ελληνικό τµήµα της Pepper Group, η οποία αρχικά εξαγοράστηκε το 2017 από την αµερικανική πολυεθνική KKR Co. Inc (Kohlberg Kravis Roberts) έναντι 675,9 εκατ. δολαρίων, ενώ πρόσφατα το ευρωπαϊκό της σκέλος (Pepper Εuropean Servicing) αποκτήθηκε από την αυστραλιανή Link Group έναντι 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για µια εταιρεία την οποία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αρέσκονται ακόµη και σήµερα να την παροµοιάζουν µε τα «κοράκια» των «κόκκινων» δανείων.
Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”