Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Λούνα παρκ: Ο χορός των ευθυνών στο τρενάκι του τρόμου

Έως σήμερα, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον 10 έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε λούνα παρκ – παγίδες θανάτου, με όλα αυτά τα τραγικά και απαράδεκτα να συμβαίνουν στην πατρίδα μας, μέρα μεσημέρι, και όχι σε κάποιο βιβλίο τρόμου του Steven King, όπως το θρυλικό «It».

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Τέσσερις θάνατοι και 10 σοβαροί τραυματισμοί στα σκουριασμένα λούνα παρκ στην Ελλάδα


Μοιάζει απίστευτο να συμβαίνουν θανατηφόρα δυστυχήματα σε χώρους συνώνυμους με την ψυχαγωγία, την ξεγνοιασιά και την παιδική αθωότητα (όπως τα λούνα παρκ), αλλά το σοκ και η ανατριχίλα εντάθηκαν όταν η αυτοψία μετά την πρόσφατη τραγωδία στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής αποκάλυψε σάπιες και σκουριασμένες εγκαταστάσεις, κατάλληλες μόνο για σκραπ (παλιοσίδερα) και όχι για παιχνίδι.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες ένθεν και εκείθεν, τόσο από την πλευρά των επιχειρηματιών που λειτουργούν παιχνίδια – παγίδες θανάτου, όσο και από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι τους δίνουν το πράσινο φως (με την ανοχή τους ή την αμέλειά τους) για να επιδείξουν τέτοια εγκληματική ανευθυνότητα προς την κοινωνία.

Υπεύθυνος ο δήμος

Ο Νόμος είναι σαφής και καθορίζει ότι απολύτως αρμόδιος για την άδεια λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων είναι ο δήμος, στον οποίο βρίσκεται το εκάστοτε λούνα παρκ. Με αφορμή το νέο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 19χρονου στη Χαλκιδική εγείρονται τεράστια ερωτήματα για τις ευθύνες της δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά, καθώς με την ανοχή του τοπικού δήμου λειτουργούσε το σάπιο και εντελώς ακατάλληλο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής. Η δήμαρχος Κασσάνδρας κλήθηκε σε απολογία, όπως είχε συμβεί και πριν από μερικά χρόνια στο Ελληνικό για τον τότε δήμαρχο της πόλης, όπου ένα παιδί είχε χάσει τη ζωή του σε φουσκωτό παιχνίδι που παρασύρθηκε από τον αέρα και έσκασε με δύναμη στο έδαφος.

Η Χαλκιδική φέτος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στιγματίστηκε διπλά από τραγωδίες, και από τον θάνατο του 19χρονου παλικαριού που εκτινάχθηκε από το σκουριασμένο κάθισμα του λούνα παρκ του τρόμου, αλλά και από τον πνιγμό της 8χρονης στην κατασκήνωση λίγες ημέρες νωρίτερα, με τα αναπάντητα ερωτήματα και την οργή (συγγενών και απλών πολιτών) ξεχειλίζουν.

Ειδικά όταν μαθαίνουμε πως η τοπική Αστυνομία ήταν ενήμερη για την κατάσταση των εγκαταστάσεων και είχε ενημερώσει τον Δήμο Κασσάνδρας πως δεν υπήρξε από την πλευρά του επιχειρηματία κατάθεση γνωστοποίησης στη Δημοτική Αρχή, όπως όφειλε να κάνει, σύμφωνα με τον Νόμο.

λούνα

Στραβά μάτια

Παρ’ όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή εξακολουθούσε να κάνει τα στραβά μάτια. Επίσης είναι γνωστό σε όλη την τοπική κοινωνία ότι τα παιχνίδια του συγκεκριμένου λούνα παρκ παρέμεναν σε εκείνο τον χώρο στο Πευκοχώρι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτεθειμένα στον ήλιο, στη βροχή, στον αέρα, στο κρύο και στη ζέστη, σαν εγκαταλελειμμένα σίδερα.

Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου. Ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση ούτε η κεντρική διοίκηση μπορεί να το ισχυριστεί αυτό, και η γνωστή ανταλλαγή ευθυνών (το «μπαλάκι» από τον δήμο στην περιφέρεια ή σε άλλους φορείς και πίσω, σε ένα αέναο εκκρεμές) πρέπει να τελειώσει κυρίως γιατί δημιουργεί την εντύπωση ότι όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν και πως όλα γίνονται σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου, ενώ στην πραγματικότητα έχουν όλοι άγνοια ή δεν έχουν πραγματοποιηθεί από αμέλεια οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Στο συγκεκριμένο τραγικό συμβάν ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 32 για την επίσπευση της διαδικασίας, ώστε να αποδοθούν χωρίς καθυστέρηση οι ευθύνες στους υπευθύνους για τη νέα τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής. Προχθές, Παρασκευή, έγινε έλεγχος των εγκαταστάσεων από ειδικό φορέα πιστοποίησης ώστε να εντοπιστούν τα αίτια της τραγωδίας και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης ζήτησε επίσης από τον ΔΕΔΔΗΕ να ξαναδώσει ρεύμα τις ώρες της πραγματογνωμοσύνης, ώστε να μπορέσουν οι ειδικοί να αναπαραστήσουν ακριβώς τις συνθήκες που ίσχυαν κατά το ατύχημα.

Πέρα από την ανεπάρκεια των υλικών και την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων, στην τραγωδία στο Πευκοχώρι υπήρξε και μεγάλη αμέλεια / κακή συμπεριφορά από τον χειριστή, ο οποίος έβαλε την περιστροφή στο τέρμα – στη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, με τις γνωστές συνέπειες. Αυτό από μόνο του αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να αποδοθούν γρήγορα οι ευθύνες, η Δικαιοσύνη να κρίνει τους ενόχους άμεσα χωρίς πολυετείς καθυστερήσεις (αναβολές κ.τ.λ.) και η τιμωρία να είναι ξεκάθαρη (χωρίς «παραθυράκια») και παραδειγματική, γιατί δυστυχώς όταν ένα κράτος δεν προλαμβάνει, αλλά μαθαίνει μόνο μέσα από τα λάθη του, η ποινή πρέπει να είναι παραδειγματική για να αποτρέψει επαναλήψεις τέτοιων τραγικών συμβάντων στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοπυροβολήθηκε 19χρονος φοιτητής στα Ιωάννινα – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ

Εντοπίστηκαν 69 μετανάστες σε λέμβο νότια της Γαύδου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ