Ανεβάζει ταχύτητα η προσπάθεια της Ελλάδας να αναδείξει τουριστικές περιοχές σαν προορισμούς επιλογής για ποδηλατικό τουρισμό με την εκλογή της Σοφίας Φιλιππίδου ως πρεσβευτής ποδηλάτου, «Bike Mayor», της πόλης του Λουτρακίου. Ο τιμητικός τίτλος της αποδόθηκε από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό BYCS ο οποίος εδρεύει στο Άμστερνταμ-την παγκόσμια Πρωτεύουσα του Ποδηλάτου- και συνοδεύεται από την ένταξη της ιστορικής Λουτρόπολης της Κορινθιακής Ριβιέρας στο Δίκτυο του.
Της Αλεξίας Σβώλου
Γκαζώνει τουριστικά το Λουτράκι με οδηγό τη νέα του Bike Mayor. Με ορθοπεταλιές και τη νέα του Bike Mayor γκαζώνει τουριστικά το Λουτράκι
Η Σοφία Φιλιππίδου, που μας μιλά σήμερα, έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα κάνοντας πεντάλ στον χώρο του τουρισμού, με στόχο να καθιερώσει τον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανάδειξη του ποδηλάτου ως βασικό μέσο μετακίνησης. Η προσωπική της αγάπη για το ποδήλατο και για τον τόπο της αποτελούν εφαλτήριο για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού και κατ’ επέκταση της διατήρησης της αυθεντικότητας και της φυσιογνωμίας του τοπίου.
Πόση δουλειά πίσω από τον τίτλο της Bike Mayor κρύβεται πίσω από αυτή την τιμητική διάκριση και πόσος αγώνας για την καθιέρωση του ποδηλατικού τουρισμού στην πατρίδα μας;
Η ανάδειξη μου ως bike Mayor για την πόλη του Λουτρακίου είναι τιμητική. Πίσω όμως από την βιτρίνα υπάρχει πολύ δουλεία που πρέπει να γίνει για την καθιέρωση της ποδηλατικής κουλτούρας από τους νέους αλλά και την αποδοχή του ποδηλάτου από τους πρεσβύτερους. Η χρήση του ποδηλάτου την σημερινή εποχή είναι επιτακτική και μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει τόσο για την υγεία αυτού που το χρησιμοποιεί όσο και για το περιβάλλον.
Η προσπάθεια μου σε συνεργασία με τον Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι καθοριστική για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την πόλη του Λουτρακίου σε πόλη φιλική προς το ποδήλατο. Να αποκτήσουν οι νέοι «κουλτούρα ποδηλατική» αλλά και οι επιχειρήσεις να εισάγουν το ποδήλατο στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στους πολίτες αλλά και στην προσέλκυση τουριστών καθόλη την διάρκεια του χρόνου, που είναι και ο σκοπός. Το Λουτράκι ήδη το επισκέπτονται ομάδες παγκόσμιας εμβέλειας για την ποδηλατική τους προετοιμασία με την συμβολή καταξιωμένων αθλητών και φυσικά και με την υποστήριξη του Δήμου. Αυτό το πλεονέκτημα πρέπει να το ενισχύσουμε και να είναι ο μοχλός για την περαιτέρω ανάπτυξη.
Τι μπορεί θα κερδίσει το Λουτράκι και η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου αναδεικνύοντας τον ποδηλατικό τουρισμό, με τους κατοίκους να υιοθετούν ποδηλατική συνείδηση;
Λιγότερο θόρυβο, καλύτερο περιβάλλον, καθαρότερη ατμόσφαιρα, ευκολότερη μετακίνηση στους δρόμους χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση και υγιέστερους πολίτες αλλά και επισκέπτες που θα χαίρονται την «πράσινη» λουτρόπολη της Κορινθιακής Ριβιέρας.
Με τον κορωνοϊό να έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό τόσο σημαντική είναι η στροφή σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσελκύουν ανθρώπους από το εξωτερικό με διαφορετική πιθανώς κουλτούρα από τον Έλληνα;
Σε πόλεις του εξωτερικού το ποδήλατο κυριαρχεί στις συνειδήσεις των πολιτών, έτσι λοιπόν το κύριο μέλημα μου είναι να μπορέσει να κυριαρχήσει και στην πόλη του Λουτρακίου. Το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσω μεταφοράς των εργαζομένων προς τις δουλείες τους, των μαθητών στο σχολείο, αλλά και για διασκέδαση και άθληση αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο και τον ποδηλατικό τουρισμό.
Η στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελεί κύρια στρατηγική για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου-που είναι και το ζητούμενο ώστε το τουριστικό προϊόν να προσφέρεται όλο τον χρόνο αλλά και να εξασφαλίζει έσοδα όλο το χρόνο. Η επιτυχία θα είναι να αναπτυχθεί ποδηλατική συνείδηση όλων μας όπως και η δημιουργία των ανάλογων υποδομών.
Πως θα έβλεπες το Λουτράκι σε 10 χρόνια από σήμερα με ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση της χρήσης του ποδηλάτου καθώς του το επιτρέπει και το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής;
Θα ήθελα να δω το Λουτράκι με ποδηλατοδρόμους μέσα στην πόλη αλλά και ποδηλατικές διαδρομές στο βουνό και στα περίχωρα. Να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο χωρίς φόβο. Πιστεύω ότι αν εξασφαλίσουμε τις υποδομές θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή, θα ομορφύνει ο περιβάλλοντας χώρος και θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών κάνοντας τον προορισμό πιο ελκυστικό για τους τουρίστες.
Ποιες άλλες περιοχές μπορεί να χρησιμοποιήσει σαν βάση ο ποδηλατικός τουρισμός για να ανθίσει; Οι «ποδηλατικές πόλεις» θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά ώστε να διευρυνθεί η διάρκεια της τουριστικής σεζόν;
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο ποδηλατικός τουρισμός. Το κλίμα της Ελλάδος μας βοηθάει, ιδίως τους χειμερινούς μήνες και ο στόχος είναι να καθιερωθεί στην συνείδηση των ευρωπαίων ότι η Ελλάδα είναι ποδηλατικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ