Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μ. Βορίδης: Η ακρίβεια είναι στην απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού

Οικονομικά θέματα (ακρίβεια – νομοσχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής) ήταν το βασικό θέμα συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο web tv της «Ναυτεμπορικής». Ενώ για τα ελληνοτουρκικά συνέστησε «μικρό καλάθι».

Ξεκινώντας από τη μάχη κατά της ακρίβειας, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι η αύξηση των μισθών είναι «το πιο σημαντικό μέτρο», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι όλο και περισσότερα προϊόντα εισέρχονται στο -5% (σταθερή μείωση τιμής). Με τη διευκρίνιση δε, ότι δεν είναι προσφορές, αλλά «κανονιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με τα ταμπελάκια», κάλεσε περισσότερες αλυσίδες να μπουν στο μέτρο. Επιπλέον, «πρέπει να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των προϊόντων. Αυτό δίνει μια εναλλακτική δυνατότητα στην ακρίβεια, αφού ουσιαστικά μειώνει τις τιμές».

Εκτός των παραπάνω, «είναι και οι έλεγχοι στην αγορά, τα πρόστιμα καταλαβαίνω ότι μπορεί να ενοχλούν τις εταιρείες, και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι, όμως, πολιτική της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να το κάνει, και φέρνουν και αποτέλεσμα. Διότι εκεί που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν υπερβάσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν […] εν συνεχεία, μετά το πρόστιμο, είχαμε μειώσεις τιμών από τις συγκεκριμένες εταιρείες».

Εν κατακλείδι, είναι «μια συνεχής μάχη, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας προσπαθεί και φαίνεται ότι προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί. Είναι στην απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού, έχει καθημερινή παρακολούθηση και ενημέρωση πάνω στο ζήτημα αυτό. Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση να κάνουμε ό,τι μπορούμε σε ένα δύσκολο και επίμονο πρόβλημα».

Στα του νομοσχεδίου κατά της φοροδιαφυγής, ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για ένα «βασικό πυρήνα του νομοσχεδίου», στον οποίον «όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε». «Ποιος είναι αυτός; Δεν είναι δυνατόν η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, το 70%-80% αυτών των 750.000 ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, να δηλώνει ποσά κάτω από την αμοιβή του ανειδίκευτου εργάτη. Είναι κάτι παράξενο, και όχι για μία χρονιά μόνο, αλλά διαχρονικά. Καταλαβαίνουμε ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά και αυτό αντιμετωπίζεται με την εισαγωγή ενός τεκμηρίου» ανέφερε.

Επειδή, όμως, αναγνώρισε, «δεν υπάρχει οριζόντια πολιτική που να μην έχει και αδικούμενους», […] η προσπάθεια που ξέρω ότι θα καταβάλει και θα εξαντλήσει κάθε τέτοια δυνατότητα ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι να εισαχθούν παραμετροποιήσεις, οι οποίες να αμβλύνουν αυτές τις αδικίες». «Εκεί υπάρχει μια συζήτηση, την οποία θα παρακολουθήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Θα δούμε τις προτάσεις που έρχονται από την πλευρά των ελευθέρων επαγγελματικών και αυτοαπασχολουμένων, τις ατομικές επιχειρήσεις ευρύτερα. Θα δούμε ποιες αντιρρήσεις είναι λογικές και βάσιμες, ο Κωστής (Χατζηδάκης) είναι πολύ ανοιχτός στο να ακούσει και να συμπεριλάβει τέτοιου τύπου παρεμβάσεις», διαβεβαίωσε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.

Στα ελληνοτουρκικά και με αφορμή την ανακοίνωση συνάντησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «από τη χρονική στιγμή της συνάντησης στο Βίλνιους έχει χαραχθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος κυρίως εστιάζεται […] στη λεγόμενη soft atzenta, δηλαδή ζητήματα πολιτισμού, εμπορικών ανταλλαγών, κ.α., και στα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αφορούν την αμυντική σχέση των δύο χωρών, υπό την έννοια του να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση της όξυνσης και της αντιπαράθεσης που περάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός είναι συνεπής, τα τηρεί. Όσο διατηρείται κλίμα ελάχιστης συνεννόησης με την Τουρκία, θα συνεχίζουμε και θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε».

Πάντως, προσέθεσε, «σε αυτές τις συζητήσεις, στην προοπτική και το εύρος τους, με τους Τούρκους πρέπει να κρατάει κανείς μικρό καλάθι». Σε κάθε περίπτωση, «το να κατεβεί η ένταση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος […] ο πρωθυπουργός δεν ανοίγει ζητήματα, στα οποία έχουμε τελείως διαφορετική οπτική με την Τουρκία».

Όμως, στα θέματα κυριαρχίας «ο πρωθυπουργός και η Ελλάδα έχουν πει ότι οι θέσεις μας είναι καθαρές και δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε πίσω από αυτές τις θέσεις», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε την προσέγγισή του ότι το πρόβλημα δεν είναι στα πρόσωπα ή τα επικοινωνιακά σφάλματα. «Κατά τη γνώμη μου η Αριστερά στην Ελλάδα έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις», σημείωσε.

Τέλος, για το Μεσανατολικό, εκτίμησε ότι στόχος των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς ήταν είτε η περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση είτε η διεθνοποίηση. «Δεν είμαι βέβαιος ότι επιτυγχάνουν στους στόχους τους», στρατιωτικούς και πολιτικούς. «Δεν φαντάζομαι ότι η Χαμάς κέρδισε φίλους από όλο αυτό, ούτε η Παλαιστίνη κέρδισε φίλους. Δεν βλέπω μια μεγάλη αναδιάταξη στο παγκόσμιο σκηνικό», ανέφερε κλείνοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άννα Καραμανλή: «Ο λαός επέλεξε και επιλέγει σταθερότητα, αξιοπιστία και ανάπτυξη»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τον καγκελάριο Σολτς συζητήσαμε ελάχιστα για την οικονομία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ