Με… ξαφνικό θάνατο απειλούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για να κλείσει εδώ και τώρα η συμφωνία με τους δανειστές.
Όλα δείχνουν ότι για να κλείσει η συμφωνία το Ασφαλιστικό όχι απλά θα ανοίξει αλλά θα πρέπει άμεσα μέσα στο καλοκαίρι να κλείσει το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και να μην υπάρχουν ασφαλισμένοι που να λαμβάνουν σύνταξη πριν τα 62 έτη.
Για να γίνει αυτό η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει ως τις 30 Ιουνίου και αμέσως μετά να νομοθετήσει σχετικά ώστε να ανάψει το πράσινο φως των δανειστών.
Όσοι μείνουν εκτός των παραπάνω μέτρων διατηρήσουν δηλαδή το δικαίωμα σε πρόωρη συνταξιοδότηση θα δουν μεγάλη μείωση των αποδοχών τους καθώς θα αυξηθεί κατά 10% το πέναλτι πρόωρης αποχώρησης που σήμερα βρίσκεται στο 6%.
Παράλληλα όμως και με βάση την εικόνα των Ασφαλιστικών Ταμείων έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση για βασική εγγυημένη σύνταξη της τάξης των 360 ευρώ το μήνα και από κει και ύστερα η σύνταξη να εξαρτάται ανά άτομα από τις εισφορές που έχει καταβάλει. Να αλλάξει δηλαδή το σημερινό καθεστώς που καθορίζει κατώτατο όριο σύνταξης ανεξάρτητα από τις εισφορές.
Παράλληλα η σύνταξη αυτή θα καταβάλλεται στον Ασφαλισμένο στα 67 έτη, κάνοντας απαγορευτική επί της ουσίας την έξοδο με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
Αυτοδιαψεύδονται οι θεσμοί
Από χθες το απόγευμα οι θεσμοί διαμηνύουν ότι ουδέποτε πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Μάλιστα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι ουδέποτε πρότειναν οι θεσμοί την περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα.
Οι πιστωτές ωστόσο αυτοδιαψεύδονται μέσα από τα ίδια τους τα κείμενα και οι απαιτήσεις ρήξεις που προέβαλαν για μείωση των συντάξεων επιβεβαιώνονται μέσα από την επίσημη πρότασή τους προς την ελληνική αντιπροσωπεία.
Το κείμενο των «τριών θεσμών» υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και παραπέρα» (Reforms for the completion of the current programm and beyond) αποκαλύπτει ότι οι δανειστές ζήτησαν πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες, ντε φάκτο, οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ έως το 2018.
Η αποκάλυψη αυτή εκθέτει ευθέως και την Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της οποίας Μαργαρίτης Σχινάς υποστήριξε το πρωί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε ποτέ από την Ελλάδα μείωση συντάξεων αλλά μόνον… «περικοπές της τάξης του 1% του ΑΕΠ στο κόστος τους ασφαλιστικού συστήματος».