Εγχώριοι και ξένοι παίκτες του real estate… πολιορκούν τους δυο Πύργους του Ελληνικού. Πρόκειται για ένα project, που εντάσσεται στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων (γραφείων/κατοικιών) για την μεγάλη ανάπλαση του Ελληνικού, το οποίο έχει προσελκύσει ήδη μεγάλους ομίλους για το φιλέτο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών οµίλων του real estate για το φιλέτο της Αθηναϊκής Ριβιέρας και την κατασκευή γραφείων και κατοικιών
Ο ένας πύργος σχεδιάστηκε για να υψωθεί στο παραλιακό μέτωπο και θα φιλοξενεί κατοικίες και ο δεύτερος κοντά στην κεντρική Λεωφόρο, όπου θα στεγάσει μελλοντικά πολυτελές ξενοδοχείο και γραφειακούς χώρους.
Ο Πύργος Κατοικιών, ύψους έως 200 μέτρων, με συνολική επιφάνεια 45.000 τ.μ., θα στηθεί στη Μαρίνα. Ο Πύργος Γραφείων θα βρίσκεται στο πάνω μέρος της έκτασης, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Oι επίσημες δεσμευτικές προσφορές αναμένονται πριν από τα τέλη Απριλίου. Η διαγωνιστική διαδικασία που διενεργείται με συμβούλους τις Deloitte και Savills προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου.
Βασική πρόθεση και προτεραιότητα της Lamda Development είναι να συστήσει joint ventures, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, στα πρότυπα αυτού που έχει ήδη ανακοινωθεί με την ΤΕΜΕΣ στο κομμάτι της φιλοξενίας. ∆ηλαδή, τη σύσταση δύο εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV).
Συμφωνία
Στη μια θα έχει πλειοψηφικό ποσοστό η Lamda Development και στην άλλη ο συν-επενδυτής.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συμφωνία συνεργασίας για ανάπτυξη στο Ελληνικό που έχει ανακοινωθεί επίσημα από τη Lamda είναι με την ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ύψους 300.000.000 ευρώ, και αφορά τη δημιουργία από κοινού δύο πολυτελών ξενοδοχείων σε συνδυασμό με τουριστικά – οικιστικά συγκροτήματα στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού. Ολοκληρώθηκε με απευθείας συζητήσεις των δύο πλευρών.
Η… πολιορκία
Το μεγάλο project του Ελληνικού ωριμάζει και παρά την πανδημία έχει «οικοδομηθεί» ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Μέχρι στιγμής μετράμε περίπου 10 μη δεσμευτικές προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάπτυξη δύο Πύργων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.
Στα επιχειρηματικά στέκια προσθαφαιρούνται καθημερινά ονόματα. Μεγάλα ονόματα. Ήδη… ακούστηκαν ότι ενδιαφέρονται όμιλοι από το εγχώριο real estate, όπως οι Grivalia του ομίλου Eurobank και η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλησιάζοντας προς τη λήξη της προθεσμίας θα εμφανιστούν… παίκτες της τελευταίας στιγμής.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων θεωρείται και η Hines, γνωστή για τη στόχευση σε οικιστικά πρότζεκτ και ξενοδοχεία (βλ. projects στη Βούλα κ.ά. στην Ελλάδα), η βρετανική Brooklane που αγόρασε ακίνητα του άλλοτε κραταιού επιχειρηματία Βωβού, η Orilina Properties που βολιδοσκοπεί τον τομέα ανάπτυξης γραφείων και πολλές ακόμη εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ή ξένα funds.
Το χρονοδιάγραμμα
Ο υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, μετά και την εξέταση των φακέλων τους, θα ενημερωθούν από τους συμβούλους για τη β΄φάση που περιλαμβάνει την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Με βάση τα όσα προβλέπονται στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, θα συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) για τη δημιουργία των joint ventures με τους ενδιαφερομένους. Στην πρώτη περίπτωση, της κοινοπραξίας για τον Πύργο Κατοικιών, στόχος, κατά τις πληροφορίες, είναι η Lamda να διατηρήσει την πλειοψηφία, πιθανότατα ποσοστό 75% και στη δεύτερη περίπτωση για τον Πύργο Γραφείων, η Lamda θα είναι μέτοχος μειοψηφίας διατηρώντας αυτή ένα ποσοστό στα πέριξ του 25%.
Για το ξενοδοχειακό κομμάτι η ανάπτυξη των τουριστικών μονάδων θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.
Στην ίδια περιοχή προβλέπεται η κατασκευή ενός ακόμα ψηλού κτηρίου, καθώς και του μεγάλου εμπορικού κέντρου που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό.
Για το project, ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου εκτίμησε ότι η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ στη Lamda από το ∆ημόσιο θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2021. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες, που περιλαμβάνουν τις κατεδαφίσεις κτιρίων στο οικόπεδο του πρώην δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η εταιρεία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα να πραγματοποιεί εργασίες περίφραξης και ασφάλειας, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες για τα έργα υποδομών (ύδρευση, δρόμοι κ.λπ), τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται προς τα τέλη του 2021. Επιπλέον, προετοιμάζονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες, προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες για τα κτίρια του Ελληνικού. Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2023 και να αποπερατωθούν το 2025.
Το πλάνο των 10.000 κατοικιών
Στόχος είναι εντός των πρώτων πέντε ετών να έχουν κατασκευαστεί το 37% των υποδομών, το 40% του μητροπολιτικού πάρκου των 2.000 στρεμμάτων και να έχει αναπτυχθεί όλο το παραλιακό μέτωπο της έκτασης, όπως επίσης και το βόρειο τμήμα.
Η παραχωρησιούχος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, Lamda Development, έχει προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς πολλές εκ των απαραιτήτων εργασιών. Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για την αξιοποίηση του Ελληνικού κατά τη διάρκεια των επόμενων 15-20 ετών περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την ανέγερση περίπου 10.000 κατοικιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες επιτρεπόμενες χρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ψηλά κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.
Η συνολική επιφάνεια των κατοικιών θα ανέρχεται στο 1 εκατ. τ.μ. Στόχος να αποφέρουν κέρδη της τάξεως των 3,5 – 4 δισ. ευρώ. «Από το πόσες κατοικίες θα πωληθούν, θα εξαρτηθεί και το μέγεθος των κερδών, ενώ αρκετές θα απευθύνονται σε ξένους επενδυτές, στο πλαίσιο και του προγράμματος της Golden Visa», είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, συμπληρώνοντας ότι οι τιμές πώλησης θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές των σημερινών τιμών, καθώς η εταιρεία στοχεύει σε τιμές της τάξεως των 3.500 – 4.000 ευρώ/τ.μ.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί