Του Πέτρου Κουσουλού
«Πληγές» στο σώμα της τρίτης κατά σειρά, ανεξάρτητης, εξουσίας γεμίζει ο πολιτικό-επιχειρηματικό-δικαστικός πόλεμος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη της τελευταίες ημέρες και αναμένεται να κορυφωθεί (;) με την συζήτηση την οποία προκάλεσε ο Πρωθυπουργός, επιθυμώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που γεννήθηκαν από τις καταγγελίες της εισαγγελέως Τσατάνη σε βάρος του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Γνώστες των όσων ψιθυρίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου ανέφεραν στο ereportaz ότι ετοιμάζεται κυβερνητική αντεπίθεση με φόντο την «μάχη» κατά της διαπλοκής που -υποστηρίζει- ότι έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και θεωρεί –μετά τις εξελίξεις σε προσφυγικό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην διαπραγμάτευση- ως το μοναδικό προνομιακό της πεδίο.
Συγκεκριμένα τα ίδια πρόσωπα έλεγαν ότι στην «μάχη της Τρίτης» ο πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει ίσως έναν από τους τελευταίους άσσους που διαθέτει, καθώς θα υπεραμυνθεί της επιλογής Παπαγγελόπουλου για την θέση του υπουργού κατά της Διαφθοράς. Μια επιλογή που έγινε κατόπιν παρότρυνσης και πρότασης του κυβερνητικού εταίρου, δηλαδή των ΑΝΕΛΛ, οι οποίοι δεν καλο-έβλεπαν τον προκάτοχο του κ. Παπαγγελόπουλου, κ. Νικολούδη ο οποίος κάποια στιγμή προοριζόταν για επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, θα μιλήσει –και πάλι- για τις διαβόητες πλέον λίστες και κυρίως την λίστα Μπόργιανς η οποία έχει μετατραπεί στο «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης, ενώ θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει συγκεκριμένο «κύκλωμα» το οποίο –το Μαξίμου πιστεύει- ότι λειτουργούσε εντός της ελληνικής Δικαιοσύνης και είχε πρωτίστως επιχειρηματικές και δευτερευόντως πολιτικές πλάτες.
Αξίζει πάντως να καταγραφεί ότι ακόμη και εντός της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για εντελώς λάθος χειρισμό στην περίπτωση της υπόθεσης Τσατάνη καθώς, όπως λένε, «δεν έχει καμία δουλειά ο υπουργός να συναντάται με εισαγγελείς κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες».
«Καταγγείλετε μας δικαστές»
Το κλίμα στην Δικαιοσύνη είναι βαρύ και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι οι δικαστικοί λειτουργοί κοιτάνε ο ένας τον άλλον με μισό μάτι. Είναι ενδεικτικό ότι –όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ereportaz- εισαγγελικοί λειτουργοί που χειρίζονται συγκεκριμένες υποθέσεις ζητούσαν μετ΄ επιτάσεως στοιχεία για συναδέλφους τους δικαστές και εισαγγελείς που κατά το παρελθόν χειρίστηκαν συγκεκριμένες υποθέσεις.
Παρεμβάσεις
Στον αντίποδα η αντιπολίτευση θα μιλήσει ευθέως για κυβερνητική προσπάθεια να χειραγωγηθεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης και θα δείξει ως «εκτελεστή» του σχεδίου τον κ. Παπαγγελόπουλο. Έχοντας στην φαρέτρα της την αναφορά της κα. Τσατάνη θα γίνει λόγος για «μακριά χέρια» τα οποία «σηκώνουν τηλέφωνα» και συνομιλούν με δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων. Θα μιλήσουν για απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο των δικαστικών λειτουργών και θα στοχοποιήσουν το Μαξίμου και τους ΑΝΕΛΛ, αφήνοντας αιχμές ακόμη και για παραδικαστικά κυκλώματα και εκτελέσεις συμβολαίων. Ήδη «ομάδες εργασίας» έχουν αναλάβει να αποκρυπτογραφήσουν «κρυφές σχέσεις» πολιτικών παραγόντων με ορισμένους (και μάλλον συγκεκριμένους) δικαστικούς λειτουργούς.
Βέβαια η «υπόθεση Παπαγγελόπουλου» κάνει ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να νοιώθουν μάλλον κάπως άβολα καθώς είναι γνωστό ότι ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός ήταν «εκλεκτός» της κυβέρνησης Καραμανλή η οποία τον τοποθέτησε και ως επικεφαλής της ΕΥΠ.