Νέος «γύρος» αντιπαράθεσης για την προσπάθεια ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη, στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ο οποίος το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του νόμου 4339 όπως ζητά η αντιπολίτευση.
Η συζήτηση ξεκίνησε με διαφωνία επί της διαδικασίας. Η αντιπολίτευση αντέδρασε για την περιορισμένης έκτασης συζήτηση που προέκρινε το προεδρείο της Βουλής ζητώντας ανοικτό κατάλογο ομιλητών ώστε να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα τοποθετηθούν 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6 από την ΝΔ και 4 από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση:
Στο παραπέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επι της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2 Α που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση των αδειών γίνεται από την γενική γραμματεία Ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.
Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανα κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κλπ πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δημοπρατούμενων αδειών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία θα είναι δεσμευτική για το αποφασίζον όργανο.
Νίκος Παππάς: «Άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει»
«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας πριν από λίγο στην ολομέλεια και ζήτησε όλοι να συμβάλουν προκειμένου στη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».
«Η ελληνική Πολιτεία βγαίνει πιο κερδισμένη ακόμη και εδώ όπου είμαστε διότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει τρόπος το πολιτικό σύστημα να βρει τρόπο ώστε να αποδώσει άδειες, αποδείχθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση να οργανώσει διαγωνισμό και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που τα προηγούμενα χρόνια δεν καταβάλλονταν. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τίμημα και όλοι πρέπει να συζητήσουμε πώς αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι η αντιπολίτευση, όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, έλεγε ότι όποιος θέλει να εκπέμψει δεν έχει παρά να συμβληθεί με τον ψηφιακό πάροχο. Άρα έχει διανυθεί μεγάλο διάστημα και έχει μετακινηθεί η αντιπολίτευση. Πρέπει τη Δευτέρα να συμβάλουν όλοι για έχουμε ΕΣΡ. Να κάνουν το ένα και τελευταίο βήμα να συγκροτηθεί ΕΣΡ, και τότε όλοι θα είμαστε σε θέση να πιέσουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο πολυπόθητος διαγωνισμός».
Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι δυστυχώς παρήγαγε οικονομικό αποτέλεσμα και αυτό σημαίνει ότι μεταφέρει πόρους από φτωχούς συμπολίτες μας σε πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ενώ το δεύτερο αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο συνταγματικό κενό. «Έχει έρθει η ώρα αυτό το αδιέξοδο να το υπερβούμε και όλοι να κάνουμε με γενναιότητα την αυτοκριτική μας διότι επί 27 χρόνια δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ», είπε ο Νίκος Παππάς.
Γεωργιάδης: Θέλετε ΕΣΡ απόλυτα ελεγχόμενο από εσάς
«Οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό. Έχετε καταφέρει επί 2 μήνες να αλλάξετε ατζέντα σαν να μην έχει άλλα προβλήματα η κοινωνία. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις συντάξεις και να συζητάμε γιατί χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση σε αξίες τραπεζικών μετοχών 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το θράσος ο κ. Παππάς να λέει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο. Είναι μια μορφή επιτυχίας να συζητάμε αυτό το θέμα, λες και είναι το μείζον θέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Συμβούλιο είχαμε. Εσείς το καταργήσατε. Γιατί θέλατε να ξηλώσετε την κ. Λίνα Αλεξίου, γιατί εσείς δεν θέλατε την μητέρα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου!», είπε για το ΕΣΡ. «Έχετε θράσος να κατηγορείτε εσείς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, και δεν πέφτει το ταβάνι να σας πλακώσει, εσάς που δεν συμφωνήσατε πουθενά ως αντιπολίτευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Είπε επίσης στον υπουργό Επικρατείας ότι εξέθεσε τον πρωθυπουργό με την ενημέρωση που του έδινε για να τον φέρει σε σημείο να λέει στη ΔΕΘ, ότι είναι αδιανόητο να εκδώσει απόφαση το ΣτΕ ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.
Λοβέρδος σε Παππά για τις άδειες: «Έπρεπε να παραιτηθείτε – Το μαύρο δεν πέρασε»
«Δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Η δικαιοσύνη μίλησε, η δημοκρατία νίκησε και το μαύρο δεν πέρασε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και σχολίασε ότι «το μαύρο που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση στα κανάλια δεν πέρασε ως μέθοδος δημοκρατικής τακτικής».
«Κάποιοι πιαστήκανε με τη γίδα στην πλάτη, με όσα έγιναν γνωστά σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι επιτέθηκε στη δικαιοσύνη, αναφέρθηκε στην τροπολογία που είχε αποσυρθεί για το κλείσιμο καναλιών εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, στην πρόταση για τον κ. Πολύδωρα. Κατηγόρησε τον Νίκο Παππά ότι τινάζει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση, με τα όσα δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ. «Μπήκατε νέος άνθρωπος στην πολιτική, αλλά νομίζατε ότι όλα μπορείτε να τα κάνετε επειδή αυξήθηκε η δύναμη σας. Αν είχατε υποβάλει την παραίτησή σας, δεν θα χρειαζόταν να προσπαθείτε καθημερινά να σώσετε το πολιτικό σας κεφάλαιο. Επί 14 μήνες έχετε αναστατώσει τη χώρα. Ας είχατε υποβάλει την παραίτησή σας και ας μην την έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπάθησε να στήσει τη δική του ενημέρωση.
«Μην λέτε άλλα ψέματα. Σας άκουσα σήμερα να λέτε ότι η διοίκηση του ΕΣΡ ήταν παράτυπη. Έχω μπροστά μου απόφαση του ΣτΕ, το οποίο λέει ότι η παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ δεν παραβιάζει το Σύνταγμα», είπε και πρόσθεσε: «H συναίνεση που είναι εφικτή στη διάσκεψη δεν αφορά τον υπουργό, διότι έχει αυτά τα πεπραγμένα». Ανέφερε ακόμη, ότι αν η κυβέρνηση αντικαταστήσει την λέξη «αναστολή» με την λέξη «κατάργηση» του 2Α, αυτό θα είναι μια πράξη που θα βοηθήσει.
Η Αικατερίνη Μάρκου από το Ποτάμι, ανέφερε ότι «η βύθιση της χώρας στη στασιμότητα βυθίζει και την κυβέρνηση με ταχύτητες φόρμουλας 1». «Μην εκθέσετε και τον πρόεδρο της Βουλής που εγγυήθηκε ότι δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη. Ο κόσμος κατάλαβε ότι είστε ανίκανοι να ολοκληρώσετε έστω και αυτή τη μεταρρύθμιση. Ζητείστε συγνώμη διαφορετικά παραιτηθείτε», είπε η Αικατερίνη Μάρκου.
Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, από την Ένωση Κεντρώων, κάλεσε την κυβέρνηση να μην διορθώνει τα λάθη της με νέα λάθη. «Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θα στηρίξουμε το πρόσωπο που προτείνει η ΝΔ για το ΕΣΡ», είπε και πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει παρών στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α γιατί είναι τροπολογία μπάλωμα. Ζήτησε επίσης συνολική απόσυρση του νόμου 4339/2015.
Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν είναι θέμα αγοράς, είναι θέμα δημοκρατίας, είπε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Αρβανιτίδης.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει παρών και στις δύο τροπολογίες, από θέση αρχής.