Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Παρακολουθήσεις: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ως αντισυνταγματικό το αίτημα των 5 κοινοβουλευτικών ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέας Αριστεράς) για άμεση κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη και του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους που αφορούν την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αλλά και την διαβίβαση στη Βουλή του σχετικού πορίσματος.

Κατά του αιτήματος ψήφισαν οι 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή, ενώ υπερψήφισαν οι 13 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις, ούτε θεωρείται υπέρτατο δικαστήριο για να κάνει αναψηλάφηση, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Αυτά που συμβαίνουν τελευταίες μέρες δεν τιμούν τη δημοκρατία μας. Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο ούτε κάτι αντίστοιχο σε άλλη δημοκρατία. Μας λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, αν δεν τους αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης, θα πηγαίνουν στην Βουλή και θα ζητάνε τον λόγο. Δεν είναι μαθήματα δημοκρατίας αυτά».

epitropi_thesmon

Πλεύρης: Το αίτημα κλήσης της εισαγγελέως προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για αποφάσεις της αντιβαίνει το Σύνταγμα

Κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης υποστήριξε πως τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για κλήση ανώτατων δικαστών προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους είναι αντισυνταγματικά καθώς παραβιάζουν την διάκριση των εξουσιών. «Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Λυπούμαι γιατί οι αιτήσεις κατατέθηκαν και από ανθρώπους που ξέρουν νομικά. Ένας πρωτοετής φοιτητής της νομικής θα κοβόταν. Μας ζητούν διαβίβαση του πορίσματος του Αρείου Πάγου, την διάταξη του εισαγγελέα και την κλήση της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα υπάρχει διάκριση εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό. Όποτε ο συντακτικός νομοθέτης θέλησε να μας δώσει δικαστικό έργο το έκανε με τις προκαταρκτικές. Το αίτημα κλήσης της εισαγγελέως προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για αποφάσεις της αντιβαίνει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» είπε ο κ. Πλεύρης για να προσθέσει «το θέμα αυτό έχει απαντηθεί στο παρελθόν από τον τότε αντεισαγγελέα Βουρλιώτη».

Τζάκρη: Ζητάμε ενημέρωση, όχι έλεγχο

Από την άλλη πλευρά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης δεν προσκρούει στην διάκριση των εξουσιών καθώς – όπως είπε – επιτρέπεται ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας.

konstantopoulou_tzakri

«Έχουμε δικαίωμα να λάβουμε γνώση των εισαγγελικών εγγράφων. Η μυστικότητα προδικασίας αφορά στην μυστικότητα της διεξαγωγής της και όχι για το τελικό συμπέρασμα» είπε για να προσθέσει «η άποψη ότι οι διατάξεις των εισαγγελέων συνεχιστούν δικαστικές αποφάσεις είναι εσφαλμένη».

«Δεν ζητούμε τον έλεγχο της εισαγγελικής αρχής αλλά να μας ενημερώσει για τις αποφάσεις της» σημείωσε η κυρία Τζάκρη.

Δουδωνής: Έχει πληγεί το κύρος της Δικαιοσύνης

Ο κ. Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για πλήγμα στο κύρος της Δικαιοσύνης. «Έχει πληγεί σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης και δεν έχει πληγεί μόνο από την πράξη της αρχειοθέτησης. Την αρχική έρευνα την έκαναν 2 εισαγγελείς που ήταν αρμόδιοι. Οταν έφτασε – όπως λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες – σε μια ωριμότητα η έρευνα τους, τους αφαιρέθηκε ο φάκελος και πήγε στον κ. Ζήση. Ο κ. Ζήσης έβγαλε πόρισμα που πρέπει να τεθεί υπόψη της επιτροπής μας. Δεν δικάζουμε επι του πορίσματος, ζητάμε γνώση ως αρμόδιο όργανο» ανέφερε ο κ. Δουδωνής για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Όταν το μισό σας υπουργικό συμβούλιο παρακολουθείται τότε πλήττεται το κύρος της κυβέρνησης. Εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλος της. Λυπούμαι γιατί ο δικός μας αγώνας ήταν για δικαιοσύνη και της ΝΔ για απόλυτη εξουσία».

Τέλος, αναφερόμενος στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη είπε «όταν εκδίδεις δελτία τύπου οφείλεις να έρχεσαι και στην Βουλή να απαντάς σε ερωτήσεις βουλευτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ