Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Mαίνεται για τέταρτο μήνα ο εμφύλιος στο Σουδάν: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ, μάχες στο Νταρφούρ

Νέες αεροπορικές επιδρομές έγιναν χθες Κυριακή στο Χαρτούμ, ενώ μάχες μαίνονταν στην περιοχή Νταρφούρ (δυτικά), καθώς ο πόλεμος για την εξουσία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν πλέον διανύει τον τέταρτο μήνα του, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως θα κοπάσει σύντομα.

Στην πρωτεύουσα, αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων επέδρασαν σε «βάσεις» των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που ανταπέδωσαν χρησιμοποιώντας «αντιαεροπορικά όπλα», είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τοπική οργάνωση αντίστασης έκανε λόγο για πέντε νεκρούς και 17 τραυματίες σε ένα από τα πλήγματα, χωρίς να διευκρινίσει ποια πλευρά το εξαπέλυσε.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΔΤΥ έβαλαν στο στόχαστρο το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Χαρτούμ, την επομένη παρόμοιας επίθεσης στην ίδια δομή υγείας, με 5 νεκρούς και 22 τραυματίες, κατά τον στρατό.

Από τη 15η Απριλίου, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.300 ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο Νταρφούρ, αχανή περιοχή που ήδη είχε αιματοκυλίσει τα χρόνια του 2000 εμφύλιος πόλεμος, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο χθες Κυριακή για σφοδρές μάχες, «με διάφορα είδη όπλων», στην πόλη Κας, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Νιάλα, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Νότιου Νταρφούρ.

Κάτοικοι της Κας κατήγγειλαν πως παραστρατιωτικοί λεηλάτησαν σπίτια, ενώ σε ανακοίνωσή τους, οι ΔΤΥ έκαναν λόγο περί «νίκης» τους σε αυτή την κοινότητα.

Οι ΔΤΥ «χαιρέτισαν» την απόφαση αστυνομικής δύναμης στην πολιτεία του Ανατολικού Νταρφούρ να ενταχθεί στις τάξεις τους, ενώ επικεφαλής φυλών του Νότιου Νταρφούρ επίσης ορκίστηκαν πίστη στους παραστρατιωτικούς.

Το σουδανικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες Κυριακή ότι η αστυνομία παραμένει «ο πιο φλογερός υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων» στο Χαρτούμ και εξήρε «τις προσπάθειες» που καταβάλλονται από πλευράς της στην υπόλοιπη χώρα.

Εξάλλου προχθές Σάββατο, οι ΔΤΥ διέψευσαν «κατηγορηματικά» πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) που αναφερόταν σε εκτελέσεις «τουλάχιστον 28 μελών της φυλής Μασαλίτ», μη αραβικής μειονότητας, καθώς και στην «ολοσχερή καταστροφή της κοινότητας Μιστερέι», στην πολιτεία του Δυτικού Νταρφούρ.

Αποδίδοντας τα βίαια επεισόδια αυτά σε «συγκρούσεις μεταξύ φυλών που διαρκούν καιρό», οι παραστρατιωτικοί διαβεβαίωσαν πως «τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Πολλές πηγές κάνουν λόγο για σφαγές αμάχων και δολοφονίες με κίνητρο την εθνική ή φυλετική ταυτότητα των θυμάτων στο Νταρφούρ, αποδιδόμενες στους παραστρατιωτικούς ή/και συμμαχικές αραβικές ένοπλες ομάδες.

Στις αρχές των χρόνων του 2000, ο στρατηγός Ντάγκλο, τότε επικεφαλής των αράβων παραστρατιωτικών Τζαντζαουίντ, εφάρμοσε πολιτική καμένης γης εναντίον των εθνικών μειονοτήτων στο Νταρφούρ, κατά διαταγή του τότε δικτάτορα Όμαρ ελ Μπασίρ.

Ο πόλεμος αυτός είχε στοιχίσει τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Τζαντζαουίντ μετενσαρκώθηκαν στις ΔΤΥ, επισήμως το 2013.

Για τις φρικαλεότητες της περιόδου εκείνης απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του κ. Μπασίρ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ιδίως για γενοκτονία.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ άρχισε νέα έρευνα για εγκλήματα πολέμου στις τρέχουσες εχθροπραξίες, ιδίως τη σεξουαλική βία και τη στοχοποίηση αμάχων εξαιτίας της εθνικής ή φυλετικής τους ταυτότητας.

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
Στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες κλείστηκαν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός –όλες ανεξαιρέτως παραβιάστηκαν συστηματικά ήδη από τη στιγμή της εφαρμογής τους–, αλλά Ριάντ και Ουάσιγκτον πρακτικά ανέστειλαν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες τους τον Ιούνιο.

Όμως κυβερνητική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσε το Σάββατο πως «αντιπροσωπεία των ενόπλων δυνάμεων» επιστρέφει στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, «για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες των ΔΤΥ».

Η άλλη πλευρά δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών.

Κατά τους αριθμούς του ΟΗΕ, ο πόλεμος έχει πλέον εκτοπίσει 2,4 εκατ. άμαχους εντός της χώρας και έχει αναγκάσει άλλους 740.000 να γίνουν πρόσφυγες, κυρίως σε γειτονικά κράτη, πολλά από τα οποία είναι τα ίδια αντιμέτωπα με οικονομικές κρίσεις ή/και πολιτική αστάθεια.

Οι κυβερνήσεις των επτά χωρών που γειτνιάζουν με το Σουδάν συνεδρίασαν την Πέμπτη στο Κάιρο και ζήτησαν βοήθεια από διεθνείς δωρητές, απηύθυναν έκκληση η διεθνής κοινότητα θα «τηρήσει τις υποσχέσεις της».

 Διαβάστε επίσης

Απειλή για τους εκτοπισμένους του Σουδάν οι ασθένειες και ο υποσιτισμός

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε αξιωματούχους στο νότιο Σουδάν για σεξουαλική βία στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ