Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μακεδονικό: «Κλείδωσε» η πλειοψηφία 152-153 βουλευτών χωρίς τον Καμμένο

Σε μια στιγμή που στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων επικρατούν τρεις διαφορετικές γραμμές για τη συμφωνία για το “μακεδονικό”, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την πλειοψηφία για να την περάσει από τη Βουλή και χωρίς την ψήφο του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου.

Η αριθμητική των ψήφων με βάση τις τελευταίες δηλώσεις και διεργασίες που έγιναν έχει ως εξής:

Είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την προσχωρήσασα πρώην βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοικονόμου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πάλι εξέφρασε τη διαφωνία του με την στάση του Πάνου Καμμένου τονίζοντας μάλιστα ότι αισθάνεται και μια παγωμάρα. Η ψήφος του υπέρ της συμφωνίας πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιη. Σε περίπτωση διαγραφής του από τους ΑΝΕΛ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα μετακομίσει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά. Την μετρούν σε δημοσκοπήσεις ακόμη και για το δήμο της Αθήνας. Ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τη συμφωνία. Πληροφορίες την φέρουν επίσης να φλερτάρει με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση διαγραφής της ή μιας πολύ αρνητικής δημοσκοπικής  εικόνας των ΑΝΕΛ.

Η Κατερίνα Παπακώστα που υπουργοποιήθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό άφησε ορθάνοιχτο να ψηφίσει τη συμφωνία  μιλώντας για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης ενώ επισήμανε και τον κίνδυνο αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια!

Τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού όπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία κλειστή σύσκεψη της Κ.Ο θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία διότι το μακεδονικό αποτελεί προγραμματική τους προτεραιότητα όπως επαναλαμβάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Εκτός από τον πρόεδρο είναι οι Σπύρος Διανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, και  Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Γρηγόρης Ψαριανός θα ψηφίσει «παρών» και ο Γιώργος Αμυράς θα την καταψηφίσει. Εάν επιμείνει σε αυτήν τη γραμμή μέχρι τέλους ο Σταύρος Θεοδωράκης θα κλείσει κάθε ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Αμυράς και Ψαριανός ήδη ασφυκτιούν στο Ποτάμι και σε μια εξέλιξη υπερψήφισης της συμφωνίας ως κεντρικής επιλογής του Ποταμιού θα οδεύσουν προς την Πειραιώς. Διανέλλης και Λυκούδης ήδη κοιτάζουν προς ΣΥΡΙΖΑ. Έχει «συρθεί» πάντως για καιρό η πολιτική διαχείριση της θετικής γραμμής στη συμφωνία για το μακεδονικό για να μπορέσει να το πάρει πίσω ο Θεοδωράκης.

Θέση υπέρ της συμφωνίας έχει πάρει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ και βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ενα κρίσιμο δεδομένο είναι ότι στις επόμενες εκλογές εάν κατεβεί υποψήφιος θα πρέπει να κυνηγήσει τον σταυρό έχοντας όμως χαμηλές προσδοκίες. Επίσης έχει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ τηρήσει τα όσα διακηρύσσει  και όντως αποσύρει την στήριξη του από την κυβέρνηση, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν θέλει να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός. Τότε θα κριθεί κατά πόσο οι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν την συμφωνία θα στηρίξουν και την κυβέρνηση.  Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το ενδεχόμενο να συνεχίσει να κυβερνά με ψήφο ανοχής από τους ΑΝΕΛ θα ήταν μία αυτοκτονική επιλογή για τον Πάνο Καμμένο που βλέπει τα ποσοστά του εξαιρετικά συρρικνωμένα ενώ θα στοιχίσει και στον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά και εκλογικά.

Η απώλεια του κυβερνητικού εταίρου αναμφισβήτητα επιφέρει καίριο πλήγμα και το αναμενόμενο θα ήταν ο ο κ.Τσίπρας να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Το ερώτημα όμως είναι αν θα ακολουθούσε το δρόμο της κάλπης στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ένα προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ 10 μονάδων. Θα ήταν επίσης μια απονενοημένη πράξη και ο Τσίπρας έχει αποδείξει ότι είναι τακτικιστής και κινείται με την στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας».

Ο Καμμένος και οι διερευνητικές

«Εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί η συμφωνία» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε» συνέχισε. «Δε θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση».

Διευκρίνισε ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του και θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός από την άλλη στη ΔΕΘ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα διαταράξει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Θα δείξει η ζωή η οποία έως τώρα μας έχει επιφυλάξει με πολλές κυβιστήσεις και από τις δύο πλευρές, τι θα υπερισχύσει στο βωμό των εκλογικών στοχεύσεων και σκοπιμοτήτων.

Μία ακόμη γραμμή εντός των ΑΝΕΛ είναι αυτή που εκφράστηκε από τον βουλευτή Κώστα Κατσίκη.  Σε συνέντευξή του στον XFM 94,3  δήλωσε ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση των ΑΝΕΛ να πέσει αυτή η κυβέρνηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας, αλλά δεν γνωρίζει τον χρόνο που θα συμβεί αυτό, καθώς  εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ