Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Μάκης Βορίδης: Μετατρέπεται σε κακούργημα ο βασανισμός ζώων

Σε κακούργημα μετατρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αδίκημα του βασανισμού ζώων μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα βάναυσης κακοποίησης ζώων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης προχωρά στη μετατροπή του αδικήματος βασανισμού των ζώων σε κακούργημα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών του για περαιτέρω αυστηροποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου με σκοπό να καταστεί αποτελεσματικότερη η δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων. Ο κ. Βορίδης υπογραμμίζει ότι «περιστατικά βίας εις βάρος των ζώων δεν έχουν θέση σε ένα ευνομούμενο κράτος και συνιστούν βαριά προσβολή τόσο σε βάρος της πολιτείας όσο και της ελληνικής κοινωνίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών με στόχο την εξάλειψη τέτοιου είδους απαράδεκτων φαινομένων».

Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό ο Υπουργός πραγματοποίησε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου συνάντηση με τον ακτιβιστή, γνωστό για το έργο του κατά της κακοποίησης ζώων και για την προσπάθειά του να συστήσει – με τη συνεργασία των δήμων – παράρτημα αστυνομίας ζώων, Παναγιώτη Μήλα.

Βασανισμός ζώων -Το ψυχολογικό προφίλ των ενήλικων και των ανήλικων δραστών

Η σκιαγράφηση του προφίλ του ατόμου που βασανίζει ζώα βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση και με τα κίνητρα της πράξης του, τα οποία βάσει ερευνών διαφοροποιούνται. Μία σημαντική παράμετρος αφορά το ζώο που αποτελεί στόχο τους, εάν πρόκειται δηλαδή για το δικό τους κατοικίδιο, ή για ζώο άλλου προσώπου, όπως κάποιας πρώην σχέσης που θέλουν να εκδικηθούν, ή ζώα γειτόνων στο πλαίσιο αντιποίνων ή επιβολής της εξουσίας τους κ.λπ. Οι δράστες μπορεί να έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης, απάθεια στον πόνο του ζώου που υποφέρει, μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, αδυναμία διαχείρισης θυμού, να διέπονται από συναισθήματα ανεπάρκειας και ανασφάλειας. Συνεπώς, κάθε υπόθεση έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά που πρέπει με προσοχή να εξετάζονται. Σε κάθε περίπτωση όμως η βία προβληματίζει εντόνως.

Ως προς το προφίλ του ανήλικου που κακοποιεί ζώα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ακόλουθη τυπολογία που περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ομάδες ανήλικων που κακοποιούν ζώα. Να σημειωθεί ασφαλώς ότι οι τυπολογίες δεν ακολουθούνται κατά γράμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανία: Φρικτό σενάριο σε ζωολογικό κήπο – «Ίσως χρειαστεί κάποια ζώα να γίνουν τροφή για κάποια άλλα»

Τουλουπάκη – Καραντίνα: Άγρια θαλάσσια ζώα επιστρέφουν στο σπίτι τους

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ