Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μαξίμου: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Την επίλυση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, των υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αντίστοιχα, και Αλκιβιάδης Στεφανής και Μάνος Λογοθέτης στις θέσεις του ειδικού συντονιστή και του εκπροσώπου Τύπου αντιστοίχως.

Μάλιστα, σύμφωνα με το “ΕΘΝΟΣ”, η προσθήκη των δύο τελευταίων αλλά και οι συσκέψεις, που αποκτούν μονιμότερο χαρακτήρα, υποδηλώνουν την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να διορθώσει εγκαίρως ανορθογραφίες οργανωτικού αλλά και επικοινωνιακού χαρακτήρα, που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και αφετέρου να προβεί σε μια συνολική και συντεταγμένη αντιμετώπιση του εσωτερικού σκέλους ενός πολύ ευαίσθητου όσο και ακανθώδους ζητήματος για την ελληνική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές- είτε στις δημόσιες τοποθετήσεις του, είτε στις κατ’ ιδίαν επαφές του με Ευρωπαίους ομολόγους του, επιχειρεί να φέρει τόσο την ΕΕ όσο και την Τουρκία προ των ευθυνών τους, διαδικασία που δείχνει να καρποφορεί, εάν συνεκτιμήσει κανείς τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, περί αλλαγής στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία για το Μεταναστευτικό και κατ’ επέκταση της συνολικής τροποποίησης του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ωστόσο, λόγω του αργού ρυθμού που διέπει συνήθως τους ρυθμούς των διαδικασιών στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση επισπεύδει τις πρωτοβουλίες για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπου επικρατούν πλέον εκρηκτικές συνθήκες.

Ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα
Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσεις τις λεπτομέρειες μετεγκατάστασης 10.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα έως τα τέλη του έτους εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», γνώμονας της κυβέρνησης παραμένει η αναλογικότερη δυνατή κατανομή των ανθρώπων στις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και η έγκαιρη ενημέρωση βουλευτών, δημάρχων και παραγωγικών φορέων, προκειμένου να εξουδετερώνονται εν τη γενέσει τους οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να εξαιρεθεί καμία περιφέρεια, ωστόσο «υπερφορτωμένες» περιοχές, όπως χαρακτηρίζονται π.χ. η Ήπειρος και η Κεντρική Μακεδονία, έχει προβλεφθεί να επωμιστούν πολύ λιγότερο βάρος από τις υπόλοιπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεταναστευτικό: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου – Οι 18 βασικές αλλαγές

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ