Αισιόδοξος για τη γρήγορη άφιξη του Covid εμβολίου των Pfizer/BionTech στη φαρέτρα και την έναρξη των εμβολιασμών, αλλά βαθιά προβληματισμένος για την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, εμφανίζεται ο καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, εκφράζει τον προβληματισμό του για την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας.
Έγκριση
Μετά την έγκριση του πρώτου εμβολίου για τον κορωνοϊό από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή της Μεγάλης Βρετανίας ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισημαίνει πως και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει την έγκρισή του (είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων) και ότι το εμβόλιο θα πάρει το πράσινο φως για να έρθει στην Ελλάδα και να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί. Ο καθηγητής ευελπιστεί ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού (μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο) σημειώνοντας πως η Ευρώπη θα θέσει τον βηματισμό, δηλαδή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα φροντίσουν να κινηθούν με τον ίδιο ρυθμό και προφανώς δεν τη συμφέρει την Ελλάδα να μείνει πίσω, καθώς είναι μια χώρα που στηρίζεται πάρα πολύ στον τουρισμό.
«Εφόσον, λοιπόν, τηρηθούν τα όσα έχουν ανακοινωθεί για τα εμβολιαστικά κέντρα και για τον ρυθμό εμβολιασμού των 2.100.000 ανθρώπων ανά μήνα, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει έως την αρχή του καλοκαιριού τον εμβολιασμό τού 60% έως 70% του πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια-μιας και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είμαστε τότε στην αρχή της θερινής σεζόν-το εμβόλιο θα «λειτουργήσει» σαν ένα είδος υγειονομικού διαβατηρίου που θα δούμε κάθε πότε πρέπει να ανανεώνεται. Όχι υποχρεωτικά κάθε χρόνο, αυτό θα το δούμε στην πράξη, μπορεί ο εμβολιασμός να πρέπει να γίνεται κάθε τρία ή πέντε χρόνια», λέει ο καθηγητής Γενετικής, αναφερόμενος σε χρονικά διαστήματα που ούτως ή άλλως ισχύουν για τα κανονικά διαβατήρια!
Ωστόσο, ο κ. Δερμιτζάκης εκφράζει τον βαθύ προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά από τέσσερις εβδομάδες lockdown. Όπως, μάλιστα επισημαίνει, χώρες που εφάρμοσαν ηπιότερα περιοριστικά μέτρα από εμάς, έχουν καταφέρει να «ρίξουν» σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων- κάτι που εδώ δεν έχει γίνει. «Κανένα μαθηματικό μοντέλο δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Η χώρα είναι τόσες εβδομάδες σε lockdown, τα μαγαζιά είναι κλειστά, δεν δικαιολογείται αυτή η αστάθεια που παρουσιάζεται στα κρούσματα, ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, παραμένουν ψηλά και οι άλλοι δείκτες, ο αριθμός των νοσηλευομένων και ο αριθμός των διασωληνωμένων που δεν παρουσιάζει καμία μείωση παρά τον μεγάλο αριθμό των θανόντων ανά εικοσιτετράωρο και είναι φανερό πως πεθαίνουν και ασθενείς που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», λέει ο κ. Δερμιτζάκης.
Για το θέμα των ημερών, το ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης, ο Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου της Γενεύης επισημαίνει πως με αυτήν την επιδημιολογική αστάθεια δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για το άνοιγμα των εστιατορίων και των μπαρ, ενώ το ίδιο ισχύει και για το άνοιγμα (στο κοινό) των εκκλησιών. «∆εν τίθεται τέτοιο θέμα όσο τα κρούσματα δεν πέφτουν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για το ζήτημα των σχολείων που απασχολεί πολλές οικογένειες, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, πατέρας και ο ίδιος μικρών παιδιών, το αντιμετωπίζει «τεχνοκρατικά» και λέει πως αν είναι ασφαλές, τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.
Τοπικά μέτρα
Ερωτηθείς για το αν ήρθε η ώρα να δούμε το ενδεχόμενο της λήψης τοπικών μέτρων -κάτι που γίνεται πολύ πιο εύκολα στο εξωτερικό, εκεί όπου υπάρχουν αυτόνομες διοικητικές περιφέρειες- ο Μανώλης Δερμιτζάκης απαντά πως αν η Αττική των 5.000.000 κατοίκων έχει 370 κρούσματα κορωνοϊού σε ένα εικοσιτετράωρο, τότε ναι, θα μπορούσε να συζητηθεί κάποιο ‘άνοιγμα’ στο λεκανοπέδιο, εφόσον η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δυσμενέστερη.
Ρεβεγιόν
Τέλος, για το ζήτημα του πώς θα περάσουμε τις γιορτές, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης θα είναι κλειστά, ο καθηγητής μας προτρέπει να κάνουμε ό,τι έχει συμβουλεύσει την οικογένειά του: «Αφού περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές μας και απομονωθούμε για μια εβδομάδα, πριν από τα Χριστούγεννα και τις αλλεπάλληλες γιορτές αυτού του δεκαπενθημέρου, θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και τα Φώτα μαζί με τους στενούς μας συγγενείς και φίλους, την «κοινωνική φούσκα» με την οποία θα βρεθούμε ξανά και ξανά μαζί. «Θα είναι πέντε άνθρωποι, θα είναι οκτώ, θα είναι δέκα-αυτό που στην πραγματικότητα έχει σημασία είναι να πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους κάθε φορά», σημειώνει ο Μανώλης Δερμιτζάκης και μας προτρέπει να δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα, καθώς σε σύγκριση με το περασμένο Πάσχα είμαστε πιο «χαλαροί» και θα περάσουμε τις γιορτές κάπως πιο «ελεύθερα».
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί