Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Marfin: Δέκα χρόνια μετά η Πολιτεία τίμησε τα αδικοχαμένα θύματα

Με μια λιτή και συγκινησιακά φορτισμένη τελετή έγιναν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα αποκαλυπτήρια της πλάκας στην μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της Marfin.

Στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), του Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και της Παρασκευής Ζούλια (35 ετών) σήμερα, έγινε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η αποκάλυψη της πλακέτας, στο χώρο όπου δολοφονήθηκαν τρεις αθώοι, εργαζόμενοι της Marfin, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η τραγωδία να μην γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους.

Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.

Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».

Αμέσως μετά συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων που ήταν παρόντες.

«Είναι το ελάχιστο αυτό που έγινε, είναι αυτό που οφείλουμε όλοι. Είναι σημαντικό για τον τόπο δεν είναι μόνο για εσάς. Να είστε πάντα καλά να τους θυμάστε και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές» είπε η κα Σακελλαροπούλου.

Κώστας Μπακογιάννης: Έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η τραγωδία της Marfin έγινε στις 5 Μαΐου του 2010 όπου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ομάδα αγνώστων, έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις όμως άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Το μήνυμα της πλακέτας
Η πλακέτα έχει το εξής μήνυμα:
«Σε αυτό το κτήριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης.
Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε την μνήμη τους. Ποτέ ξανά».
Οι δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη 
Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

«Οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα, ενάντια στην πόλωση και στον διχασμό που γεννά βία. Γι αυτό είμαι εδώ, είναι η θέση της Δημοκρατικής παράταξης», δήλωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Η δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» για την Marfin

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους του ΑΝΤΙ Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη για το θέμα της Marfin είπε ο κ. Πέτσας:

Ποια κριτική χωρά και ποια διαφορετική άποψη χωρά, όταν έχουμε τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό δολοφονημένους στη Marfin; Ποια είναι η δυσκολία σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να καταδικάσει ρητά κάτι τέτοιο και να έρθει σε μία συμβολική κίνηση ενότητας, που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία; Γιατί  να μην παραστεί στη σημερινή εκδήλωση; Δεν βρίσκω κανένα θέμα προς αντιπαράθεση.

Όταν υπάρχει μία απόφαση δικαστική, το Ελληνικό Δημόσιο φροντίζει να φτάνει το θέμα στον τελευταίο βαθμό. Είναι μία διαδικασία που τηρείται πάγια στις υποθέσεις που έχουν διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η πάγια πρακτική.  Το Δημόσιο προχωρά μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στον Άρειο Πάγο, ανάλογα ποιος είναι ο τελευταίος βαθμός. Γι’ αυτό ασκείται έφεση και αναίρεση. Η αναίρεση που είχε ασκηθεί, ήταν μία τυπική διαδικασία, στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Πρωθυπουργός ήλθε σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, και βγήκε η ανακοίνωση ότι παραιτείται το Ελληνικό Δημόσιο από την αναίρεση. Δόθηκαν οδηγίες στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και επιτέλους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Προφανώς κάποιοι που δεν έκαναν τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, για να λύσουν αυτό το θέμα, ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι το λύνει ο Πρωθυπουργός και ήθελαν με ένα δημοσίευμα να το προκαταλάβουν για να το ακυρώσουν. Εμείς δεν μένουμε στις επικοινωνιακές   προσπάθειες που κάνει η Αντιπολίτευση. Μένουμε στην ουσία, ότι έχουμε μία συμβολική κίνηση σήμερα που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Έχουμε, επίσης, μία αποφασιστική κίνηση, ώστε οι άνθρωποι να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Σχετικά άρθρα:

Τσίπρας-Marfin: “Είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω και την υποκρισία του κ. Μητοστάκη”
Μητσοτάκης για Marfin: 2,24 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ