Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μαργαρίτης Σχοινάς: Όποιος θέλει να ανοίξει τη συνθήκη της Λωζάνης, θα έχει πρόβλημα με την Ιστορία

Κάποιοι προσπαθούν να ανατρέψουν το μεγάλο ιστορικό επίτευγμα της συνθήκης της Λωζάνης με αναθεωρητισμούς, εμπρηστικές δηλώσεις και πρακτικές και ανάλογη ρητορεία, δήλωσε από την Κρήτη ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ένα ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως «η απάντηση που πρέπει να δώσουμε όλοι ενωμένοι Έλληνες και Ευρωπαίοι είναι ότι όποιος διανοηθεί να ξανανοίξει τη συνθήκη της Λωζάνης ή να επιβάλει αναθεωρητισμό στην περιοχή μας θα έχει μεγάλο πρόβλημα με την Ιστορία. Δεν θα τον ξεπλύνει εύκολα η Ιστορία».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Την τουρκική σκυτάλη την Πέμπτη πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με όσα είπε κατά την επίσκεψή του στο πανεπιστήμιο Παμούκαλε στο Ντενιζλί κατέστησε εμφανή για άλλη μια φορά την ενόχληση της Άγκυρας από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των νησιών, κάτι που είναι παράνομο με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρα και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ της Ελλάδας, παραβιάζοντας την πολιτική της αμεροληψίας. Στο παρελθόν, η Ουάσινγκτον επεδίωκε μια πολιτική ισορροπίας. Επίσης, ήρε το εμπάργκο όπλων προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ως εκ τούτου και ως χώρα εγγυήτρια, θα προχωρήσουμε προς τις απαραίτητες ενισχύσεις στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Θα λάβουμε τα δέοντα μέτρα για να καθορίσουμε τη δική μας ασφάλεια τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και να προστατεύσουμε την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ότι θα μετέλθει «όλων των νόμιμων μέσων και μεθόδων για να προστατεύσει τα συμφέροντα» της Τουρκίας. «Εκλαμβάνω αυτή την αναφορά σε “νόμιμα μέσα” ως αποδοχή, έστω και έμμεση, εκ μέρους της Τουρκίας, ότι οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Προφανώς, αυτό σημαίνει, τουλάχιστον, παραίτηση από την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, το περιβόητο casus belli», σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Μπαν Κι-μουν.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις «καθημερινές απειλές που εκπορεύονται από τη γείτονα Τουρκία» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «είναι πάντοτε έτοιμη να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά σε μια στέρεη βάση, τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με διαπραγματεύσεις, αλλά η Ελλάδα είναι ένας κακός γείτονας, τονίζει εν τω μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας πως αυτό που θέλει η Άγκυρα είναι τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια, αλλά και ότι «είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους».

Διαβάστε επίσης

Ματαιώθηκε το δείπνο Μητσοτάκη με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο – Όποιος τα παραβιάζει τιμωρείται

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ