- Στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία και πάλι ο Ανδρέας Μαρτίνης
- Πολύωρη η εξέταση του προφυλακισμένου πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν»
- Όλοι οι πρωθυπουργοί του ζήτησαν ρουσφέτια, πλην του Κ. Καραμανλή και του Αλ. Τσίπρα, όπως δήλωσε
- Συχνές αναφορές στις πιέσεις και στο ρόλο του Μ. Βορίδη
Ενώπιον των βουλευτών-μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία βρέθηκε και πάλι ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης.
Ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος και βασικός κατηγορούμενος σκανδάλου το «Ντυνάν» είχε να πει πολλά, αλλά η ατάκα που σίγουρα έμεινε αποτυπωμένη στους ακροατές ήταν αυτή που αφορούσε τα ρουσφέτια: «Μόνο ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας δε μου ζήτησαν ρουσφέτια», είπε, ξεκαθαρίζοντας επίσης πως απ’ όλους τους πρωθυπουργός τις λιγότερες χάρες της είχε ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη ρωτήθηκε αν πλήρωνε ή δεν πλήρωνε ο κόσμος και ο κ. Μαρτίνης απάντησε: «To νοσοκομείο είναι μνημείο διαπλοκής. Όταν εγκαινιαζόταν είχα πει πως ήταν κοινωφελές μνημείο του Ερυθρού Σταυρού. Τώρα λέω ότι ήταν μνημείο διαπλοκής
Για να επιβιώσει ένα ίδρυμα τέτοια δομής χρειάζεται κάποιοι να πληρώνουν, κάποιοι να μην πληρώνουν και κάποιοι να πληρώνουν με το Ταμείο τους. Εμείς αυτό το υπερέβην και το αυξήσαμε στο διπλάσιο. Οι ελεύθεροι ασθενείς βεβαίως και πλήρωναν. Αυτοί που είχαν κάνει συμβάσεις με τα Ταμεία την αυξήσαμε κατά πολύ. Οι νομικά άποροι δεν υπερέβαιναν τους 1.800»
Ο κ. Λαμπρούλης ρώτησε επίσης εάν η παρουσία των τριών εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας στο ΔΣ εμπόδισαν αποφάσεις του Συμβουλίου και πήρε την εξής απάντηση: «Πολλές φορές και εν μέσω συμβουλίων ενημερωνόταν ο υπουργός από αυτούς τους τρεις εκπροσώπους του υπουργείου στο ΔΣ και έλεγε τι θέσεις να πάρουν».
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ρώτησε «Γιατί να συνομολογηθεί ο πλειστηριασμός εκ των προτέρων;»
Απάντηση Μαρτίνη: «Κανένας δεν παραδίδεται πριν πολεμήσει και δεύτερον διορισμένα ΔΣ έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Αυτά που έγιναν εκφεύγουν από τις αρμοδιότητες του ΔΣ του κ. Γεωργιάδη που έδωσε το δικαστήριο».
Σε άλλη ερώτηση του κ. Παπαχριστόπουλου, γιατί τη μήνυση που είχε κάνει στον κ. Βγενόπουλο, ο κ. Μαρτίνης απήντησε ότι τον πίεσε ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε πείσει τους τους περισσότερους να αποσύρουν τη μήνυση εφόσον η τράπεζα συμπεριφέρεται σωστά… «Παρά τις διαβεβαιώσεις μας ενέπαιξαν! Και εμείς αναγκαστήκαμε, μπας και σωθεί το νοσοκομείο, να αποσύρουμε τη μήνυση και να κάτσουμε σαν κότες. Ήταν τραγικό μας λάθος. Και με μέμφεται μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού».
Σε ερώτηση του κ. Παπαχριστόπουλου για το αν η τροπολογία του Μάκη Βορίδη παραβιάζει τον κανόνα ότι μία εταιρεία δεν μπορεί να πάρει κοινωφελές ίδρυμα, ο κ. Μαρτίνης απάντησε: «Με την τροπολογία του κ. Βορίδη ο οποίος πιέστηκε αφόρητα δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους να κάνουν αυτά που θέλουν».
Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ρώτησε: «Είχατε έλθει έξι φορές σε επιτροπές της Βουλής και ήσασταν ανένδοτος να αποσύρεται τη μήνυση στον Βγενόπουλο. Γιατί, αφού θα ευδοκιμούσαν τα ένδικα μέσα, παραιτηθήκατε; Ποια έγγραφη εξασφάλιση σάς έδωσε η Μαρφίν ότι θα σταματούσε η αντιδικία και είχατε μόνο προφορική διαβεβαίωση μόνο από τον κ. Λοβέρδο;».
Ο Ανδρέας Μαρτίνης απάντησε: «Ντρέπομαι που δεν πέθανα τότε. Πίστευα πως όταν λέει κάτι ένας υπουργός, εν προκειμένω ο κ. Λοβέρδος, ήταν αλήθεια και όχι εξαπάτηση. Γι’ αυτό και δεν ζήτησα έγγραφη διασφάλιση. Με τις τροπολογίες Λοβέρδου ζημιώθηκε το Ντυνάν»
Στην ερώτηση του εκπρόσωπου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτά, «Γιατί αυτά που καταγγέλλετε τώρα, δεν τα καταγγέλατε τότε», απάντησε: «Αν δεν περνούσα την πόρτα των φυλακών θα νόμιζαν ότι τα έλεγα για αντάλλαγμα για να μην μπω φυλακή. Τα λέω αυτά γιατί υπάρχει δικαστικό σκάνδαλο. Είμαι ο μόνος «δολοφόνος» Έλληνας που με αναπηρία 67% δεν έχω αποφυλακιστεί. Δεν ζητώ ρουσφέτι, αλλά ζητώ να εφαρμοστεί ο νόμος και όχι να καταργείται ο νόμος μόνο για μένα».