Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μάσκα παντού στην Αττική!

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μάσκα στην Αττική για όλους είναι το έσχατο μέτρο που έχει πέσει από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στο τραπέζι της συζήτησης για την αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει σημαντική μείωση των κρουσμάτων.

Ρεπορτάζ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ

Το µέτρο αναµένεται να αποφασιστεί µέσα στον Σεπτέµβριο ανάλογα µε την πορεία της πανδηµίας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας για όλους στους δημόσιους χώρους, στους δρόμους καθώς και στα καταστήματα, θα αποφασιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο μεγάλο τεστ της υποχρεωτικής μάσκας θα γίνει την 1η του μήνα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους αλλά προαιρετική για τα παιδιά.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για την κυβέρνηση είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για το τι θα ακολουθήσει στα σχολεία, τα οποία ακόμη δεν έχουν πάρει ημερομηνία έναρξης, κυρίως για αυτό τον λόγο. Δηλαδή, αν θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου ή στις 14. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Κηφισιάς, ο οποίος αποφάσισε να μην ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί του σταθμοί την 1η του μήνα αλλά να περιμένουν την ημερομηνία έναρξης των σχολείων και τότε να λειτουργήσουν.

Ωστόσο, τα σχολεία θα λειτουργήσουν, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξουν, όπως και στο εξωτερικό, καθώς αποτελούν το μεγάλο τεστ για όλη τη χώρα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αποφάσεις που θέλουν τους μαθητές να μην μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες τους λόγω του κορωνοϊού ή αν δεν φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Όποιος μαθητής δεν θα φορά μάσκα στο σχολείο θα αποβάλλεται και θα παίρνει απουσία.

Πάντως, αν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων, τότε ο ΕΟΔΥ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το ύστατο όπλο του που δεν είναι άλλο από την υποχρεωτική μάσκα σε όλη την Αττική, όπως στη Μύκονο και τη Χαλκιδική, αφού είναι σίγουρο τι θα ακολουθήσει και με το άνοιγμα των σχολείων. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ένα νέο lockdown, που θα ήταν η χαριστική βολή για την οικονομία της χώρας.

Σχέδιο

Το σχέδιο της καθολικής χρήσης της μάσκας έχει ήδη καταρτιστεί από την Πολιτική Προστασία, η οποία περιμένει το πράσινο φως από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να την ανακοινώσει και να την εφαρμόσει.

Μάλιστα, αν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο δεν αποκλείεται η μάσκα να γίνει καθολική σε όλη τη χώρα, με ό,τι αυτό και να σημαίνει.

Σε ό,τι αφορά τους δήμους που έχουν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, όπως η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη και η Κηφισιά, οι τοπικές Αρχές έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πολίτες και ζητούν να εφαρμόζονται προς το παρόν αυστηρά όλα τα μέτρα που ισχύουν για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα κρούσματα στους παραπάνω δήμους δεν είναι 50 στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά και 28 στη Βουλιαγμένη.

Τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί που γυρίζουν από τις διακοπές τους όταν διαπιστώνουν ότι έχουν κάποια από τα πρώτα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός (πυρετό – βήχα – δύσπνοια) αποφεύγουν να πάνε στα ιατρεία του ΕΟΔΥ ή της Περιφέρειας Αττικής για τεστ για να αποφύγουν την καραντίνα και το στίγμα.

Όλοι αυτοί οι κρυφοί μεταδότες του ιού προτιμούν να κάνουν την καραντίνα στο σπίτι τους με πιθανή παρακολούθηση από κάποιον ιδιώτη γιατρό με ό,τι αυτό σημαίνει για το οικογενειακό τους περιβάλλον και βέβαια για την δημόσια υγεία αφού στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η ατομική ευθύνη έχει πάει… περίπατο.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι όσα έχουν ακουστεί περί τοπικά lockdown σε περιοχές της Αττικής που έχουν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, πηγές τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από την Πολιτική Προστασία αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο ως ανέφικτο και αστείο συνάμα.

Το ωράριο

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και η Πολιτική Προστασία πρώτα θα περιμένουν την εξέλιξη της νόσου με το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια θα περιμένουν να φύγουν και οι τουρίστες τον Οκτώβριο και μετά θα εκτιμήσουν την κατάσταση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες θα εξακολουθούν να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυκτα και τους πρώτους μήνες του 2021, δηλαδή ακόμη και όταν θα έχουν ξεκινήσει επίσημα και οι εμβολιασμοί.

Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κλείσει μια παρτίδα εμβολίων που αντιστοιχεί σε 700.000 πολίτες, αν η δόση είναι μονή.

Είναι λογικό ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες. Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου δεν επαρκούν για όλο τον πληθυσμό.

Ευπαθείς οµάδες

Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο προμηθεύεται περί τις 3,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της γρίπης το οποίο κάνουν κυρίως άτομα από τις ευπαθείς ομάδες και γενικά πληθυσμός άνω των 50 ετών.

Με λίγα λόγια, το κοινωνικό σύνολο θα μπορεί να θεωρείται ασφαλές όταν θα έχει γίνει εμβολιασμός σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προκειμένου ο ιός του κορωνοϊού σταδιακά να αφανιστεί. Το 50% του εμβολιασμού του πληθυσμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2021 όταν οι δόσεις του εμβολίου θα έχουν φτάσει τα τρία εκατομμύρια.

Ο δείκτης RO

Ο αναπαραγωγικός ρυθμός ή R0, ενός ιού, μετρά τη μετάδοσή του, ή τον αριθμό νέων κρουσμάτων που παράγονται από κάθε κρούσμα. Ένα R0 στο 1, για παράδειγμα, σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε μολυσμένο άτομο θα μολύνει άλλο ένα άτομο με το οποίο έρχεται σε επαφή. Ένας αναπαραγωγικός ρυθμός κάτω του 1 σημαίνει πως μια επιδημία υποχωρεί, αφού κάθε κρούσμα μεταδίδει τον ιό σε κάτω από ένα άτομο.

Ένα R0 πάνω από 1 σημαίνει πως ο ιός εξαπλώνεται εκθετικά, με κάθε μολυσματικό άτομο να μολύνει άνω του 1 άλλα άτομα. Ένα R0 άνω του 1 είναι επίσης ένδειξη πως τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας είναι ευάλωτα σε υπερφόρτωση.

Κατά την ταχεία εξάπλωση στο αρχικό ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Γουχάν της Κίνας, ο ρυθμός αναπαραγωγής υπολογιζόταν γύρω στο 2,5, σύμφωνα με ανάλυση του ΠΟΥ.

Στην Ελλάδα μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο ο δείκτης R0 ήταν λίγο κάτω από το 1. Ωστόσο, σήμερα αυτά τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς έχουμε ως χώρα ανέβει αρκετά πάνω από το 1 και οι τάσεις δείχνουν ότι είναι ανοδικές.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

μάσκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Κατέληξε 88χρονη στο “Ιπποκράτειο” – Στους 264 οι νεκροί

Μιχαηλίδου: Ανοίγουν αύριο Τρίτη οι βρεφονηπιακοί σταθμοί – Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εργαζόμενους

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ