Όλες οι αλλαγές στην καθηµερινότητα µετά τη σταδιακή άρση των µέτρων. Οι υποχρεώσεις στις µετακινήσεις και σε κλειστούς χώρους αλλά και τα τσουχτερά πρόστιµα.
Της Αλεξίας Σβώλου
Με το ακρωνύμιο ΧΑ-Μ (χέρια, αποστάσεις, μάσκες) ως κεντρικό σύνθημα ξεκινά η επιστροφή των Ελλήνων στη νέα κανονικότητα στην οποία γυρίζουμε χωρίς SMS κι έντυπα μετακίνησης από Δευτέρα 4 Μαΐου, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, Κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας να υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο σε σύγκριση με την προ κορωνοϊού εποχή, και πως από την Covid-19 δεν θα ξεμπερδέψουμε ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Οι μετακινήσεις εντός νομού θα είναι ελεύθερες και το πρωϊνό της Δευτέρας θα μας βρει με ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό στην τσέπη και μια μάσκα για τους κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό στους οποίους η χρήση της είναι υποχρεωτική, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα τσουχτερά πρόστιμα που περιμένουν τους απείθαρχους. Οπως εξηγεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος για το στόμα και τη μύτη είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόσο από τους εργαζομένους όσο και από το επιβατικό κοινό. Επίσης, είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες, τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα ταξί, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, καθώς και στα διαγνωστικά εργαστήρια. Σε περίπτωση παράβασης, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
Για τις μάσκες μιας χρήσης οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα άτομο στις μετακινήσεις του χρειάζεται τρεις κατά μέσο όρο την ημέρα, με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να εξηγεί πως η μάσκα μπορεί να είναι πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη και πως μπορούμε να τη φτιάξουμε μόνοι στο σπίτι, άλλωστε το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει ένα τηλεοπτικό σποτ με οδηγίες DIY (Do it yourself-κάντο μόνος σου).
«Αυτό το κάλυμμα προσώπου, δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί χωρίς ταυτόχρονα την πολύ καλή χρήση υγιεινής των χεριών με αντισηπτικό. Θα πρέπει να έχουμε ένα αντισηπτικό πάντα μαζί μας», λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Εκτός μάσκας και αντισηπτικού, στη νέα μετά την Covid-19 εποχή θα χρειαστεί να επιδείξουμε όλοι πολλή υπομονή και να κλείνουμε ραντεβού για σχεδόν όλες τις δραστηριότητες μας. Μια και θα τηρούνται οι επιβεβλημένες αποστάσεις, όλα θα γίνονται πιο αργά, στο κομμωτήριο θα πηγαίνουμε με ραντεβού, θα περπατάμε περισσότερο καθώς υπάρχει σύσταση να αποφεύγουμε την μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς και θα μπορούμε να αθλούμαστε και να προπονούμαστε αλλά ατομικά. Θα αργήσουμε να δούμε beach volley στις παραλίες, δεν θα λειτουργήσουν κατασκηνώσεις και day camps, και θα χρειαστεί να περιμένουμε το φθινόπωρο τουλάχιστον για να πάρουμε μέρος σε αθλητικά events. Από τις 11 και από τις 18 Μαΐου τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία (13 ετών κι άνω, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου) θα επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις σε ολιγομελή τμήματα-κομμένα στη μέση- και εκ περιτροπής κάποιες ημέρες της εβδομάδας κάθε «γκρουπ» για να κοινωνικοποιηθούν με τους συμμαθητές τους, να ξεκολλήσουν από τα tablets, να ξαναδούν τους δασκάλους τους. Για τις μικρότερες βαθμίδες το κατά πόσο θα επιστρέψουν στις τάξεις είναι αμφίβολο.
«Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού δεν χρειάζεται να επιστρέψουν τώρα στο σχολείο. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν οι πρέπουσες αποστάσεις, και οι συστηματικοί κανόνες υγιεινής από 6χρονα και 7χρονα, ενώ είναι εξίσου δύσκολο το προσωπικό της εκπαίδευσης να εποπτεύει τους λιλιπούτειους στα διαλείμματα-και άγνωστο αν επαρκεί για κάτι τέτοιο», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης που είναι κατά της επιστροφής των μαθητών κάτω των 12 ετών σε αυτή τη χρονική στιγμή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Εκδρομές στα χωριά από 18 Μαΐου
Στη νέα κανονικότητα, η πρόθεση της Πολιτικής Προστασίας είναι να επιτρέψει στους ηλικιωμένους (που έχουν υποστεί και το πιο αυστηρό εγκλεισμό) να πάνε στα χωριά τους από τις 18 Μαΐου, αλλά μόνο στα χωριά με τα οποία υπάρχει οδική σύνδεση, όχι στα νησιά, όπως ξεκαθαρίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προσθέτει πως οι ηλικιωμένοι πάνε στα χωριά να χαλαρώσουν – όχι να μαζευτούν στα καφενεία όλοι μαζί – γιατί τότε θα κινδυνέψουν να νοσήσουν και προτείνει όταν (τον Αύγουστο) πάμε εμείς στο χωριό, ο παππούς και η γιαγιά να γυρίσουν πίσω για να μην συμπέσουμε και γίνουμε πολλοί.
Κι επειδή όλα αυτά γίνονται για να προστατέψουμε τους γύρω μας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Βαγγέλης Φιλόπουλος συνιστά ψυχραιμία και ζητά από τους πολίτες που κυκλοφορούν στον δρόμο να μην ουρλιάζουν στα κινητά τηλέφωνα κατά τις συνομιλίες τους. «Δεν χρειάζεται να βήξουμε για να εκτοξευθούν σταγονίδια στο αέρα. Κι όταν μιλάμε δυνατά στο κινητό τηλέφωνο, εκτοξεύονται τα σταγονίδια σε μεγάλη απόσταση και λούζουν τους γύρω μας», λέει ο κ. Φιλόπουλος
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό