Τώρα που είναι καλοκαίρι και πρέπει να προφυλαχτείς από τον ήλιο, πρέπει να χρησιμοποιείς το κατάλληλο αντηλιακό. Παρακάτω θα μπορέσεις να λύσεις όλες σου τις απορίες για τα αντηλιακά ώστε να μπορέσεις να προστατευτείς σωστά από τον ήλιο στη παραλία.
Συχνές απορίες για τα αντηλιακά
«Χρειάζομαι διαφορετικό αντιηλιακό για το σώμα και το πρόσωπο;»
Αυτό εξαρτάται από εσένα. Υπάρχουν αντηλιακά που είναι κατάλληλα μόνο για σώμα ή μόνο για το πρόσωπο και άλλα που μπορείς να τα χρησιμοποιείς παντού. Αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν πάνω στη συσκευασία. Αυτό που συνήθως παραμελούμε και δε θα έπρεπε είναι η αντηλιακή προστασία των χειλιών. Γι’ αυτό φέτος μην ξεχάσεις και ένα αντηλιακό στικ για τα χείλη σου.
«Εγώ θέλω να μαυρίσω. Δε μου προσφέρει προστασία ένα αντηλιακό με πολύ χαμηλό δείκτη;»
Όχι, ειδικά για τις πρώτες μέρες της ηλιοθεραπείας. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα, κάνε φέτος μία προσπάθεια και απόλαυσε την ηλιοθεραπεία σου κάτω από την ομπρέλα και φορώντας ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας. Πολύ σύντομα θα αποκτήσεις ένα υπέροχο σταρένιο χρώμα (το οποίο και θα διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να έχεις εκθέσει το δέρμα σου σε κίνδυνο.
«Είναι όλα τα αντηλιακά κατάλληλα για όλους;»
Αυτό θα μπορούσε να ισχύει αν όλοι είχαμε τον ίδιο τύπο επιδερμίδας. Επειδή όμως δεν συμβαίνει αυτό, για τις ευαίσθητες επιδερμίδες κατάλληλα θεωρούνται τα αντηλιακά χωρίς άρωμα και με φυσικά φίλτρα. Όσοι έχουν λιπαρή επιδερμίδα μπορούν να χρησιμοποιούν oilfree αντηλιακά σε μορφή γαλακτώματος, τζελ ή λοσιόν, ενώ το ίδιο ισχύει και αν έχεις ακμή ή έντονους πόρους. Για την ξηρή επιδερμίδα πιο κατάλληλα θεωρούνται τα αντηλιακά σε κρέμα, αλλά και τα λάδια.
«Χρειάζομαι αντηλιακό ακόμα κι αν έχω μαυρίσει;»
Σίγουρα η ανάγκη για αντιηλιακή προστασία είναι μεγαλύτερη στα πρώτα μπάνια, όταν η επιδερμίδα δεν έχει εκτεθεί καθόλου στον ήλιο. Όταν πια θα έχεις αποκτήσει ένα σταρένιο χρώμα μπορείς να χρησιμοποιείς αντηλιακό με μικρότερο δείκτη προστασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργήσεις τη χρήση του. Το μαυρισμένο δέρμα απορροφά το 90% των ακτίνων UVΒ, αλλά δεν απορροφά τις ακτίνες UVΑ. Μπορεί, δηλαδή, να μην αντιλαμβάνεσαι κάποιο επιφανειακό κάψιμο, αλλά οι ακτίνες UVA επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος, προκαλούν δυσχρωμίες και ευνοούν την εμφάνιση μελανώματος.
«Χρειάζομαι αντηλιακό και στη σκιά;»
Αν σκεφτούμε ότι μια συννεφιασμένη ημέρα το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας περνάει από τα σύννεφα καταλαβαίνουμε ότι επιβάλλεται να φοράμε πάντα αντηλιακό.
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ!
Πρωταθλητές στην προστασία από τον ήλιο οι Έλληνες!
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 23 χώρες από όλο τον κόσμο οι Έλληνες έχουν την πιο υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο. Ειδικότερα:
– Το 88% των Ελλήνων δήλωσε ότι προστατεύεται από τον ήλιο, και μάλιστα το 34% προστατεύεται όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή, σε αντίθεση με το 18% του μέσου όρου όλων των χωρών.
– Το 96% των γονιών, με παιδιά κάτω των 12 ετών, δήλωσε ότι εφαρμόζει πάντα ή συχνά αντηλιακή προστασία στα παιδιά του, σε σχέση με το 87% του μέσου όρου.
– Το 81% των Ελλήνων, έναντι 52% του μέσου όρου, επιδιώκει να παραμένει στη σκιά και το 78% φοράει γυαλιά ηλίου με φίλτρα UV.
Γνώριζες ότι…
… ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι 50% μεγαλύτερος στα άτομα που έχουν υποστεί πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα στη ζωή τους;