Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μάθε παιδί μου σεξ…

Έπειτα από μία 15ετία άκαρπων προσπαθειών να ενσωματωθεί το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη σχολική ύλη σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, προκειμένου οι μαθητές ∆ημοτικού και Γυμνασίου να ξεκινήσουν να μαθαίνουν το σώμα τους, μαζί με τη γλώσσα και την αριθμητική.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

Από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Οι προηγούμενες προσπάθειες πέρασαν διά πυρός και σιδήρου, με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και την Εκκλησία να βάζουν συστηματικά τρικλοποδιές σε σχέδια που είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται παλαιότερα σε συνεργασία με τον ψυχίατρο Θάνο Ασκητή, ιδρυτή του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Ωστόσο, σε έναν κόσμο που αλλάζει, με το… τέρας της σεξουαλικής κακοποίησης να αποδεικνύεται Λερναία Ύδρα (και από κάθε κομμένο κεφάλι να ξεπηδούν άλλα δύο), η ανάγκη να μάθουν τα παιδιά το σώμα τους, τα δικαιώματά τους και τα «απαγορευμένα αγγίγματα» καθίσταται απόλυτη προτεραιότητα! Έτσι έγινε το πρώτο βήμα ώστε το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης να ξεκινήσει να διδάσκεται στα παιδιά του ∆ημοτικού από τη νέα σχολική χρονιά.

Ο στόχος

Ο στόχος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν την απαιτούμενη γνώση ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, τα παιδικά βιβλία «Μαθαίνω το σώμα μου» και τα «∆ικαιώματά μου», με την επιμέλεια της αναπληρώτριας καθηγήτριας Παιδιατρικής – Εφηβικής Υγείας Αρτέμιδος Τσίτσικα, επιστημονικής υπεύθυνης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, θα διδάσκονται στα παιδιά του ∆ημοτικού.

Η αρχή έγινε με ένα σύγγραμμα του ψυχιάτρου κ. Θάνου Ασκητή που έμεινε στο ντουλάπι. Από το 2008 ήταν έτοιμο ένα βιβλίο του, το οποίο θα έμπαινε στα σχολεία και θα μάθαινε τα παιδιά για όλα αυτά που συνήθως λέγονται με μισόλογα και… πονηρά γελάκια πίσω από τις πλάτες των γονιών – γεγονός που διαιωνίζει την παραπληροφόρηση, την άγνοια και τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο ανατρέφονται στην Ελλάδα τα αγόρια και τα κορίτσια. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Ευθύμης ∆εληγιώρογλου, οι πατεράδες και οι μητέρες αναθρέφουν το έφηβο αγόρι με τη νοοτροπία του «μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις», ενώ αντίθετα το έφηβο κορίτσι πρέπει να είναι πίσω στις 10 το βράδυ. Τα γονεϊκά πρότυπα κατ’ αυτόν τον τρόπο αναπαράγονται και δημιουργούν ανισότητες ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες, ενώ τα χρόνια που πέρασαν η κοινωνία μας άλλαξε πολύ, με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών να εξελίσσεται σε επιδημία.

Τα τελευταία 13 χρόνια η Ελλάδα βίωσε δύο κρίσεις, πρώτα την οικονομική η οποία βύθισε πολλά νοικοκυριά στην ανέχεια και οδήγησε αρκετούς γονείς στο αλκοόλ και σε άλλες ουσίες, με συνέπεια έναν φαύλο κύκλο παραμέλησης και κακοποίησης των παιδιών, ενώ εδώ και έναν χρόνο έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την πανδημία COVID και την απότομη εισβολή του ∆ιαδικτύου στη ζωή μας.

Τηλεκπαίδευση

Στην εποχή της τηλεκπαίδευσης, της τηλεργασίας και της ψηφιακής ψυχαγωγίας, κακόβουλοι άνθρωποι ψαρεύουν ανηλίκους μέσα από το σκοτεινό ∆ιαδίκτυο, με το οποίο είναι διαρκώς συνδεδεμένα τα Ελληνόπουλα, χωρίς ωστόσο τα παιδιά και οι γονείς τους να είναι ψηφιακά εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι.

Επ’ αυτού ο ιδρυτής του ∆ιεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια (CSI) Μάνος Σφακιανάκης τονίζει ότι οι γονείς πρέπει να είναι διαρκώς κοντά στα παιδιά τους, να τους δίνουν χώρο μέσα από τα δικά τους προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα και να μη σταματούν να ρωτούν τα βλαστάρια τους με ποιους συνομιλούν στα chat rooms – όχι πιεστικά, ούτε σαν Ιερά Εξέταση, αλλά με ενδιαφέρον.

σεξουαλικής

Εκπαιδευτική e-πλατφόρµα για να µη γίνουν οι µαθητές καπνιστές

Με πρόσφατες έρευνες να έχουν δείξει ότι περισσότεροι από 150.000 Έλληνες, πρώην καπνιστές, ξανάρχισαν μέσα στην πανδημία να καπνίζουν, καθώς οι καραντίνες έφεραν μοναξιά, αναδουλειά και φόβο, και σε όλα αυτά το τσιγάρο φαντάζει ελκυστικός «σύντροφος», είναι μεγάλη ανάγκη να απομακρύνουμε τα παιδιά από το κάπνισμα. Η νέα πλατφόρμα που μυεί τους μαθητές σε μια ζωή χωρίς τσιγάρο θα λειτουργήσει με αποδέκτες όλα τα σχολεία της Ελλάδας και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 10.000 μαθητές και 140.000 ενηλίκους (γονείς και περίγυρο), προκειμένου να βοηθήσει τους νέους να μείνουν μακριά από όλες τις παρενέργειες του τσιγάρου (καρδιοπάθειες, καρκίνοι, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα).

Η πλατφόρμα με την ονομασία «Η υγεία μου, η ζωή μου» τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Ιωάννης Μπουκοβίνας, η μοναξιά που έφερε η πανδημία αύξησε τη χρήση καπνικών προϊόντων. «Τα παιδιά δεν επηρεάζονται από τις αγαπημένες τους ταινίες, τους ήρωες της τηλεόρασης και των videogames. Αντιθέτως υιοθετούν συμπεριφορές από τους γονείς τους.

Αν όμως εκπαιδευτούν σωστά όχι μόνο δεν θα αντιγράψουν τη συμπεριφορά των γονιών-καπνιστών, αλλά θα γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοί τους στην προσπάθεια να κόψουν το τσιγάρο» λέει ο κ. Μπουκοβίνας. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επίδραση της καραντίνα στους εφήβους, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις συγκεντρώσεις σε σπίτια αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου, οπότε είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ η υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου ζωής – μακριά από καταχρήσεις.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ