Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

“Μάθημα ζωής” Κάνει ο ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης στα σχολεία

Με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας δόθηκαν απαντήσεις για τις μάσκες και τα άλλα μέτρα ατομικής προστασίας στα σχολεία, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής του ΑΠΘ Εμμανουήλ Ροηλίδη. Σε διαδικτυακή απευθείας συζήτηση υπό το συντονισμό του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί υπέβαλλαν ερωτήσεις στον κ. Ροηλίδη οι οποίες ομαδοποιήθηκαν και απαντήθηκαν με τον πιο έγκυρο, άμεσο και απλό τρόπο.

Ο κ. Νίτσας επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και τον διευθυντή κ. Αλέξανδρο Κόπτση για τη φιλοξενία και συνδιοργάνωση της νέας ενημερωτικής εκδήλωσης ώστε να λυθούν απορίες στο θέμα της αντιμετώπισης του ιού. Να θυμίσω ότι βρεθήκαμε εδώ και στο παρελθόν με επιφανείς λοιμωξιολόγους, τον κύριο Εμμανουήλ Ροΐδη και τον κύριο Συμεών Μεταλλίδη, στην αρχή της επιδημίας. Η συνεργασία μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ώστε να μιλούν και να απαντούν σε καίρια ερωτήματα όσοι συνάδελφοι γιατροί είναι ειδικοί και μόνο αυτοί προκειμένου να μη διαδίδονται, κυρίως μέσω social media, ψευδείς πληροφορίες. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να δώσουμε επιστημονικές απαντήσεις σχετικά με την χρήση των μέσων ατομικής προστασίας στα σχολεία για την αποφυγή διασποράς κάτι που εκτιμώ ότι πετύχαμε.”

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ τόνισε επίσης ότι “η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα έχει επιτυχία μόνο εάν γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα τους και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο του φόβου επιβολής… ποινών και προστίμων. Τα παιδιά και ειδικά τα μικρά παιδιά ενσωματώνουν στην καθημερινότητα τους ευκολότερα τα νέα δεδομένα. Αρκεί να δουν ανάλογα παραδείγματα εφαρμογής των μέσων ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες, και στο οικογενειακό περιβάλλον τους. Και η μάσκα αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό όπλο, το μοναδικό εμβόλιο, κατά της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, ειδικά σε χώρους όπου αναπόφευκτα υπάρχει συγχρωτισμός. Σαφώς και σε πολλούς δημιούργησε ερωτήματα η αλλαγή της στάσης του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας σχετικά με την με τη θέση που είχε για την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας στην αρχή της πανδημίας αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι η επιστημονική κοινότητα ακόμα ιχνηλατεί τις λεπτομέρειες του νέου κορωνοϊού και καθημερινά προστίθενται νέα δεδομένα ύστερα από επιστημονικές εργασίες και μελέτες που απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν και να δημοσιευθούν. Θα θυμίσω δε τη ρήση του Σωκράτη “να ακούμε τη γνώμη των λίγων και ειδικών” και όχι των πολλών που μάλιστα αυτών που δεν γνωρίζουν.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Παιδιατρικής του ΑΠΘ και διευθυντής της Γ΄παιδιατρικής κλινικής του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Ροηλίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι “Πολλά μέτρα αλλάζουν, γιατί κι εμείς οι επιστήμονες συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για τον ιό, που μας είχε πολλές εκπλήξεις. Δεν είναι ένας απλός ιός και σε ορισμένες χώρες, πχ Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, προκάλεσε καταστάσεις που δεν μοιάζουν με ιογενείς λοιμώξεις αλλά πολύ μεγαλύτερες. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που αρνούνται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα της νόσου, ας κάνουν μια βόλτα από τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τις ΜΑΦ, όπου νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση ασθενείς από κορωνοϊό και όχι από άλλη αιτία. Όσο για τα μέτρα και την εφαρμογή τους στα σχολεία, να θυμίσουμε ότι ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει εδώ και χρόνια για κρούσματα πχ μηνιγγίτιδας όπου και πάλι κλείνουν προληπτικά σχολεία και γίνονται απολυμάνσεις για να επανέλθουν όλοι στις τάξεις. Ειδικότερα για το άσθμα να πούμε για μία ακόμη φορά ότι στην Ελλάδα είναι ήπιο και μπορούν τα παιδιά με άσθμα σαφέστατα να φορούν μάσκα στο σχολείο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε όλοι, εντός κι εκτός σχολικών συγκροτημάτων, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα (μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, αερισμός και απολύμανση χώρων κ.α) και όχι ορισμένα από αυτά”.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούν πιέσεις γονέων σε γιατρούς-μέλη του ΙΣΘ ώστε να πιστοποιήσουν παθήσεις στα παιδιά τους για να μη χρησιμοποιούν μάσκες στο σχολείο. Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι “οι ειδικοί συνάδελφοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι κ.α., κάνουν διάγνωση παθήσεων βασιζόμενοι σε συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και συγκεκριμένες οδηγίες της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας στις οποίες ομόφωνα τα μέλη της κατέληξαν σ’ αυτές. Αν χρειαστεί ο ΙΣΘ θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, όμως είμαστε βέβαιοι ότι και σ’ αυτή την περίπτωση οι γιατροί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως έχουν κάνει καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα γνωματεύσουν προβλήματα όπου πραγματικά υπάρχουν”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ