Ούτε ένα ούτε δυο αλλά 36 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που διατέθηκε από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας προς τις κάθε λογής Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις την περίοδο 2000-2010.
Λεφτά με το τσουβάλι που δόθηκαν κάτω από αδιαφανείς –τις περισσότερες φορές- διαδικασίες προκειμένου να αναδιαρθρωθεί η Βουλή στην Γεωργία, να εγκατασταθεί αγρόκτημα στο Αγροτικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων, να επιμορφωθούν εκπρόσωποι των Βαλκανικών χωρών για την Δημοκρατία, να δημιουργηθεί κέντρο ηλεκτρονικης διακυβέρνησης σε Αλβανία, Βοσνία, Ερζεβοβίνη ακόμη και να εκπαιδευτούν εμπειρογνώμονες στο Σουδάν.
Πριν από λίγο καιρό από την εισαγγελία διαβιβάστηκαν στην Βουλή δυο δικογραφίες που σχετίζονται με «αμαρτωλές» χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ που αφορούν την περίοδο 2001-2008.
Από την έρευνα προέκυψε ότι μόνο γι αυτές τις υποθέσεις το Δημόσιο υπέστη ζημιά περίπου 6.5 εκατομμύρια ευρώ από λεφτά που δόθηκαν για την δήθεν παροχή έργου αλλά τελικά κατέληξαν στις τσέπες επιτηδείων οι οποίοι είδαν την ίδρυση ΜΚΟ ως ένα προσοδοφόρο επάγγελμα.
Την ίδια στιγμή η ιστοσελίδα ereportaz φέρνει στο φως της δημοσιότητας τον πλήρη κατάλογο με τις 198 συνολικά ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.
Μερικές από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις είναι οι εξής:
- Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Σκοπός της συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ήταν να εκσυγχρονίσει χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία, οτι Σκόπια και η Σερβία. Με ποιον τρόπο; Με την δημιουργία κέντρου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Γι αυτόν τον λόγο το 2008 έλαβε 200.000 ευρώ, ενώ λίγο καιρό αργότερα έλαβε 167.400 ευρώ επιπλέον για την ανάπτυξη και υποστήριξη των θεσμικών δομών στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών. Που κατέληξαν τα χρήματα; Ένας θεός ξέρει καθώς οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ κατηγορούνται για κακουργήματα…
- ΙΣΤΑΜΕ: Μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών έλαβε 310.000 ευρώ για την αναδιάρθρωση της Βουλής στην Γεωργία. Επιπλέον έλαβε και άλλα χρήματα για έργα στην Αλβανία και την Βουλγαρία. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε όμως προέκυψε ότι μεταξύ άλλων, εκείνη την περίοδο η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν είχε (εκ του Νόμου) την δυνατότητα να λαμβάνει ποσά μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ! Εκτός αυτού προέκυψε ότι στους φακέλους με τις… δράσεις δεν υπήρχαν τα απαραίτητα παραστατικά αλλά και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως εκείνη της Αλβανίας) το ΙΣΤΑΜΕ πρώτα έλαβε την χρηματοδότηση και μετά υπέβαλλε την αίτηση για να υπαχθεί στο σχετικό πρόγραμμα!
Οι περιπτώσεις όμως δεν είναι μόνο αυτές καθώς στην σχετική λίστα που διερευνάται από τις Αρχές υπάρχουν και οι περιπτώσεις ΜΚΟ με χρηματοδότηση μαμούθ.
Έχουμε και λέμε: Η «Φιλεκπαιδευτική εταιρεία» έλαβε συνολική επιχορήγηση ύψους 1.9 εκατ ευρώ για την αποπεράτωση του δημοτικού σχολείου Αρσακείου στα Τίρανα, ενώ το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έλαβε άλλα δυο εκατομμύρια για τους εξής λόγους: Πρώτα για να εγκαταστήσει συλλέκτες και λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης στον Λίβανο και στην συνέχεια για να αποκαταστήσει το ελληνικό τετράγωνο στην Αλεξάνδρεια.
Λίγα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2004 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου είχε χρηματοδοτηθεί με 700.000 ευρώ για να επιμορφώσει εκπροσώπους Βαλκανικών χωρών! Τι επιμόρφωση ήταν αυτή και γιατί κόστιζε τόσο; Ουδείς γνωρίζει!
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και μία ΜΚΟ-μαμούθ η οποία κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια ζωής να ενθυλακώσει περί οτι 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την «Ευρωπαϊκή Προοπτική» επικεφαλής της οποία ήταν γνωστοί πανεπιστημιακοί οι οποίοι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν και στον προθάλαμο του υπουργείου Παιδείας. Με τι δεν ασχολήθηκε η συγκεκριμένη ΜΚΟ; Από την παροχή έργου στην Μολδαβία το 1995, τη βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές Napos και Sucumbios του Εκουαδόρ, μέχρι και τις πλέον πρόσφατες όπως την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη το 2008. Συνολικά έλαβε 59.1 εκ ευρώ.
Οι αποκαλύψεις του eReportaz
Πρώτο το ereportaz.gr είχε γράψει για την Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράνομες χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για έργα τα οποία δεν έγιναν ποτέ, έχει ασκηθεί στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και νυν στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ηλία Πλασκοβίτη. (Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΚΟ – ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ