Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Μαύρη Παρασκευή: Κραχ στο ελληνικό Χρηματιστήριο με -15,38%

Η ιστορική απόφαση των Βρετανών να εξέλθουν από την Ευρώπη, στο ελληνικό χρηματιστήριο, μεταφράζεται από ένα συγκεκριμένο τύπο εντολών πώλησης που δίνουν τα Funds σε ανάλογες περιπτώσεις μεγάλων αναταραχών στις αγορές: good until cancelled, δηλαδή καλή μέχρι ακυρώσεως.  Όταν λοιπόν ο Ιαπωνικός  Δείκτης NIKKEI ανοίγει με πτώση 8,1% και ύστερα οδηγείται σε στάση ( halt ), όλοι αντιλαμβάνονται τι θα ακολουθήσει για τις ελληνικές μετοχές, κυρίως, τις τραπεζικές.

Οι διαχειριστές, αλλά και μεγάλοι επενδυτές από τις ΗΠΑ, όπως οι κ.κ John Paulson της Paulson & Co,  Wilbur Ross του φερώνυμου οίκου, ο John Wallen της Alden κτλ με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν μπορούν να δικαιολογήσουν -με κανέναν τρόπο-στους πελάτες τους ότι, κατέχουν στα χέρια τους ευρωπαϊκές μετοχές και μάλιστα ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Κανείς από τους προαναφερόμενους δεν μπορεί να πει στους πελάτες του, λ. χ o John Paulson ότι διαθέτει εγκλωβισμένα 250 εκατ. ευρώ. Νικητές από την διαδικασία θα είναι οι άνθρωποι οι οποίοι προέβλεψαν σωστά το αποτέλεσμα και τώρα θα αγοράσουν τις ελληνικές τράπεζες σε τιμές 50-60% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Πολλοί από τους προαναφερόμενους θα οδηγηθούν σε πωλήσεις σε εξευτελιστικά επίπεδα  έως και -30%. Μ αυτό έως δεδομένα, οι τιμές των 4 ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα διαμορφωθούν ως εξής : 1,652 ευρω για την Alpha Bank, 0,195 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 0,616 για την Eurobank και 0,175 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Το ελληνικό χρηματιστήριο, λοιπόν, εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, ακριβώς όπως και η Βρετανία, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την διαδικασία εξόδου. Οι ρευστοποιήσεις, λοιπόν, θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης η οποία θα είναι από τις δυσκολότερες – αν και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δοκιμαστεί πολλάκις με τον κίνδυνο χρεοκοπίας και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται φυσικά οι μετοχές οι οποίες δεν εμφανίζουν αγοραπωλησίες, δηλαδή δεν πραγματοποιούν εύκολα πράξεις. Αυτή η κατηγορία μετοχών πιθανότατα να εμφανίσει και τις μικρότερες αναταράξεις.

Σταματούν οι μεταρρυθμίσεις από την Κυβέρνηση Τσίπρα – Σε κίνδυνο η δεύτερη αξιολόγηση

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει πως θα αντιδράσουν τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα. Εάν η Βρετανία ψήφιζε παραμονή το δεκαετές ελληνικό ομόλογο η απόδοση του θα αποκλιμακωνόταν στο 7,5-7% και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα προετοίμαζαν την έξοδο τους στις αγορές κεφαλαίων.

Τώρα θα πραγματοποιηθεί η αντίστροφη κίνηση διότι οι ξένοι επενδυτές, εδώ και ημέρες, προέβλεπαν σωστά ότι, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία. Μ αυτό το αποτέλεσμα, η διακοπή των μεταρρυθμίσεων είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, διότι ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα, όταν τα ευρωπαϊκά κόμματα συζητούν την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα, με εκτιμήσεις ξένων επενδυτών, το επόμενο διάστημα αναμένονται καθυστερήσεις σ ότι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνονται τα εργασιακά θέματα. Ενδιαφέρον θα έχει και τι θα συμβεί με τα προαπαιτούμενα της παρούσας συμφωνίας. Πως θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σ ένα τέτοιο ευρωπαϊκό περιβάλλον; Ένα σημαντικό θέμα, επίσης, είναι τι θα συμβεί με τους ελέγχους των ευρωπαϊκών τραπεζών τον Οκτώβριο ( stress tests ).

Φως στο τούνελ για την Ελλάδα;

Παρά την σημερινή δραματική κατάσταση, μεσομακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα έχει οφέλη, καθώς η Ευρώπη θα αντιδράσει απέναντι στην φυγή των μελών, έτσι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την διακοπή της «τιμωρητικής» αντιμετώπισης με σκληρά μέτρα λιτότητας.
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα μόνο τέτοια αντιμετώπιση είχε αν και προχώρησε ιδιαίτερα σκληρά μέτρα. Για να προχωρήσει, όμως, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έφθασε ίσως η ώρα της κοινής αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους ( αλλά και του ιδιωτικού ) χρέους.

Πηγή: Πρώτο θέμα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ