Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μαξίμου: Έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό – Τι αποφασίστηκε (upd)

Μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στου Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε είπε ότι  εε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ενισχύονται περαιτέρω οι δυνάμεις σε ξηρά και θάλασσα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας από σήμερα στη θάλασσα επιχειρούν 52 σκάφη τόσο του Λιμενικού όσο και του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας και άντεξε. Προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης. Απετράπησαν περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες παράνομες είσοδοι. Οι 66 που πέρασαν κρατούνται και δεν έχουν καμία σχέση με τον Ιντλίμπ. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ευχαριστούν και συγχαίρουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή δίνοντας πραγματική μάχη. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στην ξηρά και τη θάλασσα. Στον Έβρο μεταφέρονται επιπλέον δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Στα νησιά ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και από σήμερα επιχειρούν συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξει τα σύνορα μας», είπε ο Στέλιος Πέτσας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ιστορικό

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μαξίμου καθώς η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αλλά και στα παράλια της Τουρκίας παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη. Η Τουρκία ωθεί πρόσφυγες και μετανάστες από όποια χώρα και αν προέρχονται, όχι μόνο από την Συρία, προς την ελληνική πλευρά.  Στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, οι υφυπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η αυστηροποίηση των μέτρων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων υποστήριξης τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου, ούτως ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Αντίστοιχα, σε επιφυλακή βρίσκονται η Αστυνομία και το Λιμενικό. Από την κυβέρνηση τονίζεται πως τα σύνορα παραμένουν ανοικτά για όσους θέλουν να εισέλθουν νόμιμα στη χώρα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για παράνομες εισόδους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Τουρκία επιδιώκει για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από του Μαξίμου επιχειρεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και συγκεκριμένα να ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Βουλγαρίας (Μακρόν, Μέρκελ, Μπορίσοφ). Ειδικά δε για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογό του, τονίζεται πως η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ανάλογες πιέσεις με την Ελλάδα στα σύνορά της από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ ο πρωθυπουργός σε όλες τις επικοινωνίες του τόνισε τα μέτρα που λαμβάνει από την πλευρά της η Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα στήριξη.

Την ώρα που απροσδιόριστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών συνέρρεε σε τουρκικά εδάφη κοντά στην ελληνοτουρκική μεθόριο ο πρωθυπουργός διατύπωνε αυστηρή προειδοποίηση και ενημέρωνε ευρωπαίους ηγέτες και το ΝΑΤΟ για την κατάσταση.

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων» καθώς και ότι «έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».

Το όλο ζήτημα πάντως αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου να βάλει μπροστά το σχέδιό της για τη διαχείριση του μεταναστευτικού με τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Μετά τις επαφές του, άλλωστε, με τους δημάρχους των νησιών και σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ύστερα από τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στο Αιγαίο και συγκεκριμένα από τη Σάμο. Οι εξελίξεις, ωστόσο, παγώνουν προσώρας την πρωτοβουλία του, παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες για την κατασκευή των κλειστών κέντρων συνεχίζονται.

https://www.youtube.com/watch?v=KOoMrAA6C30&feature=emb_title

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ