Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Με αυτοκίνητο και για 3ημερο οι διακοπές του κορωνοϊού

Ούτε με αεροπλάνα ούτε με βαπόρια, αλλά κυρίως με αυτοκίνητο προτίμησαν να ταξιδέψουν φέτος για τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι περισσότεροι Έλληνες, επιλέγοντας κοντινούς, οδικά προσβάσιμους προορισμούς για να αποφύγουν την πολύωρη παραμονή στα πλοία με μάσκα και να μην μπουν σε αεροπλάνο.

Της Αλεξίας Σβώλου

Το Λουτράκι αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός για τους Αθηναίους, καθώς είναι οδικά προσβάσιμο κι έτσι δεν χρειάζεται να μπουν σε πλοίο ή αεροπλάνο και να φορέσουν μάσκα στο ταξίδι. Ωστόσο, η περιοχή είχε κόσμο τα Σαββατοκύριακα και όχι σταθερά, καθημερινά.

Πολύ καλό ξεκίνημα έκανε η Εύβοια, με τα γραφικά της ψαροχώρια όπως η Αμάρυνθος να βουλιάζουν από κόσμο, που ερχόταν οδικά από τη γέφυρα ή με τα ferry boats από Ωρωπό και Αρκίτσα, (σύντομη διαδρομή, παραμονή μόνο στο κατάστρωμα στον ανοιχτό αέρα για τους επιβάτες)  μέχρι που έπεσε θύμα των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το Λουτράκι, στην Κορινθιακή Κρουαζέτ είχε την τιμητική του συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο, μέχρι και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε εκεί, αλλά όπως λέει η Γιώτα Τσικνή, εργαζόμενη σε ξενοδοχείο της περιοχής Νεράιδα: «Ο κόσμος ταξίδεψε κυρίως για Σαββατοκύριακα και 3ημερα κι έτσι δεν είχαμε καθημερινά, σταθερά πολλούς παραθεριστές». Όπου υπήρχε η δυνατότητα διαμονής σε εξοχικό, οι παραθεριστές το προτίμησαν, επιβεβαιώνοντας το γνωστό απόφθεγμα «το καλύτερο εξοχικό είναι το εξοχικό του φίλου σου», ενώ για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής ψηλά στην προτίμησή τους βρέθηκαν και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με εξαίρεση τον Πόρο, όπου ενώ αρχικά βούλιαζε  από κόσμο, μειώθηκαν οι κρατήσεις μετά το τοπικό lock down.

Λουτράκι
H Γιώτα Τσικνή, εργαζόμενη σε ξενοδοχείο του Λουτρακίου, μαζί με τη δημοσιογράφο της ΜΠΑΜ Αλεξία Σβώλου

Η Γιώτα και ο Θάνος, δύο εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο του Λουτρακίου  μου περιγράφουν την εξελικτική πορεία της  τουριστικής κίνησης στην Κορινθιακή Κρουαζέτ  από το άνοιγμα του τουρισμού και μετά. Στις αρχές Ιουλίου η εικόνα ήταν πολύ αισιόδοξη. Μετά άρχισαν τα παρατράγουδα προς το τέλος του μήνα με τις συρροές κρουσμάτων στα νησιά και τα τοπικά lock down που επιβλήθηκαν πρώτα σε Πόρο, Πάρο, Αντίπαρο και Χαλκιδική να δρουν σαν ψυχρολουσία, με συνέπεια στις αρχές του Αυγούστου η κίνηση να θυμίζει… Φεβρουάριο!!!!! Τόση νέκρα.

Η κίνηση ξαναζεστάθηκε κοντά στις 10 Αυγούστου και ήρθε κόσμος αλλά κυρίως για τριήμερα.  Όπως μεταφέρουν πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση, από τα νησιά των Κυκλάδων όπου καταγράφηκαν μαζί με την Κρήτη και τα περισσότερα κρούσματα, ο όρος lock down είναι καταστροφικός κι έχει άλλο αντίκτυπο όταν ανακοινώνεται στα δελτία ειδήσεων από την απλή ανακοίνωση μέτρων. Παρότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος είχε ελπίσει στο άνοιγμα της σεζόν ότι θα πάει καλά και ο Σεπτέμβριος τουριστικά, οι ελπίδες αυτές διαψεύσθηκαν και  η σεζόν τελειώνει πρόωρα -τέλη Αυγούστου-με δημοφιλείς προορισμούς όπως η Πάρος η Νάξος και η Μύκονος να αδειάζουν να ερημώνουν. Η επιβολή των μέτρων του τοπικού lock down με την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού ακόμα και στα σοκάκια και στις παραλίες και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στις 12.00 τα μεσάνυχτα προκάλεσε κλυδωνισμούς στο τουριστικό «κύμα» φέρνοντας κύμα ακυρώσεων στις περιοχές όπου επιβλήθηκαν τα μέτρα, τόσο για λόγους ανασφάλειας (ο κόσμος φοβήθηκε τα αυξημένα κρούσματα) όσο και για ψυχολογικούς/οικονομικούς λόγους. Όπως λέει η Αλεξάνδρα Ρουμελιώτη, νεαρή φοιτήτρια του Πολυτεχνείου: «Δεν ξεκινάς για πολυήμερες ή ολιγοήμερες διακοπές, όταν ξέρεις ότι εκεί που θα πας θα έχεις να αντιμετωπίσεις αυστηρούς περιορισμούς. Γιατί να πληρώσεις; Κάθεσαι και σπίτι σου κι εξοικονομείς τα χρήματα….»

Στην βόρειο Ελλάδα, που πλήγηκε ιδιαίτερα από αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι περισσότεροι παραθεριστές επέλεξαν την Χαλκιδική, στις οποία ταξίδεψαν με αυτοκίνητο, έναν all time classic προορισμό που δεν γλύτωσε από τα τοπικά lock down. Εκεί, ο οικονομικός αντίκτυπος από τις απώλειες στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην εστίαση αποτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ για την κεντρική Μακεδονία, όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης της, Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι το πλήγμα ήταν χειρότερο από τις χειρότερες προβλέψεις, καθώς εκτός από τις συρροές ντόπιων κρουσμάτων είχαν να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους τουρίστες και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για όλα τα Βαλκάνια.

Κι ενώ πανελλαδικά η τουριστική κίνηση μέχρι την περασμένη Τετάρτη 26 Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 2,9 εκατ. εισερχομένους στη χώρα (το 1/10 σε σύγκριση με την περσινή χρονιά ρεκόρ των περίπου 30 εκατ. τουριστών), πέφτοντας χαμηλότερα  από το αρχικό σενάριο των 4 εκατ. έως 5 εκατ.  ταξιδιωτών, οι Βορειοελλαδίτες παραθεριστές, γνωστοί για το χιούμορ και για την κομψότητά τους πήγαν στις παραλίες της Χαλκιδικής φορώντας «σινιέ» μάσκες, ενώ ορισμένες χρυσοχέρες γυναίκες τις έπλεξαν μόνες τους, ώστε να αποκτήσουν ένα signature κορωνο-αξεσουάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ωραιότερες παραλίες στην Αττική για καλοκαιρινά μακροβούτια

Καστράκι: Η παραλία της Νάξου που θα σας ενθουσιάσει

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ