Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής με έντονες αντιπαραθέσεις για τη διαπλοκή

Με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τις Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, με αφορμή μία «προσθήκη» της τελευταίας στιγμής που αφορούσε προσωπική αναφορά στον εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμο Αναστασιάδη σχετικά με υπόθεση, η οποία δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της Επιτροπής και η οποία έχει ήδη τελεσιδικήσει, αλλά η πλειοψηφία σημειώνει στο πόρισμά της ότι πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω.


Δείτε ΕΔΩ το πόρισμα


Το πόρισμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν τα δικά τους συμπεράσματα επί του πορίσματος.

Υπέρ του πορίσματος τάχθηκαν 12 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κατά τάχθηκαν 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και ΧΑ, ενώ δυο βουλευτές (Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) δήλωσαν «παρόντες». Επίσης, αποφασίστηκε να αποσταλεί το πόρισμα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα.

Σημειώνεται ότι το ψηφισθέν πόρισμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2017 και η πλειοψηφία της επιτροπής αποφάσισε το συνολικό κείμενο να αποσταλεί και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής

Το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων, παραδόθηκε απόψε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν ως προς τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας και κατέθεσαν τις δικές τους γνώμες και θέσεις που συνοδεύουν το τελικό κείμενο.

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί περισσότερες από 550 σελίδες και χωρίζεται σε ξεχωριστά κεφάλαια για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και σε διαφορετικά υποκεφάλαια για την δανειοδότηση κάθε μέσου -ηλεκτρονικού και έντυπου- χωρίς ωστόσο να επισημαίνεται σε οποιοδήποτε σημείο ότι διαπιστώθηκαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων πρώην υπουργών.

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξεταστική επιτροπή για τις τράπεζες και τα δάνεια σε κόμματα και MME, δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των τραπεζών προς κόμματα και μέσα ενημέρωσης, «δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η εξεταστική επιτροπή που ολοκλήρωσε το έργο της, «δεν ήταν σαν αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ», καθώς «έγιναν επιτέλους έλεγχοι, συντάχθηκαν πορίσματα από τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος» και προέκυψαν στοιχεία που αποτελούν συν τοις άλλοις «ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για «δάνεια φούσκα» επικαλούμενος τις καταθέσεις επιθεωρητών της ΤτΕ, «δάνεια με αέρα» όπως είχε αναγνωρίσει τα δάνεια που έλαβε για τον ΔΟΛ ο Π. Ψυχάρης, και «ιλιγγιώδη ποσά»: 400 εκ. ευρώ που κατευθύνθηκαν προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης.

Ειδική αναφορά επιφυλάσσεται για τον εκδότη Θέμο Αναστασιάδη, τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «συνέταιρο του Κ. Μητσοτάκη στη λασπολογία», κάνοντας λόγο για «περίεργα τραπεζικά δάνεια», «εταιρίες-μπάμπουσκες του Πρώτου Θέματος», «εταιρίες που αποκαλύφθηκε πως ήταν και φαντάσματα».

«Μόνο μετά την έναρξη της εξεταστικής, και εξαιτίας της, άρχισαν, επιτέλους να καταγγέλλονται, μετά από χρόνια απραξίας, τόσο τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και τα δάνεια μεγάλων μέσων ενημέρωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον κατηγορεί πως, με την ιδιότητα του μετόχου της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», πήρε δάνειο το 2005, «πλήρωσε μόνο μια δόση, αποδείχθηκε στρατηγικός κακοπληρωτής, και επιπλέον, επί 11 χρόνια και 5 μήνες η δανείστρια τράπεζα δεν έκανε απολύτως τίποτα, και μόνο όταν αποκαλύφθηκε στην επιτροπή αυτό το δάνειο, προχώρησε σε μια ? σκανδαλώδη ? ρύθμιση».

«Όσες «συμφωνίες αλήθειας» κι αν διαφημίσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αντιπροσωπεύουν το πιο σάπιο, σκοτεινό και διεφθαρμένο κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Οι μέρες της ασυδοσίας τους όμως έχουν τελειώσει» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Κυβερνητικές πηγές: Η δέσμευση για διερεύνηση της διαπλοκής αποτελεί πραγματικότητα

“Δύο χρόνια μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το Γενάρη του 2015 η πάγια πολιτική δέσμευση για διερεύνηση του τριγώνου της διαπλοκής αποτελεί πραγματικότητα”, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με την ολοκλήρωση του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Τονίζουν ότι “χρειάστηκαν μόλις εννέα μήνες και οι καταθέσεις – ομολογίες των ίδιων των πρωταγωνιστών για να καταρριφθούν τα ψέματα δεκαετιών και να πέσει φως στις υπόγειες συνδιαλλαγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα Μέσα Ενημέρωσης και τις τράπεζες” και ότι “αποδείχθηκε σε όλο το πανελλήνιο ότι βασικός πυλώνας της παραγωγής πολιτικής ήταν επί δεκαετίες η ίδια η διαπλοκή με τις τράπεζες να έχουν μετασχηματιστεί σε κουμπαρά για την εξυπηρέτηση των κοινών τους συμφερόντων”.

Οι ίδιες πηγές ασκούν δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τους για “θράσος” να επιμένουν ότι “μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε διαπλοκή” και να “εφευρίσκουν ?διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ'”. Επισημαίνουν σε αυτό το πλαίσιο ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη “χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ και δεν έχει πει ακόμη πώς και πότε θα τα ξεπληρώσει” και πως ο πρόεδρος της ΝΔ “δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και εδώ και 11 χρόνια δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ”. Επιπλέον παραθέτουν εκτενή παραρτήματα αναφορικά τόσο με την περίπτωση του Κήρυκα Χανίων, καθώς επίσης και για τα δάνεια του “Πρώτου Θέματος”, τα δάνεια στον Σταύρο Ψυχάρη και τον ΔΟΛ, τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνουν ότι για όλα αυτά που προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία παραπέμπεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Και υπογραμμίζουν ότι “όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανεξαρτήτως ονόματος ή θεσμικού ρόλου, θα λογοδοτήσουν επιτέλους στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, οι οποίες καλούνται να επιτελέσουν δίχως καθυστερήσεις και πρακτικές του παρελθόντος το έργο τους”.

Διαβάστε ΕΔΩ το πόρισμα της κυβέρνησης για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα τις αντιπολίτευσης κατέθεσαν τις δικές τους ξεχωριστές πορισματικές εκθέσεις, καταγγέλλοντας παράλληλα την πλειοψηφία για προκατασκευασμένα συμπεράσματα.

ΝΔ: Ήττα της κυβέρνησης το πόρισμα για τα κόμματα και τα ΜΜΕ

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην πορισματική της έκθεση επισημαίνει ότι η επί εννέα μήνες έρευνα της Εξεταστικής, οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση του προκατασκευασμένου πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως παραδέχεται η πλειοψηφία στο πόρισμά της, «δεν απεδείχθησαν  ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Συγκεκριμένα, το πόρισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Το «τρίγωνο της διαπλοκής» υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ:

Αντιθέτως όμως, προέκυψαν ευθύνες άλλων πολιτικών προσώπων, που αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αποκαλούμενο «τρίγωνο της διαπλοκής», το οποίο προφανώς δεν ήταν στην αρχική σκέψη, όσων είχαν την πρωτοβουλία για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα:

1.Προέκυψε ότι μέτοχος στην εφημερίδα ΑΥΓΗ είναι η offshore εταιρεία με την επωνυμία «THE ATLAS CYPRUS INTERNATIOΝAL TRUST» της οποίας τον πραγματικό ιδιοκτήτη, αλλά και την προέλευση των χρημάτων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν.

2.Προέκυψε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με την από 14/12/2010 επιστολή του προς την ΕΤΕ, ζήτησε να δανειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά παράβαση των κανόνων Τραπεζικού δανεισμού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το παράνομο του αιτήματός του, καθώς δεν πληρούσε τα σχετικά χρηματοοικονομικά κριτήρια.

3.Προέκυψε ότι, αν η εφημερίδα ΑΥΓΗ δεν προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση (στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής). Σε περίπτωση δε αύξησης κεφαλαίου, το μεγαλύτερο μέρος αυτής θα πρέπει να καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως ήδη καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων του δανείου του προς τις Τράπεζες.

4.Προέκυψε ότι, κατά το παρελθόν, έχει γίνει «κούρεμα» του χρέους της εφημερίδας ΑΥΓΗ από τραπεζικό ίδρυμα υπό αδιαφανείς διαδικασίες.

5.Προέκυψε ότι το δάνειο της Ελληνικής Αριστεράς, της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται άλλοτε ότι είναι καθολικός διάδοχος και άλλοτε ότι είναι μετονομασία του ίδιου νομικού προσώπου, «κουρεύτηκε» σε ποσοστό 60%.

6.Προέκυψε ότι το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο νομικά έωλο, χωρίς να είναι γνωστό αν καταβλήθηκαν οι αναλογούντες φόροι, και με μεθόδευση που περιέχει απατηλές παραστάσεις προς τις Τράπεζες, γεγονός που συνέβη ακριβώς γιατί η δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

7.Προέκυψε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε διπλή και τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης του ίδιου έτους τουλάχιστον τρεις φορές.

8.Προέκυψε ότι σήμερα τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενήμερα (αν και παρατηρείται καθυστέρηση καταβολής των δόσεων), σημειώνεται όμως ότι σε περίπτωση εκλογών και σύμφωνα με τα ποσοστά που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει στις τωρινές δημοσκοπήσεις, θα είναι υπέρμετρα δυσχερής η κάλυψη των υποχρεώσεών του.

9.Και αν σε όλα τα ανωτέρω, προστεθεί η λυσσώδης προσπάθεια ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου, όπως εκδηλώθηκε με τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά, η παράνομη έγκριση του πόθεν έσχες Καλογρίτσα, η εξίσου παράνομη ανακήρυξή του ως οριστικού υπερθεματιστή, πράξη η οποία, εκκρεμούσης και της μηνυτήριας αναφοράς, αναμένεται να αξιολογηθεί ποινικά και η πολύ πρόσφατη μεθόδευση για τον έλεγχο του ΔΟΛ μέσω στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι σαφές ότι έχουν ήδη προκύψει ευθύνες ευθέως για τα πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στις ανωτέρω πράξεις».

Δείτε ΕΔΩ το πόρισμα της ΝΔ

Λοβέρδος για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ: Το “πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ” δεν μπορεί να αποτελεί βάση συνεννόησης

Τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την χρηματοδότηση των κομμάτων και ΜΜΕ έδωσε, το μέλος της Εξεταστικής Εξεταστικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος, στο κείμενό του, επισημαίνει την «αυθαίρετη και “ενοχική” απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να κλείσει “άρον-άρον” των κατάλογο των μαρτύρων αποφεύγοντας δυσάρεστες συναντήσεις και περιστάσεις» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «Η επιτροπή, με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε, επισήμως και με ψηφοφορία να εκπληρώσει πλήρως την αποστολή της εξετάζοντας όσο το δυνατον περισσότερους μαρτύρους».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμά ότι «το “πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ” δεν μπορεί να αποτελεί βάση συνεννόησης» και υποστηρίζει ότι « η πλειοψηφία πέτυχε την αποστολή της να παραδώσει σήμερα στη Βουλή ένα πόρισμα “στρατευμένο” στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου».

Συμπερασματικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος για τα δάνεια των κομμάτων υποστηρίζει ότι «η τραπεζική δανειοδότηση χρησιμοποιήθηκε ως βασική πηγή εξεύρεσης των αναγκαίων, για όλα τα κόμματα, πόρων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών» και επιπλέον ότι «το σύνολο των αιτημάτων χορήγησης πιστώσεων που υποβλήθηκαν εκ μέρους των κομμάτων τελούσαν σε συμφωνία με την πάγια τραπεζική πρακτική».

Τέλος, για την δανειοδότηση των ΜΜΕ ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι «το πλέον σημαντικό ποσοτικό συμπέρασμα είναι ότι δεν αποδείχθηκε η επιχειρηματολογία για τα φερόμενα “θαλασσοδάνεια” προς ΜΜΕ» επισημαίνοντας ότι « η σημαντική πλειονότητα των δανείων είναι ενήμερα και παρακολουθούν τα προγράμματα καταβολών έστω και μετά από ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις».

Οι προτάσεις από το Ποτάμι

Σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ αλλά και για την δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφανούς πλαισίου πληροφόρησης και λογοδοσίας των κομμάτων για τα οικονομικά τους καταλήγει η πορισματική έκθεση του Ποταμιού.

Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς είναι ο πρώτος που κατέθεσε την δική του μελέτη για τα ευρήματα της εννεάμηνης έρευνας της εξεταστικής επιτροπής. Το 20σέλιδο πόρισμά του καταλήγει στις εξής προτάσεις:

Για τη χρηματοδότηση κομμάτων και διαφάνεια των οικονομικών τους

1) Περαιτέρω ενεργοποίηση και ενίσχυση της Επιτροπής Ελέγχου, τακτική συνεργασία και συντονισμός δράσεων με τις υπόλοιπες ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές (Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) όπως και με την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και τις Εμπορικές Τράπεζες, για τον εντοπισμό και την ιχνηλασιμότητα της χρηματοδότησης, των δανειακών συμβάσεων και των δαπανών των κομμάτων όπως και για την προέλευση της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Μεγάλη σημασία σε όλο αυτό έχει η διαβίβαση στην Επιτροπή ελέγχου των σχετικών πορισμάτων των ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και λήψη υπόψη των συστάσεών της.

2) Αναμόρφωση της απεικόνισης του οικονομικού ισολογισμού των κομμάτων. Υιοθέτηση ενός πιο αναλυτικού τρόπου παρουσίασης του ισολογισμού εσόδων – εξόδων, με μεγαλύτερη ανάλυση στις επιμέρους κατηγορίες πηγών και χρήσεων, ειδικότερα για την προέλευση των εσόδων, τις δαπάνες όπως και τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις των κομμάτων στην κάθε διαχειριστική περίοδο. Για λόγους και προς ευκολία συγκρισιμότητας πρέπει να αποτυπώνονται σε κάθε ισολογισμό και τα στοιχεία της προηγούμενης χρήσης. Η δημοσίευση όλων των ισολογισμών κάθε κόμματος να είναι υποχρεωτική σε εμφανές σημείο στην επίσημη ιστοσελίδα του και κάθε καινούριος ισολογισμός να αναρτάται το αργότερο έως 15/3 κάθε έτους. Οι ισολογισμοί να δημοσιεύονται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως άλλωστε γίνεται και για τις εταιρείες. Για να αναγκάζονται να συμμορφώνονται τα κόμματα, να υπάρχει ποινή: για κάθε μήνα καθυστέρησης δημοσίευσης του ισολογισμού θα παρακρατείται το 2% της κρατικής επιχορήγησης του τρέχοντος έτους.

3) Μετά κάθε εκλογική αναμέτρηση, και συγκεκριμένα μετά από διάστημα 3 μηνών να δημοσιεύεται ξεχωριστή αναφορά σχετικά με τα έσοδα και τις εκλογικές δαπάνες κάθε κόμματος στην επίσημη ιστοσελίδα του. Για κάθε μήνα καθυστέρησης θα παρακρατείται το 2% της κρατικής επιχορήγησης του τρέχοντος έτους.

4) Υποχρεωτική χρήση ορκωτών ελεγκτών για τη σύνταξη και τον έλεγχο των οικονομικών λογαριασμών και των απολογισμών των κομμάτων.

5) Στους ισολογισμούς και στους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς των κομμάτων να συμπεριλαμβάνονται ευκρινώς και οι έμμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις (εισφορές σε είδος, άρθρο. 1, παρ. 1 περ. ιγ του ν.4304/2014) όπως ο αριθμός και το συνολικό κόστος των αμειβόμενων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και της Βουλής των Ελλήνων απασχολουμένων στα κόμματα και τους βουλευτές τους. Να υπάρχει καταγραφή του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και των επιστημονικών συνεργατών στα κόμματα και τους βουλευτές του κάθε κόμματος αντίστοιχα, οι οποίοι αμείβονται διά μέσω της Βουλής των Ελλήνων, όπως και των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων σε κόμματα και βουλευτές οι οποίοι συνεχίζουν μεν να αμείβονται από τους κρατικούς φορείς όπου διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις, αλλά το κόστος αυτό αποτελεί έμμεση δαπάνη υπέρ των κομμάτων και των βουλευτών για τους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Πολιτικές ευθύνες για δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζών προς ΜΜΕ, καταλογίζει το ΚΚΕ

Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζών προς ΜΜΕ, διαχρονικό φαινόμενο διαπλοκής ιδιωτικού κεφαλαίου με την κρατική χρηματοδότηση, διαπιστώνει στο τετρασέλιδο πόρισμά του το ΚΚΕ, που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, ενώ προτείνει να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές την περαιτέρω διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν ευνοϊκή ή παράτυπη δανειοδότηση.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμο το «πόρισμα Καλούδη» που παρέπεμπε τον οικονομικό υπεύθυνο του κόμματος για το δάνειο που πήρε το ΚΚΕ το 2013 από την ΕΤΕ και επιτίθεται σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Ειδικότερα, πολιτικές ευθύνες για ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των δανείων τους που έχουν χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ και έχουν καταγγελθεί, καταλογίζει στο πόρισμά του το ΚΚΕ. «Συνολικά επρόκειτο για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές».

Ακόμα, διαπιστώνει «ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με δάνεια χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών πηγών αποπληρωμής και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει δέσμευση των μετόχων».

Ένωση Κεντρώων: Το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες συνιστά πρόσκληση εις βάρος της κοινωνίας

Υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα. Το υπόμνημα εστάλη στον πρόεδρο της Επιτροπή κ. Αντώνη Μπαλομενάκη από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της Ένωσης Κεντρώων, επισημαίνεται ότι η Ε.Κ. είχε ομοφωνήσει για την ανάγκη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημόσια μετάδοση των εργασιών της και υπογραμμίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή.

Η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά, όπως υποστηρίζει η Ε.Κ. είναι και πολιτικές καθώς «τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση των αξιωματούχων».

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων δηλώνει στο υπόμνημά της ότι «το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας».

ΧΑ: Με παράνομο τρόπο οι δανειοδοτήσεις κομμάτων και εταιρειών ΜΜΕ

Προκύπτουν αδιάσειστα και ακλόνητα στοιχεία ότι η δανειοδότηση των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έγινε με παράνομο τρόπο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΧΑ στο πόρισμά της.

Οι τράπεζες όχι μόνο δεν προχώρησαν σε ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλομένων, αλλά ενέκριναν και τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, ήταν εξόχως βλαπτικό για το δημόσιο συμφέρον. Ειδικότερα, τα αυξημένα χρηματοδοτικά ανοίγματα των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον υπερδανεισμό κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, καλύφθηκαν μέσω των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων. Με τη σειρά τους, τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων αύξησαν το δημόσιο χρέος και τελικά επιβάρυναν τον Έλληνα φορολογούμενο ο οποίος επωμίστηκε την αποπληρωμή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ