Με την ποινή της απλής επίπληξης τιμωρήθηκε από την ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Ρ/Σ “Στο Κόκκινο”, Κώστας Αρβανίτης, έχοντας κριθεί πειθαρχικά ελεγκτέος για την αντισυναδελφική συμπεριφορά που επέδειξε απέναντι στους απλήρωτους εργαζόμενους του σταθμού, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει από μικροφώνου και την απεργία τους ως «εκβιασμό».
Ο συν. Κώστας Αρβανίτης, κρίθηκε με ψήφους 4 έναντι 1 πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντισυνδικαλιστική-αντιδεοντολογική συμπεριφορά.
Ποινή: Με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Γιώργου Μέρμηγκα και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Μανώλη Καραμπατσάκη, Άρη Καρρέρ, του αναπληρωματικού μέλους συν. Χαρίλαου Τζανή, (σε αντικατάσταση του εξαιρεθέντος τακτικού συν. Γιάννη Αποστολόπουλου), καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 11.11.14 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Κώστα Αρβανίτη.
Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα συνεδρίαση, δεν υπήρχε η ανάλογη απαρτία.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 28.01.15.
Το ΠΠΣ στην από 61η συνεδρίασή του (11.11.14), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης με το ακόλουθο κατηγορητήριο:
«Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη την από 07.10.14 ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Ραδιοφώνου (ΕΤΕΡ), στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται :
«…Τι πρέπει να κάνει ένα πρωτοβάθμιο Σωματείο κατά την αντίληψη του κ. Αρβανίτη, όταν τα απλήρωτα μέλη του περιέρχονται σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις ποικίλες και ασφυκτικές οικονομικές υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους; Πρέπει να απεργεί ή να μην απεργεί, ανάλογα με τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές συζητήσεις; Ή μήπως δεν πρέπει να απεργεί κανείς ποτέ σε ραδιοσταθμό που διευθύνει ο κύριος Αρβανίτης, διότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να χαρακτηριστεί εκβιαστής; Πού έχουμε ξανακούσει να ταυτίζεται η απεργία με τον εκβιασμό; Ποιοι οι πρώτοι διδάξαντες; Ποιοι οι δεύτεροι και οι τρίτοι;
Εξίσου ανεξήγητη για μας ήταν και η κατήφεια του κυρίου Αρβανίτη. Εβδομήντα εργαζόμενους έχει ο Ρ/Σ « ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», τόνισε, οι εννέα τεχνικοί μόνο πληρώθηκαν. Τι ακριβώς είναι εκείνο που τον στενοχωρεί; Ότι πληρώθηκαν οι εννέα ή ότι παραμένουν απλήρωτοι οι υπόλοιποι; Αν είναι το δεύτερο, ως διευθυντής του ραδιοσταθμού δεν έχει παρά να δρομολογήσει και τις σχετικές λύσεις. Γιατί ασφαλώς δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η αιτία της κατήφειάς του είναι το ότι δεν παρέμειναν όλοι οι εργαζόμενοι απλήρωτοι….».
Ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη εναντίον του συν. Κώστα Αρβανίτη επειδή μιλώντας στην εκπομπή του της 07.10.14, χαρακτήρισε ως «εκβιασμό» την απεργία που είχαν εξαγγείλει οι απλήρωτοι επί δύο μήνες εννέα εργαζόμενοι ως ηχολήπτες στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», του οποίου είναι διευθυντής. Συγκεκριμένα στην εκπομπή του στον ως άνω ραδιοσταθμό, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…Εννέα τεχνικούς έχουμε εδώ, οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν «Το Κόκκινο». Όμως η απεργία είχε κηρυχθεί από την ΕΤΕΡ και όταν καταβλήθηκαν οι καθυστερούμενες αποδοχές δυο μηνών, οι εννέα τεχνικοί επέστρεψαν κανονικά στην εργασία τους. Συνεπώς, σκοπός δεν ήταν το «κλείσιμο του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», όπως ανέφερε ο συν. Αρβανίτης, αλλά η διεκδίκηση των αποδοχών τους. Και στην εκπομπή του συνεχίζει: «…Εκβιασμό δεν το λές, αλλά το λες ρε παιδί μου, πώς να το πω…».
Η συμπεριφορά του αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 7, παρ.1, εδ. α’ του Καταστατικού, που ορίζει:
«Τα δόκιμα, τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη έχουν την υποχρέωση:
α) Να ασκούν τη δημοσιογραφία ευσυνείδητα και με καλή πίστη, να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν».
Επίσης παραβιάζει το άρθρο 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που ορίζει:
«Η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των δημοσιογράφων συμβάλλουν θετικά στις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και στην κοινωνική εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Γι” αυτό ο δημοσιογράφος οφείλει:
α. Να σέβεται την προσωπικότητα των συναδέλφων του. Να μην εκτοξεύει εναντίον τους ασύστατες κατηγορίες και να αποφεύγει τις προσωπικές αντεγκλήσεις, δημόσια και στους χώρους εργασίας»».
Ο εγκαλούμενος συν. Κ. Αρβανίτης, δεν πρότεινε μάρτυρες.
Αυτεπαγγέλτως κλήθηκε να καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ, κ. Μανώλης Μαυράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
«Η ΕΤΕΡ κήρυξε μια 48ωρη απεργία στις αρχές Οκτωβρίου 2014 με αίτημα την πληρωμή δεδουλευμένων δυο μηνών. Την παραμονή της απεργίας σε επικοινωνία τηλεφωνική με τον Κώστα Αρβανίτη και εμού του ιδίου ως προέδρου της ΕΤΕΡ, μου δόθηκαν διαβεβαιώσεις και διαπιστώθηκε κιόλας πως είχαν καταβληθεί τα χρήματα του ενός μήνα και ο κ. Αρβανίτης δεσμεύτηκε εγγράφως και συγκεκριμένα πως θα καταβαλλόταν και ο έτερος χρωστούμενος μήνας, όπως και αργότερα έγινε. Κατόπιν τούτου, η απεργία δεν πραγματοποιήθηκε.
Την επομένη το πρωί αναφερόμενος στο συμβάν, σε όλα τα προηγούμενα, ο κ. Αρβανίτης σε εκπομπή «Στο Κόκκινο», όπου και είναι διευθυντής, αναφέρθηκε στην απεργία χρησιμοποιώντας τη λέξη εκβιασμό…
Ζητήθηκε την επομένη συγγνώμη από τον ίδιο onair στη ζωντανή εκπομπή του, πλην όμως η διατύπωση της συγγνώμης δεν μας κάλυψε…
Παρόλα αυτά για την ΕΤΕΡ και το ΔΣ θεωρείται πως το θέμα έχει λήξει και πως ήταν απλά ένα ατυχές συμβάν…».
Στην απολογία του ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Κώστας Αρβανίτης, ανέφερε:
«Είμαι διευθυντής προγράμματος του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». Ο τρόπος που διαχειρίσθηκε η εταιρεία τα επεισόδια με την ΕΤΕΡ ήταν στα απόλυτα νόμιμα πλαίσια. Απεργία δεν έγινε. Η εταιρεία δεν προσέφυγε σε κανένα διοικητικό μέτρο.
Το σχόλιο που ακούσθηκε από το ραδιοσταθμό, αφορούσε την προσωπική εκτίμηση του δημοσιογράφου.
Από τη στιγμή που ανέλαβα διευθυντικά καθήκοντα, διευκρίνισα ότι δεν θα υπάρχει προνομιακή μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων».
Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τη μαρτυρική κατάθεση, την απολογία του εγκαλούμενου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Τόσο από την μαρτυρική κατάθεση όσο και από την απολογία του εγκαλούμενου συναδέλφου, επιβεβαιώνονται ως γεγονότα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, με διαφορετική αξιολόγηση.
Το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αποτελεί, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, βασικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων εναντίον της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους από την εργοδοσία. Και στην προκείμενη περίπτωση οι εννέα εργαζόμενοι ως ηχολήπτες στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», που επί δύο μήνες παρέμεναν απλήρωτοι με αυτονόητο το πρόβλημα αντιμετώπισης των βιοτικών τους αναγκών, προφανώς άσκησαν, μέσω της συνδικαλιστικής τους ενώσεως «ΕΤΕΡ», το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας, προκειμένου να τους καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές τους.
Δυστυχώς, ο εγκαλούμενος συν. Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ως άνω ραδιοσταθμού, αντί να αντιμετωπίσει το απόλυτα δίκαιο αίτημα των απλήρωτων εργαζομένων με κατανόηση αν όχι με συμπαράσταση και αλληλεγγύη, ακολούθησε επιθετική στάση εναντίον τους, που δεν θίγει μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά έρχεται και σε απόλυτη αντίθεση με τις στοιχειώδεις αρχές και τους κανόνες που διέπουν το εργασιακό μας σωματείο, την ΕΣΗΕΑ, της οποίας ως δημοσιογράφος είναι μέλος. Ακόμη, όμως, προσκρούει στις βασικές αντιλήψεις της τάξης των εργαζομένων αλλά και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε, όπως στο κατηγορητήριο διαλαμβάνεται, ότι δηλαδή οι εννέα ηχολήπτες «αποφάσισαν να κλείσουν το Κόκκινο» και ότι με την απεργία τους ασκούσαν εκβιασμό, είναι εντελώς απαράδεκτη. Πολύ περισσότερο αφού οι ως άνω εργαζόμενοι άμεσα ματαίωσαν την απεργία μόλις τους καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα. Για τούτο και η στάση του αυτή προκάλεσε την, δικαιολογημένα, οργισμένη καταγγελία της ΕΤΕΡ, αλλά και σχολιάστηκε αρνητικά σε ευρύτερο επίπεδο.
Θα πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι παλαιότερα, όταν εκείνος απολύθηκε από την ΕΡΤ, οι δημοσιογράφοι που εργάζονταν εκεί, πραγματοποίησαν απεργία, με αίτημα την επαναπρόσληψή του, με απώλεια μάλιστα των αποδοχών τους κατά το διάστημα της κινητοποίησης. Τότε όμως ο συν. Αρβανίτης το αντιμετώπιζε ως οφειλόμενη στάση αλληλεγγύης απέναντί του, ενώ τώρα από την διευθυντική θέση του χαρακτηρίζει την απεργία των εννέα απλήρωτων εργαζομένων «Στο Κόκκινο», ως εκβιασμό.
Το ότι εκ των υστέρων, μετά από πολλές αντιδράσεις, ζήτησε συγνώμη, λαμβάνεται υπόψη, χωρίς όμως να αναιρεί την παραβατική συμπεριφορά του ως προς τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ένα μέλος του Συμβουλίου διαφοροποιείται και έχει την ακόλουθη άποψη: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συν. Αρβανίτης με την προαναφερόμενη φρασεολογία του λειτούργησε αντιδεοντολογικά. Όμως αμέσως επανόρθωσε και ζήτησε δημόσια συγνώμη, σεβόμενος την δεοντολογία. Άλλωστε και ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ, που κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου, δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει θέμα.
Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ με ψήφους 4 έναντι 1 κρίνει τον εγκαλούμενο συν. Κώστα Αρβανίτη πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ.1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Ως προς την ποινή, με ψήφους 4 έναντι 1 επιβάλλει την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
Με στοιχεία από enimerosi24.gr