Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη Βουλή, με δύο απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε, ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «παρών».
Τα παραπάνω, ενώ η χώρα μοιάζει με καζάνι που βράζει, με τους πρόσφυγες να παραμένουν αμετακίνητοι στον Πειραιά, ενώ την ίδια ώρα στη Χίο 500 άτομα να «αποδρούν» από hotspot και να πηγαίνουν στο λιμάνι, ζητώντας να μετακινηθούν στον Πειραιά.
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στον Πειραιά οι περίπου 5.300 πρόσφυγες & μετανάστες
Αναλυτικότερα, αποφασισμένοι να παραμείνουν στο λιμάνι του Πειραιά, μοιάζουν οι περίπου 5.300 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά εκεί, καθώς αρνούνται να μετακινηθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.
Το πρωί έφτασαν στο λιμάνι δύο λεωφορεία με σκοπό να επιβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες και να ξεκινήσουν ταξίδι με τελικό προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων.
Ωστόσο, τελικά μόνο 58 άτομα έφυγαν με τα πούλμαν, με τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες να δηλώνουν απρόθυμοι να μετακινηθούν.
Το έργο των αρχών, που με τη βοήθεια μεταφραστών προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν δυσχέρανε το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά προέτρεπαν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.
Στο κέντρο φιλοξενίας η κατάσταση είναι έκρυθμη καθώς οι 210 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν το βράδυ της Πέμπτης αρνούνται να μείνουν στις σκηνές, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας κάποιοι εξ αυτών επέστεψαν στα λεωφορεία και προξένησαν ζημιές στα καθίσματα, με τους τέσσερις οδηγούς να δηλώνουν ότι θα υποβάλουν μήνυση για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας.
Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον Πειραιά, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα.
Χίος: Στο λιμάνι με σκοπό να αναχωρήσουν για Πειραιά οι 500 πρόσφυγες που έριξαν το φράχτη & έφυγαν από το hotspot
Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Χίου έφτασαν νωρίτερα περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι νωρίτερα έριξαν το φράχτη από το hotspot του νησιού, και έφυγαν με προορισμό την πόλη, πεζή, και με συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.
Παρά τις προτροπές των αρχών να κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, οι πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνθηκαν στο λιμάνι, όπου, όπως δηλώνουν, θα παραμείνουν προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά, και έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hotspot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.
Την ίδια ώρα, οι διωκτικές αρχές του νησιού σημειώνουν ότι η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου είναι απρόβλεπτη.
Η Κομισιόν επιμένει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, παρά τις καταγγελίες για επαναπροώθηση προσφύγων στην εμπόλεμη Συρία
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιάζει να επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά νησιά που αναμένεται να αρχίσουν στις 4 Απριλίου, παρά την έκθεση-κόλαφο της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου καταγγέλλεται ότι η Τουρκία στέλνει μαζικά Σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη χώρα τους.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές έτσι ώστε να υφίστανται τη Δευτέρα όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κατά την τακτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».
Ωστόσο, μετά από εξαντλητικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Ευρώπη λαμβάνει υπόψη της «πολύ σοβαρά» όλες τις καταγγελίες και έχει θέσει τα εν λόγω ζητήματα στην Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε σήμερα ότι οι συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων επιδεινώνονται, και πως θεωρεί υπαρκτό των κίνδυνο των τραυματισμών, δεδομένων των κρουσμάτων βίας των τελευταίων ημερών.
Αναφορικά με την κριτική αυτή, η εκπρόσωπος είπε πως η Επιτροπή γνωρίζει για τα προβλήματα «χωρητικότητας» των hotspots καθώς και για τις «εντάσεις» που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται επί τόπου για να «βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση με κάθε δυνατό μέσο».
Καταψήφισε η Κατριβάνου – «Παρών» από τη Χριστοδουλοπούλου
Σημειώνεται πάντως ότι κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το προσφυγικό υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 60, το οποίο επιβάλλει χρονικά συντομότερη διαδικασία (14 ημερών) στην εξέταση της αίτησης ασύλου. Η Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε, ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «παρών».
Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αντίθετα καταψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Παράλληλα η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία συνολικά σε 20 άρθρα του νομοσχεδίου.
Στο μεταξύ, ντοσιέ με όλους τους διαγωνισμούς που αφορούν τη σίτιση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πρόσφυγες.
Το ογκώδες ντοσιέ είναι στη διάθεση των βουλευτών και έχει τίτλο «Διαγωνισμοί για κάλυψη αναγκών σίτισης κέντρων φιλοξενίας».
Διαβάστε επίσης: Θεοδωράκης: Οι πρόσφυγες στέλνονται σε ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ – Τι είπε για τους διαγωνισμούς για τα hotspots
Χίος: Ακόμη 300 πρόσφυγες & μετανάστες έφυγαν από το hotspot