Τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της, ήτοι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στόχων για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.
Του Θανάση Κουκάκη
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία προορίζονται να διατεθούν κυρίως στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική.
Διαβάστε επίσης:
Δεκαετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ εκδίδει η Ελλάδα – Στόχος το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,5%
Μια επιτροπή οικονομολόγων υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και αναπληρωτή τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, η οποία είχε συσταθεί προ πανδημίας θα παρουσιάσει προτάσεις τις οποίες στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κατά τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές, η πρόσβαση της Ελλάδας στα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνεται με μια διαδικασία που ομοιάζει με την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας μας από τους θεσμούς.
Διαβάστε επίσης:
Απελευθερώνονται οι απολύσεις – Ποιοι προστατεύονται
Στην αρχική φάση θα διεξάγεται ένας διάλογος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την κυβέρνηση για το σχέδιο ανάκαμψης και εξυγίανσης, ώστε να διασφαλιστεί πως αυτό το σχέδιο θα ενσωματώσει την αξία που επιθυμεί η Κομισιόν.
Αφού θα ολοκληρωθεί η φάση της διαβούλευσης επί του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα ακολουθήσει συμφωνία για τα ορόσημα , ήτοι για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν και το χρόνο που θα υλοποιηθούν. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε ένα κείμενο συμφωνίας που θα είναι δεσμευτικό και θα μοιάζει με ένα άτυπο Μνημόνιο.
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό