Η νότια περιοχή της Σικελίας στην Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 20 ετών.
Μετά από μήνες με λίγες βροχές λόγω της κλιματικής κρίσης, η περιοχή κήρυξε πρόσφατα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το πόσιμο νερό να διατίθεται με δελτίο για πρώτη φορά σε πολλές πόλεις κατά τη χειμερινή περίοδο.
Τα επίπεδα νερού σε μια λίμνη έξω από το Παλέρμο έχουν μειωθεί δραματικά.
«Δεν βρέχει πολύ και δεν βρέχει με φυσιολογικό τρόπο. Δεδομένης της αύξησης της θερμοκρασίας, το νερό εξατμίζεται και τα φράγματα αδειάζουν. Τα καλοκαίρια εδώ είναι πολύ ζεστά με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 45 βαθμούς. Εξαιτίας αυτού τα φράγματα έχουν μείνει με μόνο το 20% της συνολικής στάθμης νερού που θα έπρεπε να περιέχουν», δηλώνει ο Ντάριο Καρταμπελότα, ειδικός επίτροπος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας στην Σικελία.
Αλλά η κλιματική αλλαγή δεν είναι ο μόνος λόγος για την κρίση του νερού στην Σικελία. Η κακή συντήρηση των φραγμάτων και η συσσώρευση λάσπης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
«Οι κοινοπραξίες διαχείρισης νερού στη Σικελία, οι μοναδικοί οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των υδάτων για αρδευτικούς σκοπούς, βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Εδώ και τρεις δεκαετίες, η περιοχή στερείται μιας κατάλληλης δομής διαχείρισης, χωρίς νέα έργα, ενώ η συντήρηση δεν γίνεται σωστά», λέει ο Μάσιμο Γκαργκάνο, γενικός διευθυντής της Ένωσης Κοινοπραξιών Άρδευσης και Διαχείρισης Υδάτων της Ιταλίας.
Οι τοπικές αρχές περιγράφουν την κατάσταση ως πραγματικά σοβαρή. Λένε ότι εκατοντάδες οικογένειες μπορεί να μείνουν από νερό τους επόμενους μήνες, εκτός αν εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο σχέδιο κατανομής νερού.
«Περίπου το 10% έως 15% του νερού διατίθεται ήδη με δελτίο σε 55 δήμους. Ωστόσο, από την ερχόμενη Δευτέρα, αντίστοιχη διαδικασία θα εφαρμοστεί σε περισσότερους από 93 δήμους, επηρεάζοντας 850.000 κατοίκους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάθεση νερού με δελτίο θα μπορούσε να φτάσει έως και το 45%», εξηγεί ο επιχειρησιακός διευθυντής της Περιφερειακής Εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη διανομή νερού, Μάσιμο Μπουρουάνο.
Με τόσο χαμηλά επίπεδα διαθέσιμου νερού – οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να επιλέξουν να διαθέσουν νερό ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και τους αγρότες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμπραξη ΗΑΕ, Αζερμπαϊτζάν και Βραζιλίας για την κλιματική αλλαγή
Κλιματική αλλαγή: Η δεξαμενή που μπορεί να «δροσίσει» τον πλανήτη μας