Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Βρετανία για τη Βόρεια Ιρλανδία

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εισέλθει σε τροχιά νέας σύγκρουσης για το ζήτημα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας, με τις Βρυξέλλες να απειλούν το Λονδίνο με “ταχεία” και “έντονη” αντίδραση εάν παραβιάσει το Πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία, το οποίο αποτελεί μέρος της Συμφωνίας του Brexit.

Λίγο πριν μια κομβικής σημασίας συνάντηση μεταξύ του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για ζητήματα Brexit Ντέιβιντ Φροστ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, ο δεύτερος ξεκαθάρισε ότι η αντίδραση των “27” θα είναι σκληρή εάν υπάρξουν παραβιάσεις της συμφωνίας.

“Εάν το Η.Β. αναλάβει εκ νέου μονομερείς δράσεις τις ερχόμενες εβδομάδες, η ΕΕ δεν θα διστάσει να δράσει άμεσα, ισχυρά και αποφασιστικά”, έγραψε σε άρθρο του στην Daily Telegraph. “Δυστυχώς, παρατηρούμε πολυάριθμα και σημαντικά κενά στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου από το Η.Β.”, πρόσθεσε.

Η συμφωνία – την οποία ο Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια – δημιούργησε ντε φάκτο εμπορικά σύνορα μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) και του βρετανικού εδάφους της Βόρειας Ιρλανδίας, επηρεάζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού στα σούπερ μάρκετ και οδηγώντας σε βίαιες κινητοποιήσεις εκ μέρους της φιλοβρετανικής, προτεσταντικής πλειοψηφίας στη βρετανική επαρχία στο νησί της Ιρλανδίας.

Εδώ και μήνες το Λονδίνο ζητεί “ευελιξία” από την ΕΕ, κατηγορώντας την για “νομική τυπολατρία”.

Σε μια κίνηση ωστόσο που αναμένεται να επιδεινώσει το κλίμα, το Η.Β. εξετάζει την πιθανότητα να επεκτείνει την περίοδο χάριτος κατά την οποία τα λουκάνικα και άλλα προϊόντα κατεψυγμένου κρέατος θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας,  σύμφωνα με την Telegraph, η οποία δεν αναφέρει τις πηγές της. Η περίοδος χάριτος, με βάση τα ισχύοντα σήμερα, λήγει στις 30 Ιουνίου.

Λόγω των ανοικτών συνόρων μεταξύ της βρετανικής Β. Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης, η δημιουργία εμπορικού “συνόρου” στη Θάλασσα της Ιρλανδίας ήταν απαραίτητη προκειμένου να προστατευθεί ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (η ενιαία αγορά η οποία ενώνει τις 27 χώρες της ΕΕ με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) από την εισαγωγή αγαθών μέσω Βρετανίας τα οποία δεν θα πληρούν τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας μέσω Ιρλανδίας.

Διαβάστε επίσης 

Ο Μπάιντεν θέλει να έχει λόγο και στα θέματα του Brexit και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Χαμάς προειδοποιεί με κλιμάκωση μετά το κάλεσμα εποίκων για διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ