Τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου περιμένουν η αγορά, οι πολίτες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Τελευταία χρονιά που θα υπάρξουν εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη, καθώς από το 2025 η Κομισιόν σφίγγει το ζωνάρι…
Ήδη αυτές τις ημέρες υπάρχει μια κόντρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Από τη μια είναι ο υπουργός Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης, που συνιστά μεγάλη αυτοσυγκράτηση στην παροχή μέτρων, και από την άλλη υπάρχουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές που πιέζουν για να υπάρξει ένα σημαντικό και ουσιαστικό πακέτο μέτρων, δηλαδή να πει ο πρωθυπουργός: «Χατζηδάκη, δώσ’ τα όλα».
Γιατί πιέζουν οι βουλευτές; Γιατί το καλοκαίρι στις περιφέρειές τους είδαν πως υπάρχει αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Γιατί πιστεύουν ότι στις επερχόμενες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία θα είναι κάτω και από το 28% των ευρωεκλογών, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα. Η πορεία των φορολογικών εσόδων ξεπερνάει τους στόχους του προϋπολογισμού. Τον Ιούλιο καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου για το 2024 κατά 1,6 δισ. ευρώ. Όμως, το 1,23 δισ. ευρώ επιπλέον εσόδων του 2024 έχει ήδη αξιοποιηθεί.
«Κουμπαράς»
Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας «κουμπαράς» επιπλέον φορολογικών εσόδων της τάξης των σχεδόν 440 εκατ., που ίσως να αγγίξει το μισό δισ. ευρώ. Συνεπώς υπάρχει ποσό για να δοθεί. Άρα λογικά θα πάμε για το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους ευάλωτες πολίτες τον Δεκέμβριο. Δεδομένης και της έκτακτης εισφοράς από τα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης, έχουν «κλειδώσει» η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (κόστους 215 εκατ. ευρώ), η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (120 εκατ. ευρώ), η μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου (100 εκατ. ευρώ), η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές (15 εκατ. ευρώ), η παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις οικοδομές (20 εκατ.) και οι αυξήσεις στις συντάξεις (400 εκατ. ευρώ).
Επιδότηση ρεύματος
Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να δει τι θα συμβεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο. Συνεπώς μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει και αυτό το μέτρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει σε τέσσερις άξονες:
– Στην οικονομία, όπου θα αναφέρει όσα είπαμε, αλλά θα επιμείνει στη νέα αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού. Να τονίσουμε, δε, ότι οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
– Στο δημογραφικό, για το οποίο θα ανακοινωθούν μέτρα.
– Στη λήψη μέτρων για τη στήριξη των νέων ζευγαριών. Θα δοθεί έμφαση και στις τρίτεκνες οικογένειες,
– Στο στεγαστικό, καθώς οι τιμές των ενοικίων από την αυξημένη ζήτηση και τις χρονομισθώσεις έχουν ξεφύγει.
Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και θα εξαγγείλει ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», διασφαλίζοντας 2 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, με αλλαγμένα τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Τέλος, θα δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» για διαγωνισμό σχετικά με την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος της «Κοινωνικής Αντιπαροχής».
Τελευταίος άξονας είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών, δηλαδή η ασφάλεια, η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, τα νέα μέτρα για τη βελτίωση της Παιδείας (ψηφιακό σχολείο) και της Υγείας.
Ζωνάρι
Όμως, από το 2025 και έπειτα κλείνουν τα περιθώρια για επιπλέον παροχές, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί είναι η υποχρέωση μείωσης του χρέους και διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και το όριο στις ετήσιες αυξήσεις των καθαρών πρωτογενών δαπανών του κράτους.
Το όριο αυτό θα είναι 3% ετησίως για την επόμενη τετραετία, αλλά το τελικό όριο θα μαθευτεί από τις Βρυξέλλες όταν κατατεθεί ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός μέσα στο φθινόπωρο.
Η Ελλάδα δεν θα έχει περιθώρια παροχών, γιατί οι πρωτογενείς δαπάνες της είναι ήδη αυξημένες. Αυτό συμβαίνει λόγω των αυξήσεων στις συντάξεις, του αυξημένου αριθμού νέων συνταξιούχων και της αύξησης των αμυντικών δαπανών με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Επιπλέον, μια δύσκολη οδηγία της Κομισιόν για το 2025 είναι πως τα υπερέσοδα, δηλαδή ο «κουμπαράς» που έχουμε φέτος δεν θα δίνεται σε παροχές, αλλά θα κρατείται για κάλυψη ενδεχόμενων απωλειών των επόμενων ετών.