Την πλήρη κάλυψη και εύνοια επίορκων αστυνομικών είχαν τα μέλη του κυκλώματος που κατηγορούνται ότι εξέδιδαν ταυτότητες σε κάθε λογής κακοποιό ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, «απαλλαγμένοι» από εντάλματα σύλληψης, βαρύ ποινικό μητρώο και κάθε είδους στοιχείου που θα μπορούσε να τους δημιουργήσει προβλήματα με τον Νόμο.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Τα ντοκουμέντα φωτιά φέρνει στο φώς σήμερα η «Μ».
Τι δηλώνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων, ποινικολόγοι Ιωάννης Γλύκας και Δημήτρης Μπελδέκος.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», μετά το τέλος της κύριας ανάκρισης από τη Δικαιοσύνη, φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία-φωτιά των Αρχών τα οποία «καίνε» βασικά στελέχη του κυκλώματος και καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είχαν… αστυνομική ασυλία. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ένα από τα πρόσωπα που είναι στον «πυρήνα» της εγκληματικής οργάνωσης έψαχνε ο ίδιος στους υπολογιστές και στα αρχεία των αστυνομικών τμημάτων μέχρι να βρει τις κατάλληλες φωτογραφίες που θα χρησιμοποιούσαν για την έκδοση των παράνομων εγγράφων τους;
Έρευνα
Ο λόγος για έναν 25χρονο ο οποίος, σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, ήταν θετός γιος του φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης και πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Ο νεαρός ήταν ο άνθρωπος «για όλες τις δουλειές», από τις πιο ακίνδυνες μέχρι αυτές που είχαν υψηλό ρίσκο. Έκανε συναντήσεις με «πελάτες», έπαιρνε στα χέρια του τα έγγραφα που χρειάζονταν για την έκδοση των ταυτοτήτων και, βέβαια, έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του «πάτερ φαμίλια», παραλάμβανε χρήματα για λογαριασμό της οργάνωσης. Τέλος, παρουσιαζόταν ως μάρτυρας για την έκδοση κάποιας ταυτότητας και δήλωνε στις Αρχές το τηλέφωνό του ως τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης.
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο όμως που κατάφερε να αποκαλύψει η έρευνα των Αδιάφθορων της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ότι ο 25χρονος το βράδυ 29 προς 30 Ιανουαρίου 2020 μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών ψαχούλευε τα αρχεία της Αστυνομίας μέχρι να βρει το πρόσωπο που θα του ταίριαζε για να εκδώσει ταυτότητα σε κάποιον «πελάτη» του κυκλώματος. «Εντός του γραφείου ταυτοτήτων του ΤΑ Αχαρνών βρέθηκε και πραγματοποίησε εκτενή έρευνα στο φυσικό αρχείο ταυτοτήτων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που είχαν εκδοθεί κυρίως κατά τη δεκαετία του 1990, γεγονός που προκύπτει από την απεικόνιση του δεξιού του αντίχειρα σε συγκεκριμένες φωτογραφίες», αναφέρει το σχετικό δικαστικό έγγραφο.
Ο 25χρονος είχε μια χαρακτηριστική δυσπλασία στο χέρι του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αρνηθεί ότι είναι αυτός που κρατούσε το σχετικό έγγραφο. «Η απροσεξία του ή και η αλαζονεία του ουσιαστικά ‘‘έδεσαν’’ τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί για να κατηγορηθεί», λέει αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης. Πριν από λίγο καιρό ο 25χρονος έκανε αίτηση αποφυλάκισης, η οποία όμως με όλα αυτά τα επιβαρυντικά στοιχεία απορρίφθηκε.
Επαφές
Αν όμως ο αστυνομικός του γραφείου ταυτοτήτων του Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών άφηνε τον 25χρονο να κάνει τη «δουλειά» του ανενόχλητος, τα στοιχεία για τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου είναι συντριπτικά. Εκτός από τις 320 χιλιάδες ευρώ που βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο στο γραφείο του, υπάρχουν πλήθος συζητήσεων και επαφών με τον φερόμενο αρχηγό του κυκλώματος. Μάλιστα, σε μια περίπτωση ο 36χρονος φέρεται να λέει ότι «δεν γίνεται τσάμπα αυτό όμως», ζητώντας προφανώς χρήματα σύμφωνα με την εκτίμηση των διωκτικών Αρχών. Σε ένα ραντεβού που είχαν οι δυο άντρες φέρονται να λένε:
«Εγκέφαλος»: Σε πόση ώρα μπορείς, να έρθεις μετά;
Διοικητής ΤΑ Ασπροπύργου: Στις τρεις;
«Εγκέφαλος»: Έλα, ναι. Τσιμουδιά, μην αναφέρεις τίποτα πουθενά. Όχι όπως την άλλη φορά, και ειδικά για μένα.
Διοικητής ΤΑ Ασπροπύργου: Οκ, δεν γίνεται τσάμπα αυτό όμως.
«Εγκέφαλος»: Ώρα πέντε θα είμαι στον γιατρό. Έξι και μετά σπίτι θα είμαι. Έλα αν θες, τώρα όμως, μην αργήσεις.
Φαίνεται όμως ότι ο πρώην διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας ήθελε να είναι προετοιμασμένος αν κάποια στιγμή βρισκόταν αντιμέτωπος με τις συνέπειες των παράνομων δραστηριοτήτων του. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε αναζητήσεις στο διαδίκτυο, όπως πρόεκυψε από τον έλεγχο του υπολογιστή του, είτε για επίορκους αστυνομικούς και υποθέσεις διαφθοράς είτε για το τι ύψος σύνταξης προβλέπεται σε περίπτωση απόταξης κάποιου αξιωματικού από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Του υπολογιστή απ’ όπου έκανε έρευνα προκειμένου να βρει πρόσωπα «καθαρά» ώστε να βγάλει ταυτότητες για λογαριασμό του κυκλώματος. Ο ίδιος είναι προφυλακισμένος, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ σε βάρος του διενεργείται και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων, ποινικολόγοι Ιωάννης Γλύκας και Δημήτρης Μπελδέκος, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» υποστήριξαν ότι «η υπόθεση πλέον έχει φύγει από τα χέρια της κυρίας ανακρίτριας και αναμένεται η ενδιάμεση διαδικασία για την παραπομπή της στο ακροατήριο. Είναι μια υπόθεση με πάρα πολλούς κατηγορουμένους! Από τη μεριά μας, αναμένουμε τον προσδιορισμό της δίκης για να προβάλουμε τα νομικά και πραγματικά μας επιχειρήματα και να θέσουμε την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις».