Μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα μπορεί να έχει εθνικό κτηματολόγιο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, στη Θεσσαλονίκη το ΥΠΕΚΑ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με θέμα «Οι μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία μοχλός ανάπτυξης της χώρας».
Όπως είπε, με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνονται οι διαδικασίες και προκηρύσσονται άμεσα οι διαγωνισμοί για τις περιοχές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμη.
Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα (τις επόμενες βδομάδες το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για έγκριση στη Βουλή) υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μπει «κόκκινη γραμμή» στο φαινόμενο αυτό, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΘ.
Επίσης, επισήμανε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, στο οποίο εντάσσεται και η λύση για τα χρονίζοντα ζητήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών.
Εξάλλου, αναφέρθηκε και στην καθιέρωση του θεσμού της «Τράπεζας Γης» ως σύνθετου αναπτυξιακού εργαλείου, μέσω του οποίου θα μπορούν να αποζημιώνονται οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.
Το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρίες Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος τόνισε πως «οι διάφορες αλλαγές του χωροταξικού σχεδιασμού που κατά καιρούς προωθούνται επηρεάζουν σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και συνεπώς αποτελούν καθοριστικό παράγοντα τόσο κατά την ίδρυση όσο και κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Στους στόχους της χωροταξικής μεταρρύθμισης αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Σωκράτης Αλεξιάδης. Το νέο πλαίσιο χωρικού σχεδιασμού, παρουσίασε ο νομικός σύμβουλος του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Καρατσώλης.