Σε αύξηση των αμυντικών δαπανών της Βρετανίας κατά 16,5 δισεκατομμύρια λίρες (18,5 δις ευρώ) σε βάθος τετραετίας συμφώνησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, ενώ η οικονομία της χώρας έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και έχει μία μέρα πριν εξεταστεί πολύ μεγάλη περικοπή των κονδυλίων οικονομικής βοήθειας προς άλλες χώρες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών της Βρετανίας από την εποχή της πρωθυπουργίας Θάτσερ. Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης αυτής θα επενδυθεί στη δημιουργία Εθνικής Κυβερνητικής Δύναμης (National Cyber Force), αποτελούμενης από χάκερς στην υπηρεσία του Βρετανικού στρατού, και ένα άλλο θα δοθεί στην Διαστημική Διεύθυνση Στρατού, για την προστασία των δορυφόρων και την εκτόξευση βρετανικών πυραύλων.
Η ανακοίνωση της συγκεκριμένης αύξησης, εν μέσω πανδημίας, και ενώ η κυβέρνηση είχε μόλις προ ολίγων εβδομάδων αρνηθεί να παράσχει δωρεάν γεύματα στους μικρούς μαθητές και κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι το ποσό που θα παρέχει η χώρα ως βοήθεια σε άλλα κράτη (και της Κοινοπολιτείας) θα μειωθεί από το 0,7% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, στο 0,5% αυτού – δηλαδή κατά δισεκατομμύρια.
Αναλυτές συνδέουν την απόφαση του Τζόνσον και με την εκλογή Μπάιντεν, στον οποίο ο Άγγλος πρωθυπουργός επιθυμεί να δείξει ότι η Βρετανία θέλει να συνεχίσει να είναι ισχυρή στρατιωτικά, μετά το Μπρέξιτ. Ούτως ή άλλως, η Βρετανία θα παραμείνει η χώρα της ΕΕ, ή της γηραιάς ηπείρου γενικά, πια, που ξοδεύει τα περισσότερα σε εξοπλισμούς. Άλλωστε, παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, εδώ και μία δεκαετία. Μόνο το 2019 οι παραγγελίες που εκτέλεσε και εξήγαγε ξεπέρασαν τα 11 δισεκατομμύρια λίρες, και πολλά από τα καθεστώτα που εξοπλίζει δεν είναι ιδιαίτερα δημοκρατικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η βρετανική ΜΚΟ Καμπάνια Ενάντια στο Εμπόριο Όπλων (Campaign Against Arms Trade) κατήγγειλε ότι η χώρα «εξοπλίζει και υποστηρίζει την καταστολή σε όλο τον πλανήτη», η κυβέρνηση Τζόνσον απήντησε ότι «οι εξαγωγές όπλων φέρνουν πολλές υψηλής αξίας και υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας στη χώρα και βοηθούν να πσαραμείνει η Βρετανία ασφαλής».
Προφανώς, η χθεσινή κίνηση Τζόνσον αφορά και στην διατήρηση αυτών των θέσεων εργασίας αλλά και του ακμαίου της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας.