Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Εξαρθρώθηκε Μεγάλο «Ροζ» κύκλωμα που είχε στήσει Αλβανός με τη σύζυγό του

Το κύκλωμα έφερνε γυναίκες από το εξωτερικό, τις «έριχνε» σε οίκους ανοχής και ξέπλενε το μαύρο χρήμα αγοράζοντας τυχερά δελτία και επενδύοντας σε επιχειρήσεις εστίασης στη Μήλο, ακίνητα στην Αθήνα και πολυτελή οχήματα

Ένα από τα μεγαλύτερα «ροζ» κυκλώματα που έφερνε γυναίκες από το εξωτερικό, τις «έριχνε» σε οίκους ανοχής και ξέπλενε το μαύρο χρήμα αγοράζοντας τυχερά δελτία και επενδύοντας σε επιχειρήσεις εστίασης στη Μήλο, ακίνητα στην Αθήνα και πολυτελή οχήματα, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Μεγάλο αφεντικό ένας Αλβανός μαφιόζος με υπαρχηγό την σύζυγό του οι οποίοι την τελευταία πενταετία είχαν στήσει στη Μολδαβία «γραφείο στρατολόγησης» νεαρών γυναικών που τις έφερναν στην Ελλάδα, τις «φυλάκιζαν» σε σπίτια και τις ανάγκαζαν να πραγματοποιούν 40-50 ραντεβού την ημέρα.

Ανάμεσα στα θύματα και δυο ανήλικες 16 ετών που βίωσαν τη φρίκη στα ροζ δίχτυα της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως κατήγγειλαν οι ίδιες, η κάθε κοπέλα έκανε τζίρους που το τρίμηνο ξεπερνούσαν τις 100.000 με τις ίδιες να λαμβάνουν 3.000 ως αμοιβή.

Μέχρι και εικονικά σύμφωνα συμβίωσης έκαναν με απελπισμένους Έλληνες οι Αλβανοί μαφιόζοι δίνοντας 3000 ευρώ έτσι ώστε να παρατείνουν την παραμονή των γυναικών στην Ελλάδα.

Πως τις έφερναν

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 15 μέλη της οργάνωσης να απελευθερωθούν έξι αλλοδαπές γυναίκες – θύματα ενώ κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πάνω από 72.000 ευρώ, 4 αυτοκίνητα, 2 μοτοσικλέτες και μικροποσότητα κοκαΐνης. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι η οργάνωση δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από το 2015, στην εμπορία αλλοδαπών γυναικών μεταξύ των οποίων και δυο ανήλικες, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση σε οίκους ανοχής του κέντρου της Αθήνας, καθώς και στη νομιμοποίηση εσόδων από την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Εκτός από την σύλληψή των 15 μελών, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε οκτώ οίκους ανοχής, που λειτουργούσαν και συνελήφθησαν οκτώ γυναίκες, ως προσωπικό. Παράλληλα, προσήχθησαν δέκα ακόμα αλλοδαπές γυναίκες και κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για τρεις εξ’ αυτών.
Στις έξι αλλοδαπές γυναίκες – θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Σε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνονται τα εξής: Τα μέλη εντόπιζαν αλλοδαπές γυναίκες, από χώρα του εξωτερικού (χώρα «στρατολόγησης») που βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική θέση και με ψευδείς υποσχέσεις, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους προκειμένου να μεταβούν στην Ελλάδα (χώρα «εκμετάλλευσης»). Στη συνέχεια μόλις πατούσαν το πόδι τους στην Αθήνα, τις εγκαθιστούσαν σε διάφορες οικίες στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και του Μεταξουργείου και τις εξανάγκαζαν, με τη χρήση διαφόρων μέσων, να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με «πελάτες».


Επίσης, οι δράστες προσπαθούσαν να διατηρούν τον έλεγχο επί των θυμάτων με απειλές, με περιορισμό της ελευθερίας των κινήσεων τους καθώς και με αφαίρεση των μέσων επικοινωνίας και των ταξιδιωτικών τους εγγράφων. Δημιουργούσαν δε, «δεσμούς χρέους» με τα θύματα, καθώς προφασίζονταν την ύπαρξη υποτιθέμενου υπέρογκου χρέους, που είχε δημιουργηθεί από την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής των αλλοδαπών γυναικών από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα μας, συνέπεια του οποίου ήταν να λαμβάνουν πενιχρές απολαβές. Με τον τρόπο αυτό περιοριζόταν η ελευθερία των κινήσεων των θυμάτων και ελαχιστοποιούνταν ο κίνδυνος διαφυγής τους.

Οι ρόλοι, τα σύμφωνα συμβίωσης, οι επενδύσεις σε ακίνητα, εστιατόριο και ακριβά αυτοκίνητα
Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους. Ειδικότερα οι αρχηγοί, δηλαδή ο Αλβανός μαφιόζος και η σύζυγος του, διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση και κατηύθυναν τη δράση των μελών.

Παράλληλα, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και τα νομιμοποιούσαν με την απόκτηση ακινήτων, καταστημάτων ή οχημάτων, είτε μέσω εταιρείας που είχαν συστήσει, είτε ατομικά, επιχειρούσαν διαρκώς τη νομιμοποίηση των εσόδων της οργάνωσης. Μάλιστα, προκειμένου να το επιτύχουν, προμηθεύονταν κερδισμένα δελτία τυχερών παιγνίων τα οποία εξαργύρωναν μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Στη συνέχεια αποκτούσαν ακίνητη περιουσία, όπως για παράδειγμα τα οικήματα που στεγάζονταν οι οίκοι ανοχής, ενοικίαζαν και λειτουργούσαν κατάστημα εστίασης στη Μήλο, ενώ άλλες φορές αγόραζαν πολυτελή οχήματα. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι εγκέφαλοι προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα θύματα τους και να ελέγχουν τη δράση των υπόλοιπων μελών, είχαν δημιουργήσει δυο υποομάδες, που δρούσαν ξεχωριστά, αλλά σε πλήρη συμμόρφωση με τις εντολές που δέχονταν.

Οι στρατολόγοι εντόπιζαν και προσέγγιζαν με διάφορους τρόπους τις αλλοδαπές γυναίκες και εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη οικονομική και κοινωνική τους θέση τις έπειθαν με τη χρήση απατηλών μέσων για την παροχή νόμιμης εργασίας στην Ελλάδα με ικανοποιητικές απολαβές ή με μισθό πολλαπλάσιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο στη χώρα τους. Με αυτό τον τρόπο αποσπούσαν τη συναίνεση τους για τη μεταφορά τους και για την υποτιθέμενη νόμιμή τους εργασία στην Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα μέλη, μετέφεραν τα θύματα τους στην Αθήνα και τα εγκαθιστούσαν σε έξι διαμερίσματα που ενοικίαζε η οργάνωση για το σκοπό αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι πολλές φορές τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και άμεσα τους ενημέρωναν ότι θα εκδίδονται για λογαριασμό τους στους συγκεκριμένους οίκους ανοχής, σε συνεχόμενες διπλές βάρδιες.

Άλλες φορές, υπό τις οδηγίες των αρχηγών, διευκόλυναν την παράνομη παραμονή των θυμάτων στην Ελληνική Επικράτεια ή κάλυπταν την ανηλικότητα τους, με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη από τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, με τη χορήγηση πλαστών ταυτοτήτων, κλεμμένων αδειών διαμονής και κυρίως με τη σύναψη εικονικών συμφώνων συμβίωσης με ημεδαπούς, ώστε να επιμηκύνουν το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα και συνεπώς να παραταθεί και η εκμετάλλευσή τους από την εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα, το κύκλωμα συναντούσε τους υποψήφιους εικονικούς συντρόφους σε καφετέριες της Αθήνας και αφού συμφωνούσαν για το ποσό, που κυμαινόταν σε 2.000 – 3.000 ευρώ στη συνέχεια τους οδηγούσαν με τις γυναίκες σε συμβολαιογραφεία για να συνάψουν το σύμφωνο συμβίωσης.

Οι οδηγοί μετέφεραν τις αλλοδαπές από τις οικίες τους στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονταν οι οίκοι ανοχής και συνέλλεγαν τα έσοδα της οργάνωσης.
Οι φύλακες τις επιτηρούσαν τόσο στους οίκους ανοχής όσο και στις οικίες που τις εγκαθιστούσαν ενώ για να μην ξεφύγουν από τη σφαίρα επιρροής τους, χρησιμοποιούσαν και κάμερες που έλεγχαν από τα κινητά τους τηλέφωνα.


Για 14 ώρες συνεχόμενα ραντεβού
Ενδεικτικό της αγριότητας του συγκεκριμένου κυκλώματος στον τρόπο εκμετάλλευσης των γυναικών αποτελεί το γεγονός, ότι πολλές φορές τις ανάγκαζαν να εκδίδονται για περίπου δεκατέσσερις 14 ώρες και να συνευρίσκονται ερωτικά με δεκάδες πελάτες ημερησίως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας σε αυτές.

Μάλιστα όταν τα θύματα παρουσίαζαν σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να καταπραΰνουν τον πόνο και να συνεχίζουν να συνευρίσκονται ενώ τις ανάγκαζαν να ακολουθούν συγκεκριμένη αγωγή για να μειώνουν τον κύκλο της εμμήνου ρύσεως. Σημειώνεται, ότι για το χρονικό διάστημα από 07-09-2019 έως και 20-09-2019, από τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν, παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 38.400 ευρώ.

Στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας με αστυνομικές αρχές του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών με τις αστυνομικές αρχές της χώρας, από όπου προέρχονταν οι αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες συνέβαλαν τόσο στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, όσο και στη σύλληψη έτερου αλλοδαπού στην προαναφερόμενη χώρα, για στρατολόγηση των θυμάτων.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους οίκους ανοχής καθώς και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων :

Το χρηματικό ποσό των 72.540 ευρώ.
Τέσσερα αυτοκίνητα.
Δύο μοτοσικλέτες.
Μικροποσότητα κοκαΐνης.
Είκοσι εννέα ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, κάμερες, usb ).
Δύο πλαστές ταυτότητες.
Πέντε άδειες διαμονής, προϊόντα κλοπής.
Πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ