Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Μεγαλώνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού εν όψει ΔΕΘ

Τα έσοδα είναι περισσότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, οπότε οι παροχές στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες θα είναι μεγαλύτερες!

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Φουλ… τις μηχανές βάζει η κυβέρνηση από αύριο, αφού οι διακοπές τελείωσαν. Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου το «καλάθι» του πρωθυπουργού για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα είναι πιο μεγάλο απ’ ό,τι αρχικά είχε διαρρεύσει.


Στις αρχές του Αυγούστου πηγές στο Μαξίμου έκαναν λόγο για σφιχτή πολιτική στη ΔΕΘ και μιλούσαν μόνο για παράταση του Market Pass έως το τέλος του 2023, για συνέχεια της κρατικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος, για αύξηση πόρων για επίδομα θέρμανσης και για νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα είναι μετρημένες και στο πλαίσιο των οικονομικών αντοχών της χώρας.

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγείται στα περίπτερα της 86ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αλλαγή πλάνων

Όλα αυτά, όμως, αλλάζουν. Γιατί; Διότι προ λίγο ημερών είχαμε την ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2023. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία διατηρείται σε τροχιά ανάπτυξης και τα δημόσια έσοδα ξεπερνούν τον στόχο που έχει τεθεί, δημιουργώντας έτσι τον δημοσιονομικό εκείνο χώρο που απαιτούν οι νέες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού.
Συνεπώς το φετινό πακέτο μέτρων θα είναι στοχευμένο και θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες και συνεχίζουν να πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα, αλλά θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Η έμφαση, λοιπόν, θα δοθεί σε οικονομικά ευάλωτους με συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε παρεμβάσεις ουσίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας.

Μόνιμα μέτρα

Αυτό που θέλει το Μαξίμου είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών, να είναι μόνιμα και να έχουν αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών σε βάθος χρόνου. Ο πρωθυπουργός λέει «όχι» σε πρόσκαιρες παροχές, οι οποίες θα ήταν και ένα βήμα για την αντιπολίτευση να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάνει επιδοματική και όχι αναπτυξιακή πολιτική.

λεζαντες
Ο πρωθυπουργός λέει «όχι» σε πρόσκαιρες παροχές, οι οποίες θα ήταν και αφορμή για την αντιπολίτευση να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάνει επιδοματική και όχι αναπτυξιακή πολιτική.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού θα αρχίσουν να σχεδιάζουν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι άξονες θα είναι πέντε. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για:
1) Το κράτος, όπου θα συνεχιστεί η ψηφιακή μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την περάτωση των δημοσίων έργων, τα οποία είναι και οι πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας.
2) Για την οικονομία, όπου στόχος είναι να αμβλυνθούν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι επιπτώσεις της ακρίβεια, να δοθούν αυξήσεις στο Δημόσιο, να προσελκυσθούν επενδύσεις με άξονα τη νέα επενδυτική βαθμίδα και να υπάρξει πολιτική για τα ακριβά ενοίκια.
3) Για την υγεία, όπου ο πρωθυπουργός θα σταθεί κυρίως στο νέο ΕΚΑΒ που ετοιμάζεται, αλλά και στις προσλήψεις στο ΕΣΥ.
4) Για την ασφάλεια, όπου υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και σχεδιασμός νέων πολιτικών μετά το φιάσκο στην υπόθεση των χούλιγκαν της Κροατίας και την αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.
5) Τα εθνικά θέματα.

 

Εξειδικεύσεις μέτρων με στοχευμένο χαρακτήρα

Πέρα από τους γενικούς άξονες υπάρχει και η εξειδίκευση ορισμένων μέτρων. Συγκεκριμένα:
Επιταγή ακρίβειας: Θα δοθεί νέα έκτακτη παροχή 200-250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους. Ο προσδιορισμός χρονικά του μέτρου θα είναι για επερχόμενα Χριστούγεννα.
Λογαριασμοί ρεύματος: Οι λογαριασμοί χωρίς τις επιδοτήσεις της πολιτείας φέρνουν εγκεφαλικά στους πολίτες. Γι’ αυτό σχεδιάζεται να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά θα υπάρξει στήριξη και σε περισσότερους καταναλωτές. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας, ανταλλάσσουν στοιχεία. Ο υπάρχων μηχανισμός θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου και έτσι θα προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.


Market Pass: Θα επεκταθεί το μέτρο τουλάχιστον έως το τέλος τους έτους. Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν αναχαιτίζεται και το σούπερ μάρκετ για τους πολίτες γίνεται ολοένα και πιο ακριβό.
Επίδομα θέρμανσης: Έχει κλειδώσει η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονες αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021. Όσον αφορά τα καύσιμα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την αύξηση της βενζίνης και δεν αποκλείεται να ξαναδούμε το Fuell Pass, αν και ο κλάδος των βενζινοπωλών ζητά μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.

Τέλος, να σημειωθεί ότι με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα έσοδα καταγράφουν σημαντική υπέρβαση σημειώνοντας αύξηση 7,5% στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, δημιουργώντας πλεόνασμα 3,55 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Συγκεκριμένα:
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,145 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 541 εκατ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από φόρους ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ. αυξημένες κατά 2,347 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 38,583 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση 1,423 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,555 δισ. ευρώ και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν εισπράχθηκαν 1,5 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και 1,718 δισ. ευρώ από τη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,947 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 636 εκατ. ευρώ.

Από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ