Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία κράτη της Δυτικής Ευρώπης που αποτελούν μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 για το Ιράν εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία επιβεβαιώνεται ότι η Τεχεράνη έχει παραβιάσει το πρόσθετο πρωτόκολλο και άλλα μέτρα διαφάνειας της συμφωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις χώρες καλούν το Ιράν «να αντιστρέψει όλα τα μέτρα που μειώνουν τη διαφάνεια» και να επιστρέψει σε πλήρη και έγκαιρη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Αναφέροντας ότι «λυπούνται βαθιά» για την «επικίνδυνη» απόφαση του Ιράν, οι τρεις χώρες εκτίμησαν στην κοινή ανακοίνωση ότι «οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν περαιτέρω παραβίαση των δεσμεύσεών του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας [JCPOA] και μειώνει σημαντικά την εποπτεία της ΔΟΑΕ».
Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η απόφαση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να σταματήσει την εθελοντική εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου ήταν «πλήρως συμβατή» με την πυρηνική συμφωνία λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασής της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε ότι «όλα τα διορθωτικά μέτρα» παραμένουν «αναστρέψιμα» εάν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις τους και επανέλθουν στην πυρηνική συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι κάλεσε το Ιράν να εξηγήσει τα ίχνη πυρηνικού υλικού, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου, το οποίο, όπως είπε, βρέθηκε σε ύποπτες και αδήλωτες πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η IAEA είχε ήδη επισημάνει αυτή την αδήλωτη ιρανική τοποθεσία σε μια έκθεση που είχε συντάξει τον Νοέμβριο, κρίνοντας τις εξηγήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναξιόπιστες». Πρόκειται για μια αποθήκη στην περιοχή Τουρκουζαμπάμ, στην επαρχία της Τεχεράνης
«Η ύπαρξη σωματιδίων φυσικού ουρανίου ανθρωπογενούς προέλευσης (που προκύπτουν από ανθρώπινες δραστηριότητες), που δεν δηλώθηκαν από το Ιράν, αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα την παρουσία πυρηνικού υλικού ή/και εξοπλισμού μολυσμένου με πυρηνικό υλικό σε αυτήν την τοποθεσία», σημειώνεται στην έκθεση.
«Μετά από 18 μήνες, το Ιράν δεν έχει ακόμη παράσχει τις απαραίτητες, πλήρεις και τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις», συνεχίζει η Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι ο γενικός διευθυντής της, Ραφαέλ Γκρόσι, που επισκέφθηκε την Τεχεράνη αυτό το Σαββατοκύριακο, επανέλαβε «την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου» στο θέμα.