Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Μείωση στις μεταναστευτικές ροές λόγω COVID 19 βλέπει ο ΟΟΣΑ

Σε έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα επισημαίνεται πως η  πανδημία Covid-19 είχε σημαντικές συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, με μείωση κατά 46% των αδειών παραμονής οι οποίες εκδόθηκαν κατά την χρονική περίοδο αυτή.

Στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γαλλία για παράδειγμα παρατηρείται ισχυρή μείωση στην έκδοση αδειών παραμονής, κυρίως τον Απρίλιο, αλλά το Ιούνιο. «Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, οι διεθνείς μεταναστευτικές ροές στην ζώνη του ΟΟΣΑ θα είναι εξαιρετικά χαμηλές για όλο το 2020», αναφέρεται στην έκθεση.

Το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία, ο αριθμός των μεταναστών που έγιναν δεκτοί για ανθρωπιστικούς λόγους στις χώρες του ΟΟΣΑ είχε ήδη μειωθεί κατά 25%,  μια μείωση που αποδίδεται στην σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ στην Ευρώπη αντίθετα το ίδιο χρονικό διάστημα η μετανάστευση μόνιμων εργατών γνώρισε ισχυρή αύξηση (+13% κατά μέσο όρο). Ειδικότερα, το  42% αφορούσε το Ηνωμένο Βασίλειο, το 29% την Φινλανδία, το 29% το Λουξεμβούργο και το 12% την Γαλλία. Παρόλλα αυτά ο Οργανισμός υπενθυμίζει πως στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά των μεταναστών στους τομείς της παροχής υπηρεσιών χαμηλής εξειδίκευσης (οικιακή εργασία, ξενοδοχεία, εστίαση) παραμένουν πολύ υψηλά.

Τώρα στον Τομέα της Οικονομίας η Έκθεση προβλέπει  ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 5% έναντι μείωσης κατά 6% και αύξησης κατά 5,2% που προέβλεπε από τον περασμένο Ιούνιο. Αν η απειλή του κορονοϊού υποχωρήσει ταχύτερα απ’ όσο προβλέπεται, η βελτίωση της εμπιστοσύνης μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση στην παγκόσμια δραστηριότητα το 2021, ενώ «μία ισχυρότερη αναζωπύρωσή του ή πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, με υψηλότερη ανεργία και μία παρατεταμένη περίοδο αδύναμων επενδύσεων», σημειώνει η έκθεση.

Τέλος τονίζει ότι «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης πρέπει να διατηρηθούν για να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη και να περιοριστεί η αβεβαιότητα, αλλά και να εξελίσσονται ανάλογα με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες». Η πτώση της παγκόσμιας παραγωγής το 2020 είναι μικρότερη της αναμενόμενης, αλλά παραμένει πρωτοφανής στην πρόσφατη ιστορία.

Διαβάστε επίσης 

EKT : Νέος επικεφαλής για την Ελλάδα

Λαγκάρντ: Καμπανάκι για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ