Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Μελέτη: Η εικόνα των ελλήνων διεθνολόγων για την ΠΓΔΜ

Της Ελένης Τσιάβο

Με αφορμή τη μελέτη που διεξήχθη σχετικά με την “Εικόνα Των Ελλήνων Διεθνολόγων Για Την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, το eReportaz συνάντησε τον καθηγητή κ. Χαράλαμπο Τσαρδανίδη,  διευθυντή  του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών σχέσεων ώστε να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και να τοποθετηθεί επί του φλέγοντος ζητήματος σχετικά με την ονομασία, που όπως μας αναφέρει στη συνέντευξη, “ταλανίζει” επί σειρά ετών την Ελλάδα.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Ο Δρ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων        

Σύμφωνα με τον κ. Τσαρδανίδη, στόχος της μελέτης είναι να διερευνηθεί η γνώμη που έχουν σχηματίσει οι έλληνες διεθνολόγοι για την ΠΓΔΜ, όχι μόνο αναφορικά με το μακεδονικό ζήτημα και την ονομασία των Σκοπίων αλλά σχετικά και με το ποια εικόνα επικρατεί για το σύνολο της χώρας δηλαδή την ταυτότητα της, προς τα που βαδίζει και αν έχει εσωτερικά προβλήματα. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από εβδομήντα δύο άτομα (22% των διεθνολόγων), ένα σεβαστό ποσοστό όπως αναφέρει, ελλήνων καθηγητών μελών ΔΕΠ και ερευνητών. Ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων έχει μελετήσει το ζήτημα ή η εν λόγω χώρα αποτέλεσε στο παρελθόν μέρος της μελέτης τους .

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων διεθνολόγων υιοθετεί την γενικότερη άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα ότι θα δέχονταν μια διαφορετική ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με έναν προσδιορισμό στο όνομα «Μακεδονία» όπως είναι και η τελευταία θέση της Ελλάδας στο ζήτημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες διάφορες γνώμες πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Η εξωτερική αυτή πολιτική, όπως υπογραμμίζει ο κύριος καθηγητής, ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια την Ελλάδα και έγιναν κατά διαστήματα σοβαρά λάθη τα οποία ακόμα πληρώνουμε. Ένα από αυτά ήταν το γεγονός ότι φάνηκε στην διεθνή κοινότητα ότι η χώρα μας υιοθετεί μια άκαμπτη στάση στο ζήτημα αυτό. Εν συνεχεία η ελληνική πλευρά συμβιβάστηκε και πρότεινε κάποιες λογικές προϋποθέσεις πχ. να αλλάξει το συνταγματικό όνομα με έναν επιθετικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία, όμως για να μπορέσει να γίνει αυτό έπρεπε να υπάρξει συμβιβασμός και από τα δύο μέρη κάτι που δεν ήταν εφικτό από πλευράς ΠΓΔΜ.

Οι σκοπιανοί όπως εξηγεί ο κ. Τσαρδανίδης, κατασκευάζουν με πολλά χρήματα (κόστος περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ) για παράδειγμα τεράστια αγάλματα, ναούς ή μουσεία που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία (Αρχαιοποίηση). Αυτό δηλώνει ότι υπάρχει μια τάση για λόγους εσωτερικής πολιτικής να εκμεταλλευτούν το ζήτημα. Τέτοιου είδους πολιτικές όμως δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας ή συνεργασίας ειδικά και στο ζήτημα ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ο διευθυντής του Ι.Δ.Ο.Σ. υπογραμμίζει ότι όσο τα χρόνια περνάνε τόσο περισσότερο φαίνεται να εδραιώνεται στην διεθνή κοινότητα το υπάρχον όνομα, αλλά και για τους πολίτες που το έχουν εντάξει στην εθνική τους ταυτότητα.

σκόπια, όνομα

Αναλυτικά, στην ερώτηση για την καταλληλότερη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ, ως δημοφιλέστερες ονομασίες επελέγησαν οι: Βόρεια Μακεδονία (38,9%), Σλαβομακεδονία (38,9%), Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας (36,1%) και Κράτος των Σκοπίων (20,8%), ενώ το 11,1% προκρίνει την ισχύουσα, προσωρινή ονομασία. Τα ονόματα Μακεδονία και Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν κρίθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή (4,2% και 6,9% αντίστοιχα ) ενώ το 6,9% θα θεωρούσε καταλληλότερη και μία άλλη ονομασία πέρα από αυτές που αναφέρονται. Σχετικά, ονομασίες που προτάθηκαν ήταν οι: New Macedonia, Παιονία, Δημοκρατία του Βαρδάρη και Gornamakedonja.

Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται από ελληνικής πλευράς  οι έλληνες διεθνολόγοι φαίνεται να συμφωνούν λίγο (σε ποσοστό 40,3%), το 15,3% συμφωνεί πολύ, το 20,8% αρκετά και ένα 20,8% δε συμφωνεί καθόλου. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης που διεξήγαγε η Public Issue το έτος 2008, όπου το ½ των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ελληνική πλευρά χειρίζεται ‘μάλλον σωστά’ το πρόβλημα με τα Σκόπια. Η ευθύνη για τη διαμάχη κατανέμεται μεταξύ της Π.Γ.Δ.Μ και του παράγοντα ‘μυθοποίηση της ιστορίας’,  ενώ ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό της τάξης του 45,8%, θεωρεί ότι ευθύνεται η Ελλάδα.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις στην ερώτηση για τη γενική αποτίμηση της εικόνας του κράτους της ΠΓΔΜ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία (63,9%) των ερωτηθέντων δεν έχει ούτε θετική αλλά ούτε και αρνητική εικόνα, το 26,3% έχει αρνητική εικόνα ενώ μόλις το 4,2% έχει θετική εικόνα.

Ο ερευνητής που υλοποίησε την μελέτη είναι ο Κυριάκος Πάχος-Φώκιαλης και μέλη της οµάδας έρευνας οι: Βαλεντίνα Μεϊδάνη και Πέτρος Πισσάς

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ( Ι.Δ.Ο.Σ. ) είναι ένα ερευνητικό κέντρο που ιδρύθηκε το 1993 από τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και Ε.Π.Ε..

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤO ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Οι κυριότεροι σκοποί του Ινστιτούτου είναι :

  • Η διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα της διεθνούς οικονομίας και πολιτικής καθώς και των διεθνών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας.
  • Η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός της δημόσιας συζήτησης μεταξύ των επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών και πολιτικών κύκλων, η προαγωγή και η δημόσια προβολή θεμάτων σχετικών με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις.
  • Η προσφορά εξειδικευμένων πληροφοριών και συμβουλών σε ιδιωτικούς φορείς καθώς και σε δημόσιες υπηρεσίες που συντονίζουν τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της Ελλάδα

Με πληροφορίες από το idos.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ