Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Μερεντίτης Άρης στο ereportaz: Η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων διεκδικεί 53.000 στρέμματα

Μια έκταση 53.000 στρεμμάτων (μεγαλύτερη απ’ αυτήν που καταλαμβάνει ο Δήμος της Αθήνας) διεκδικεί η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος στον Δήμο Πύλης Τρικάλων. Εξαιτίας της εν λόγω διεκδίκησης εκατοντάδες ιδιοκτήτες έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους, αφού κινδυνεύουν να χάσουν ακίνητα, αγροκτήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ρεπορτάζ: Έπη  Τρίμη

Το e-reportaz.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο Τρικάλων κ. Μερεντίτη Άρη ο οποίος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Ε.Τ.: Κύριε Μερεντίτη ονομάζομαι Έπη Τρίμη και είμαι δημοσιογράφος. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις διεκδικήσεις της Μονής Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων.

Α. Μ. Είναι μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε με αφορμή το κτηματολόγιο. Κατά την  κατάρτιση του κτηματολογίου, εμφανίστηκε  η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δούσικου και διεκδικεί αυτά τα 53.000 στρέμματα. Στα εν λόγω στρέμματα περιλαμβάνονται δημόσιες εκτάσεις, δασικές εκτάσεις, εκτάσεις του δήμου Πύλης και ιδιωτικές (οικόπεδα και σπίτια).

Τώρα τον ακριβή αριθμό δεν μπορώ να τον υπολογίσω κι εγώ. Μπορεί να είναι 200 ή και  500. Δεν  ξέρω αν μπορεί και η ίδια η Μονή να γνωρίζει πόσους ακριβώς ιδιώτες θίγει με όλο αυτό.

Σας λέω πως και η ίδια η Μονή  δεν ξέρει  πόσους ιδιώτες θίγει γιατί επηρεάζονται 4 με 5 χωριά.Πλέον των ιδιοκτησιών  μπορεί να επηρεάζονται ποιμνιοστάσια, βοσκοτόπια, οτιδήποτε. Δεν γνωρίζει  κανείς. Βεβαίως, επηρεάζεται και το Πανεπιστημιακό Δάσος του Περτουλίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Το ΑΠΘ έχει την κατοχή ενός τμήματος του δάσους, το οποίο κατά τα λοιπά είναι δημόσια  έκταση ενώ  έχει και εγκαταστάσεις εκεί, όπως  και κοιτώνες για τους φοιτητές. Τα έχει δε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Πικιώνης.

Τώρα δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η εν λόγω υπόθεση. Το  μόνο που μπορώ να σας πω είναι η δήλωση που έχει κάνει εκπρόσωπος της Μονής σε τοπικά ΜΜΕ η οποία και αναφέρει πως η υπόθεση θα φτάσει ακόμα και στον Άρειο Πάγο αν χρειαστεί. Θα κρατήσει δηλαδή η  υπόθεση άνω της δεκαετίας.

Για εμάς που είμαστε από την περιοχή είναι καινοφανές καθώς  όλοι θεωρούσαμε ότι είναι δημόσιες εκτάσεις.

Όλο αυτό το δάσος με τα 53.000 στρέμματα  είναι ένα καταπληκτικό, υπέροχο δάσος με έλατα κατά κύριο λόγο. Όλοι το θεωρούσαμε ότι είναι δημόσιο και μάλιστα είτε ο Δήμος Πύλης είτε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  το εκμεταλλεύονται. Συνεργάζονται με συνεταιρισμούς για την ξύλευση και το φροντίζουν γενικώς όλο αυτό το δάσος.

Η εν λόγω Μονή εμφάνισε ξαφνικά κάποιους τίτλους προ 100 ή 500 ετών. Αναφέρουν και ένα μάλιστα χρυσόβουλο του Σουλτάνου του 1563, αν θυμάμαι καλά.

Μάλιστα,  και σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές εκτάσεις εδώ είναι ακόμα πιο περίεργο γιατί υπάρχουν ιδιώτες που κατέχουν ιδιοκτησίες ενώ κατέχουν την κυριότητα εκτάσεων εδώ και 40, 50 ή και παραπάνω χρόνια με κανονικούς τίτλους ιδιοκτησίας μετεγγραμμένους στο υποθηκοφυλακείο.

Έχουν εκδώσει οι ιδιώτες οικοδομικές άδειες από τις υπηρεσίες του Δήμου Πύλης. Έχουν ανοιχτεί δίκτυα ύδρευσης, τηλεφωνίας, ρεύματος και αποχέτευσης.

Όλα αυτά τα  χρόνια το Μοναστήρι δεν είχε προβάλλει καμία αξίωση, καμία διεκδίκηση και εμφανίστηκε τώρα. Τώρα γιατί το κάνει θα πρέπει να ρωτήσετε τη Μονή.

Έχουν δηλώσει, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος της Μονής εφόσον δικαιωθεί δικαστικά θα κάνει εκμετάλλευση του δάσους με  όλους τους τρόπους.

Ε.Τ.: Τι προβλέπετε ως αποζημίωση των ιδιωτών;

Α.Μ.: Οι ιδιώτες μετά έχουν το δικό τους Γολγοθά για να αποζημιωθούν. Δεν προβλέπεται κάτι ευθέως από τον νόμο. Ο δε δικαστικός αγώνας τους θα είναι πολυδάπανος.

Ε.Τ.: Τι προβλέπετε για τη χρησικτησία;

Α.Μ.: Τώρα θα μπούμε σε ένα νομικό ζήτημα το οποίο σηκώνει πάρα πάρα πολύ κουβέντα. Για την εγκυρότητα των τίτλων που επικαλείται η Μονή (δηλαδή το χρυσόβουλο και μια απόφαση  μιας διοικητικής επιτροπής σε σχέση με την χρησικτησία) οι Μονές και η εκκλησία είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εξ αυτού έχουν κάποια προνόμια. Αλλά αυτά είναι νομικά ζητήματα που δεν είναι επί του παρόντος. Επί 100 χρόνια δεν ετίθετο πρόβλημα ενώ μπορεί να υπάρχουν και μαρτυρίες κατοίκων στην περιοχή. Η Μονή  δεν είχε κάνει πράξη νομής σε όλη αυτή την έκταση.

Ε.Τ. Θίγεται και η οικογένεια Σημήτη. Τι έχετε να προσθέσετε;

Α.Μ.: Δεν έχω να σας πω τίποτα για την οικογένεια Σημίτη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η εν λόγω Μονή δεν είχε υποβάλει έγκαιρα δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο για τη διεκδικούμενη έκταση και κατέθεσε ένσταση κατά ιδιοκτητών (ιδιωτών και Δημοσίου) τον Οκτώβριο του 2018. Στη συνέχεια εξαιτίας και των μέτρων που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι ενδιαφερόμενοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι και τεχνικοί σύμβουλοι δεν μπορούσαν να παραστούν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Ενστάσεων, αλλά ήταν υποχρεωμένοι μέχρι την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης να προσκομίσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης τον φάκελο της υπόθεσής τους. Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Ενστάσεων ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι περισσότερες ερήμην των ενδιαφερομένων…

Το θέμα απέκτησε διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, όταν εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών και οικοπέδων της περιοχής άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για την ένσταση που υπέβαλε στο Κτηματολόγιο η Μονή. “Πολλοί ιδιοκτήτες πληροφορήθηκαν το ζήτημα μία ή δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενστάσεων ή ακόμα και την ίδια ημέρα, με συνέπεια να είναι παντελώς αδύνατο να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Και τώρα μέχρι να βγουν οι αποφάσεις προς το τέλος του χρόνου, κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα” επισημαίνει ο κ. Μερεντίτης. Από την πλευρά του Δήμου Πύλης εξηγούν, έχουν καταθέσει υπόμνημα στο Κτηματολόγιο, μιας και ο δήμος εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται την ξυλεία του δάσους.

Όπως υπογραμμίζει ο δικηγόρος της Μονής, Δήμος Θανάσουλας η Μονή είναι ιδιοκτήτρια μιας συγκεκριμένης δασικής έκτασης με ισχυρούς και νόμιμους τίτλους από τα χρόνια του Βυζαντίου, που όμως έχουν αναγνωριστεί τόσο από τους Οθωμανούς όσο και από το σύγχρονο ελληνικό κράτος και μάλιστα με τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του υπουργείου Γεωργίας το 1929.

H επιστολή της Μονής Βησσαρίωνος Τρικάλων 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ