“Πολλοί άνθρωποι στην Νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους – επί χρόνια ή επί δεκαετίες – παραλείψεις”, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κι επανέλαβε ότι η αρχή της είναι “αλληλεγγύη εάν και οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους”.
«Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα ευρωομόλογα», επανέλαβε εξάλλου η κα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην “Muenchner Merkur” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, “ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής”.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, “ήταν κάποτε ο ασθενής της Ευρώπης”.
Ερωτηθείσα σχετικώς με το γεγονός ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απεικονίζεται συχνά με… χιτλερικό μουστάκι, η Καγκελάριος είπε ότι χαίρεται που υπάρχει ελευθερία έκφρασης, “ακόμη και για την έξαλλη παρουσίαση απόψεων” και επισήμανε ότι στην Ευρώπη η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το εκλογικό δικαίωμα και η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένα για όλους.
“Αυτός είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε”, προσθέτει.
Economist: Η Μέρκελ κυριαρχεί και η Ακρόπολη βουλιάζει
Νέο εξώφυλλο του Economist για τη γερμανίδα Καγκελάριο. Η Μέρκελ εμφανίζεται πάνω σε ένα ιωνικό κιονόκρανο και στο background βλέπουμε ένα σκηνικό καταστροφής: ο Παρθενώνας, ο Πύργος της Πίζας και το Big Ben βουλιάζουν, ενώ το ατσάλι του Πύργου του Άιφελ λυγίζει. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι ενδεικτικός: “Μία γυναίκα για να κυριαρχήσει σε όλους”.
Το άρθρο του περιοδικού ξεκινά θυμίζοντας στους αναγνώστες του ότι υπήρξε επικριτικό έναντι της καγκελαρίου από την αρχή της κρίσης.
Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως γράφει: “Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Μέρκελ είναι ο σωστός ηγέτης για την Γερμανία και την Ευρώπη, πρωτίστως για αυτό που είναι: η ιδανικότερη δημοκρατική αρχηγός του κόσμου και σαφέστατα ασφαλέστερη από οποιονδήποτε αριστεριστή αντίπαλό της.
Κυρίως όμως γιατί πιστεύουμε αυτό που ακόμα και τώρα μπορεί να γίνει -η ηγέτιδα που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η Γερμανία και η Ευρώπη”.
Το κερασάκι στην τούρτα “βάζει” η τελευταία πινελιά. Το άρθρο καταλήγει:
“Κάνοντας την υπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές, θα είναι η κυρίαρχη πολιτικός της Ευρώπης. Το στοίχημα που βάζουμε είναι ότι θα θέλει να την θυμούνται για την αποφασιστικότητά της και όχι για τη διστακτικότητά της”.