Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μέρκελ: Συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου (Βίντεο)

Μέρκελ: Είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέρκελ: Με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας ξεκίνησε τις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, λέγοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος διένυσε «μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας» που «Ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χ. Κολ».

«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή ‘Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

 

«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά επίσης στην προκλητικότητα της Τουρκίας, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν έχει στόχο μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τη Δύση: «Γνωρίζω κα Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων. Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα και αυτό πρέπει να είναι παρακαταθήκη για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας σαφή τη θέση της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

«Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» συμπλήρωσε.

Και κλείνοντας τις δηλώσεις του, πριν δώσει το λόγο στην Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη.  Είναι άλλωστε η πόλη που εδώ και 2.500 χρόνια, τιμά την πρώτη ιδιότητα».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του με μια αναφορά σε φράση του Γκαίτε: «Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

 

«Καταφέραμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ»

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ «μεταφράζοντας» τη φράση του Γκαίτε «υποσχέθηκε» ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία ήταν “ζωντανές”. Είχα απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα και ήταν συνδεδεμένο με την παραμονή στο ευρώ. Βρήκαμε κοινό βηματισμό αλλά και να παραμένει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε.

Μετά αντιμετωπίσαμε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το μεταναστευτικό και μας έδειξε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνεργαστούμε και με την Τουρκία.

Συζητήσαμε και χθες και σήμερα ότι πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι δύσκολο να βρίσκονται λύσεις μέσω του διαλόγου.

Δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε στενά. Γι’ αυτό στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία να μπορούν να κάνουν μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις».

 

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Σε ερώτηση για τη δήλωση πως ζήτησε πολλά από την Ελλάδα και τι θα μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικά, η Άνγκελα Μέρκελ, είπε: «Τότε, ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έπρεπε. Εγώ δεσμεύτηκα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις “δυνατές”. Τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι τρομερό (…) Η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας υπάρχει αλλά δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης πως μπορούμ,ε να συνεργαστούμε. Μόνο αν η Ευρώπη είναι καινοτόμος μπορουμε να συνεχίσουμε».

Σε ερώτηση για τη συνεργασία του με τον επόμενο καγκελάριο σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η συνεργασία τους θα είναι καλή. «Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η συζήτηση για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας ως άδεια για να γυρίσουμε σε κακές συνταγές του παρελθόντος» τόνισε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα συμβούλευε τον διάδοχό της για την Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε: «Αν κάνει κανείς μια αναδρομή όταν εγώ έγινα καγκελάριος αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εγώ είχα επικριτική στάση αλλά ήμουν μόνη μου. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει. Δεν μπορούσαμε να τα είχαμε προβλέψει. Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως γείτονάς μας, πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός αλλά και να τηρούνται ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση, είναι απαραίτητος ο διάλογος. Τηρώντας τους κανόνες και η Ευρώπη και η Τουρκία θα μπορούν να ισχυροποιήσουν τη θέση του. Τις συμβουλές μου προς τον Όλαφ Σολτς δεν τις δίνω δημόσια».

Στην ίδια ερώτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα ζητήσω από τον διάδοχο της κας Μέρκελ τίποτα περισσότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής». Σημείωσε δε ότι υπάρχει ο ένας δρόμος, της μείωσης των εντάσεων και εκείνος των κυρώσεων. «Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο αλλά δεν γίνεται η Τουρκία να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, επικαλούμενη μια στρεβλή ανάγνωση της Συνθήκη της Λωζάνης και να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

 

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι εξ ορισμού ευρωτουρκικά όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης αλλά γιατί τα προσβλήματα αντακλούν στην Ευρώπη, όπως το μεταναστευτικό. Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη στις σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια και για τις ελληνοτουρικές σχέσεις είναι κατανοητό και στην τουρκική ηγεσία πως η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά πρώτη θα υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα που θεωρεί πως παραβιάζονται».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η κυρία Μέρκελ είπε: «Στην πλειονότητά του τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και προβλήματα της Ευρώπης με την Τουρκία. Έχουμε αλληλεξάρτηση και η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση και πάνω σ’ αυτό βασίζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει και με τις ανησυχίες της για τους Αφγανούς πρόσφυγες. Πιστεύω ότι έχουμε μια ενιαία στάση στην ΕΕ».

 

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, η απερχόμενη καγκελάριος είπε: «Έχουμε τόσους παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη που δεν είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε αυτούς που χρήζουν προστασίας. Η προστασία των συνόρων είναι σημαντική. Η Ελλάδα έκανε τεράστια δουλειά σε αυτό».

Για το ίδιο θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Ακόμα δεν έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Η Γερμανία συμμετέχει στη λύση. Πρέπει να φυλάμε τα σύνορα μας πιο αποτελεσματικά. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς. Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης – Ένα κράτος με τις δυνατότητες της Τουρκίας μπορεί να το κάνει».

 

Επίσκεψη «υψηλού συμβολισμού»

Νωρίτερα, στη διευρυμένη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική αυθαιρεσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επί τάπητος βρέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία της επίσκεψης αυτής χαρακτηρίζοντάς την «υψηλού συμβολισμού», καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ