Η ιστορία έχει το μοναδικό χάρισμα. Nα μην σου ανακοινώνει τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν στη ζωή σου και στη ζωή του πλανήτη. Έτσι ελάχιστοι κατανοούν το τέλος τους όταν αυτό επέρχεται απειλητικά η τις ευνοϊκές αλλαγές που θα ακολουθήσουν για κάποιους άλλους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παραδοσιακά τζάκια των εκδοτών (ορισμένα ανδρώθηκαν στην πασοκική περίοδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας). Σήμερα βλέπουν την ισχύ τους στην κοινή γνώμη κυριολεκτικά να παραλύει. Η σχεδόν και πλήρης πλήρης καθιέρωση του ανέξοδου Ίντερνετ έβαλε “ταφόπλακα” στον γιγάντιο, έως πρόσφατα, επηρεασμό που πετύχαιναν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Ταυτόχρονα η λυκοφιλία τους με τις παραδοσιακές κυβερνήσεις έφερνε και “δώρα” που μεταφράζονταν σε αναθέσεις έργων και εργολαβίες παντός τύπου στον δημόσιο τομέα.Τι έφταιξε και τα άλλοτε πανίσχυρα εκδοτικά τζάκια καταρρέουν; Κατά πρώτον, η κρίση απογύμνωσε την όποια αξιοπιστία διατηρούσαν, καθώς κατέδειξε, ότι από τη θέση τους ,συνέβαλαν με τον άκρατο δανεισμό τους τα μέγιστα σε αυτή ,αφήνοντας φέσια στις Τράπεζες που αποτιμώνται σε χρέη 700 εκ.ευρώ.
Κατά δεύτερον η “εισβολή” του Ίντερνετ πέτυχε να τους βρει απροετοίμαστους και να τους θέσει εκτός εποχής..Το μολύβι και το χαρτί θα αποτελούν σύντομα είδη πολυτελείας, όπως οι πάπυροι πριν από τρεις αιώνες, αντικαταστάθηκαν από το τυπογραφείο του Γουτεμβέργιου. Τέλος τα ελεγχόμενα ,από τους ίδιους, 4-5 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, χρησιμεύουν πλέον για να βλέπει κανείς μόνον σήριαλ και ποδόσφαιρο.
Η ενημέρωση που παρέχουν απευθύνεται πλέον και μόνον στα τιμημένα γηρατειά. Όπως φανερώνουν οι καθημερινές τηλεθεάσεις το παραγωγικό κοινό έπαψε πλέον να βλέπει ειδήσεις στην τι-βι και ενημερώνεται από τα διάφορα σάιτ και μπλόγκς. Και ο λόγος δεν είναι μόνον η “εισβολή” της ενημέρωσης στο Ίντερνετ. Η αξιοπιστία των ειδήσεων έχει τρωθεί και ελάχιστοι τα αναγνωρίζουν ως κανάλια που ενημερώνουν αλλα που απλώς προπαγανδίζουν.
Σήμερα οι 2 στους 3 Έλληνες ενημερώνεται μέσω του Ιντερνετ έχοντας την δυνατότητα της επιλογής αλλά και της σχολιαστικής παρέμβασης…Η δημιουργία σάιτ απο παραδοσιακούς εκδότες-ως συνέχεια της πρότερης παρέμβασής τους μέσω εφημερίδων (πωλούν μερικές χιλιάδες σε ηλικίες άνω των 50 ετών) και των καναλιών-δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Βρίσκονται στη μέση και κάτω της καταγεγραμμένης επισκεψιμότητας. Απο την άλλη τους ακολουθούν τεράστια χρέη. Έτσι λοιπόν η ιστορία εκδικείται. Άλλωστε εδώ κατέρρευσαν αυτοκρατορίες και αυτοκρατορίες απλοί εκδότες θα διασωθούν;