Με τουλάχιστον 500 σχολεία σε όλη τη χώρα να τελούν υπό κατάληψη τις τελευταίες ημέρες, οι μαθητές διαμαρτύρονται για την Τράπεζα Θεμάτων και το σύστημα των εξετάσεων στο Λύκειο, συντονίζοντας τον αγώνα τους μέσω των social media. Στο κύμα καταλήψεων συμμετέχουν σχολεία από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, την Τρίπολη, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο.
Με το σύνθημα «Λέμε όχι στο νέο σύστημα και κάνουμε κάτι γι’ αυτό», οι μαθητές καλούν τους πολίτες να ενωθούν μαζί τους και οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η αρχή έγινε στο Facebook την Κυριακή, με τη δημιουργία της ομάδας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ», στην οποία προσκλήθηκαν περισσότερα από 194 χιλιάδες άτομα.
Μέσω αυτής της ομάδας, οι μαθητές απηύθυναν έκκληση για συμμετοχή στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα (ανάλογη μαθητική πορεία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη), ενώ μέχρι και σήμερα πολλοί οργανώνουν μέσα από αυτή τις καταλήψεις τους και αναρτούν φωτογραφίες από τα κλειστά τους σχολεία.
«Πήραν το μήνυμα μας, οπότε κατάληψη και αύριο και μέχρι εκεί. Κρατήστε ημέρες καθώς θα κάνουμε και άλλες παρόμοιες κινητοποιήσεις σαν αυτές. Υ/Γ: Σκοπός μας ήταν να βγούμε στα ΜΜΕ, και βασικά βγήκαμε σε όλη την Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πιο πρόσφατη ανάρτηση που έχει γίνει στον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, τα μαθήματα που χάνονται θα αναπληρωθούν στις διακοπές του Πάσχα, για σχολεία που τελούν υπό κατάληψη για περισσότερες από τρεις ημέρες.
Σημειώνεται πως, μεταξύ των αιτημάτων που έχουν θέσει οι μαθητές, είναι να καθορίζεται η Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων στα λύκεια από κάθε καθηγητή ξεχωριστά, ανάλογα με την ύλη που έχει διδάξει, να δοθούν περισσότερες ώρες κατεύθυνσης στη Β΄ Λυκείου και να προστεθούν τα μαθήματα της Χημείας και των Λατινικών στις κατευθύνσεις, και οι τελικοί βαθμοί των μαθημάτων γενικής παιδείας του κάθε μαθητή να μην προσμετρώνται στις πανελλήνιες εξετάσεις.