Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μετάλλαξη Δέλτα: «Βόμβα» από Σαρηγιάννη για 18.000 κρούσματα τη μέρα το φθινόπωρο (Βίντεο)

Μετάλλαξη Δέλτα: Εφιαλτικό σενάριο από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη ΣαρηγιάννηΤη σημασία του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας επεσήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Για δεύτερη μέρα επανέλαβε το εφιαλτικό σενάριο των 18.000 κρουσμάτων τη μέρα σε περίπτωση που το φθινόπωρο δεν έχει ξεπεράσει ο συνολικός εμβολιασμός το 53% της χώρας. Τόνισε, επίσης, ότι αν οι εμβολιασμοί φτάσουν στο 65% του πληθυσμού, «θα έχουμε πάλι μια δύσκολη περίοδο, αλλά όχι με 18.000 κρούσματα την ημέρα».

«Για να μειώσουμε τα κρούσματα μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να τηρούμε και τα μέτρα προστασίας και να γίνονται self test για να προλάβουμε τη μετάδοση.

Σημείωσε ακόμα ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός, ενώ όπως «η αύξηση τα λύματα είναι πάνω από 200% και ανεβαίνει και στη Θεσσαλονίκη».

«Αν θέλουμε να δράσουμε προληπτικά θα πρέπει να γνωρίζουμε την τάση πολύ νωρίς», τόνισε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, είπε ότι θα πρέπει να είναι στους υγειονομικούς, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, στην εστίαση αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Έκτακτο διάγγελμα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχεται μήνυμα στον λαό για υποχρεωτικό εμβολιασμό και λειτουργία της εστίασης

Μήνυμα προς τους πολίτες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τη λειτουργία των κλειστών χώρων στην εστίαση θα πραγματοποιήσει μέχρι αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τη λειτουργία των κλειστών χώρνω σε εστίαση και ψυχαγωγία θα προχωρήσει «μέχρι αύριο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανακοίνωσε η Αριστοτελία Πελώνη. Όπως ανέφερε η κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις ανακοινώσεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός θα αποσαφηνιστούν και οι διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. Το μήνυμα Μητσοτάκη θα γίνει στη σκιά της επέλασης της μετάλλαξης Δ στη χώρα και της συνεπακόλουθης εκτόξευσης των κρουσμάτων που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πλαίσιο κυρώσεων για τους αρνητές σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη (Βίντεο)

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, το «προφίλ» των κρουσμάτων και τη σημασία να προχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Από το πρωί στο Μαξίμου πραγματοποιούνται συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό για να αξιολογηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της πανδημίας και να αποφασισθεί το σχέδιο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Είναι δεδομένο ότι η ιδέα ενός νέου γενικού lockdown έχει απορριφθεί και τα όποια περιοριστικά μέτρα χρειαστούν θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν τις τοπικές εξάρσεις.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πλαίσιο κυρώσεων για τους αρνητές σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για τις αποφάσεις που αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το κυρωτικό πλαίσιο που θα τους συνοδεύει μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες το οποίο θα συνοδεύεται και από αναφορές σε κυρώσεις σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ βάση για το πλαίσιο θα αποτελέσει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής.
Σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό της χώρας» είπε ο κ. Κοντογεώργης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, «προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Παράλληλα, ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς κάτω των 18 ετών, παραπέμποντας στις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, προκειμένου να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο από τον Σεπτέμβριο.

«Έχει γίνει η επεξεργασία των δεδομένων και περιμένουμε τις ανακοινώσεις», τόνισε.

«Εντείνουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν – κυρίως τους πιο ευάλωτους και τις μικρότερες ηλικίες -και βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στα ραντεβού», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.

Όπως είπε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουνίου υπήρχαν περίπου 15.000 νέα ραντεβού την ημέρα αλλά «με την ανακοίνωση των νέων μέτρων τα ραντεβού ανέβησαν σε 30.000 ημερησίως και πλέον ο αριθμός ξεπερνά τις 45.000 με 4 στα 10 ραντεβού να αφορούν ηλικίες κάτω των 40 ετών».

Ο κ. Κοντογεώργης είπε, τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες το πρόγραμμα εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές, για το οποίο καταγράφηκε αυξημένη συμμετοχή στην Κρήτη.

 Εμβολιασμός 15-17: Θα γίνεται μόνο με γονική συναίνεση – Οι λόγοι για την απόφαση

Σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, αναμένονται οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για πως θα κλείνονται τα ραντεβού εμβολιασμού για τους έφηβους 15 έως 17 ετών. Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με γονική συναίνεση. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Θεοδωρίδου, έπειτα από την εξέταση των δεδομένων που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι είναι ωφέλιμο να εμβολιαστούν στη χώρα μας οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών, καθώς τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας έχουν πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω της εξωσχολικής τους δραστηριότητας μεταδίδουν στο περιβάλλον τους με μεγαλύτερη συχνότητα τον ιό.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά με υποκείμενο νόσημα, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα τους προσέφερε προστασία. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, είναι τα mRNA.

 

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί δεν ξέρουμε ακόμα την πραγματική διασπορά

Προβληματισμό προκαλούν οι ανακοινώσεις σχετικά με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Από τη μία πλευρά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παρουσία του ιού είναι έντονη στη χώρα και ότι έχει πλέον κυριαρχήσει στην Κρήτη, ενώ από την άλλη οι πραγματικοί αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλοί, αφού δεν ξεπερνούν τα 121 κρούσματα στο σύνολο της χώρας.

Μόλις 121 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα έχουν ταυτοποιηθεί, δηλωθεί και ανακοινωθεί συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του ιού SARS- CoV-2.

Συγκεκριμένα, τα 58 από αυτά βρέθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, τα 39 στην Αττική, 1 στην Αργολίδα, 1 στην Αχαΐα, 1 στην Εύβοια, 5 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία, 4 στη Λέσβο, 4 στην Πάρο, 3 στο Ρέθυμνο, 1 στη Χαλκιδική και 4 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Πώς είναι δυνατόν με μόλις 121 κρούσματα σήμερα, ο ιός να καταφέρει να κυριαρχήσει σε κάθε περιοχή έως το τέλος Ιουλίου, όπως έχουν δηλώσει οι επιστήμονες;

Η απάντηση κρύβεται στη μεθοδολογία με την οποία ελέγχονται τα ύποπτα κρούσματα για την παρουσία μεταλλαγμένων στελεχών και σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Ο έλεγχος των δειγμάτων συγκεκριμένα, χωρίζεται σε δύο στάδια:

Στην πρώτη φάση -κατά την οποία οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν εάν υπάρχει έστω και ένα δείγμα του ιού σε μία “καθαρή” περιοχή- ο έλεγχος είναι εκτεταμένος και καθολικός.

Δηλαδή, στα συνεργαζόμενα με το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εργαστήρια αποστέλλονται από τον ΕΟΔΥ όλα τα ύποπτα δείγματα και γίνεται αλληλούχιση στο σύνολό τους, ώστε να επιβεβαιωθεί η υποψία των ειδικών για την πιθανή παρουσία του παραλλαγμένου ιού.

Στη συνέχεια, όμως, κατά τη δεύτερη φάση και όταν διαπιστωθεί ότι ο ιός έχει εκτεταμένη διασπορά σε κάποια περιοχή, τότε οι έλεγχοι αρχίζουν να γίνονται τυχαιοποιημένοι και δειγματοληπτικοί.

Αυτό σημαίνει πως από το σύνολο των ύποπτων δειγμάτων για την παρουσία του μεταλλαγμένου ιού, στα εργαστήρια αποστέλλεται μόνο το 5% έως 10%. Εάν ο νέος ιός απομονωθεί στα περισσότερα από τα δείγματα αυτά, τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι έχει κυριαρχήσει σε κάποια περιοχή.

Ταυτόχρονα, στην “αργή αποτύπωση” της πραγματικής εικόνας των μεταλλαγμένων κρουσμάτων συμβάλλει και η χρονοβόρα διαδικασία της εργαστηριακής διερεύνησης.

Η ανακοίνωση των μεταλλαγμένων περιστατικών που γίνεται κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ, δηλαδή, στην πραγματικότητα αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της διασποράς πριν από 10 με 15 ημέρες. Κι όπως ξέρουμε, ο νέος ιός Δέλτα εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τη μία εβδομάδα στην άλλη.

Κρήτη

Στην περίπτωση της Κρήτης για παράδειγμα, έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο μόλις 58 δείγματα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ωστόσο, επειδή διαπιστωμένα η διασπορά είναι μεγάλης κλίμακας, μόνο το 10% των θετικών κρουσμάτων αποστέλλεται πλέον για αλληλούχιση στα συνεργαζόμενα με το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εργαστήρια.

Έτσι, ανάμεσα στα επιλεγμένα με τυχαίο τρόπο δείγματα, το στέλεχος Δέλτα ταυτοποιείται πλέον σχεδόν στο σύνολο των περιστατικών, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες του Δικτύου να εκτιμούν ότι η πραγματική παρουσία του μεταλλαγμένου ιού στο νησί, δεν είναι τα 58 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σε απόλυτα νούμερα, αλλά το 93% των συνολικών λοιμώξεων που εντοπίζονται και ανακοινώνονται καθημερινά.

Ακούστε όσα είπε στο ΚΡΗΤΗ TV ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Ειδικών

Διασπείρεται ταχύτατα και στην Αττική

Αυτή τη στιγμή, τυχαιοποιημένοι έλεγχοι γίνονται στην Αττική, στην οποία φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία η διασπορά του στελέχους Δέλτα.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής μόνο 39 κρούσματα και συγκεκριμένα:

  • 15 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών
  • 2 σε άγνωστο Τομέα της Αττικής
  • 9 στην Ανατολική Αττική
  • 4 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
  • 3 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών
  • 5 στον Νότιο Τομέα Αθηνών
  • 1 στον Πειραιά

Η πραγματική εικόνα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες και με τα όσα προαναφέρθηκαν, είναι πολύ πιο ανησυχητική. Παρόμοια αγωνία υπάρχει για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τη Μύκονο, περιοχές στις οποίες τα κρούσματα αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό.

Πηγή: iatropedia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ