Μετάλλαξη Όμικρον: Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον οι αξιωματούχοι της υγείας σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη «φύση» της που φέρει πάνω από 50 μεταλλάξεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Έγκλημα στο «ΠΑΙΔΩΝ» με υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης
- Ο ιερέας Δ. Ράικος μιλά στο ereportaz.gr για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια μετά την εισαγγελική παρέμβαση
Το νέο στέλεχος έχει ήδη ανιχνευθεί σε αρκετές χώρες, από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τον Καναδά και το Χονγκ Κονγκ, υπογραμμίζοντας τη γρήγορα εξάπλωσή της παρά τη λήψη ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Το ζητούμενο πλέον είναι μια μάχη με το χρόνο για την γρήγορη κατανόηση της νέας παραλλαγής και των κινδύνων που ενδεχομένως επιφέρει. «Ο κόσμος παρακολουθεί τη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Deenan Pillay, καθηγητής ιολογίας στο University College του Λονδίνου.
Τα στοιχεία που προκαλούν την ανησυχία των επιστημόνων αφορούν:
- οι εξαιρετικά ασυνήθιστες 50 μεταλλάξεις στο νέο στέλεχος που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Όμικρον να εξαπλωθεί ταχύτερα, και θα τη βοηθούσαν να αποφύγει την ανοσολογική προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια και την προηγούμενη μόλυνση
- η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το νέο στέλεχος
«Στο πεδίο δράσης» της Δέλτα ο δείκτης μεταδοτικότητας, αλλά…
Οι λοιμώξεις στη Νότια Αφρική έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ. Τα κρούσματα Covid-19 υπερτριπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Την εβδομάδα μέχρι τις 21 Νοεμβρίου ήταν κάτω από 4.000 για να εκτιναχθούν την επόμενη εβδομάδα σε 13.828. Τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα έχουν συνδεθεί με την παραλλαγή Όμικρον, η οποία χάρη σε μια γενετική ιδιορρυθμία μπορεί να εντοπιστεί από τακτικά τεστ PCR χωρίς την ανάγκη γονιδιωματικής ανάλυσης.
Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα από τον πραγματικό κόσμο, προσθέτοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένα στοιχεία για τη σοβαρότητά της παρά τις αναφορές το Σαββατοκύριακο ότι η Όμικρον παρήγαγε ηπιότερα συμπτώματα της νόσου.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την Όμικρον. Πραγματικά κλινικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική θα μας δώσουν μερικές από τις πρώτες απαντήσεις», ανέφερε στους Financial Times ο Pillay.
Ο Tom Wenseleers, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leuven, προέβλεψε ότι ο δείκτης αναπαραγωγής R0 της Όμικρον βρίσκεται «στο πεδίο δράσης» της παραλλαγής Δέλτα, μεταξύ 6 και 7. Σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι μεταλλάξεις του νέου στελέχους του δίνουν «προστιθέμενη δύναμη» που θα του επέτρεπε να «υπερτερήσει» της Δέλτα. «Μπορούμε να πούμε από τη γενετική του ιού και τη γρήγορη εξάπλωση στη Νότια Αφρική ότι η Όμικρον θα δημιουργήσει πρόβλημα σε κάθε χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ήπια συμπτώματα;
Παρά την αύξηση των εισαγωγών που καταγράφονται ήδη στα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής, ορισμένοι γιατροί εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια με ήπια συμπτώματα. «Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο σήμα για αυξημένη σοβαρότητα, αλλά είναι νωρίς. [Στην πραγματικότητα], το ποσοστό των ασθενών που εισάγονται με σοβαρή νόσηση είναι αρκετά χαμηλό και χαμηλότερο από αυτό που έχουμε δει στην υπόλοιπη πανδημία», δήλωσε ο Waasila Jassat, γιατρός και ειδικός στο NICD, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών δεν είχε εμβολιαστεί.
Κάποιοι λίγοι επιστήμονες εκφράζουν, στο μεταξύ, την αμφιβολία τους ότι τα νέα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αναλύοντας δείγματα από μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στο Γκαουτένγκ, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι μέχρι τα μέσα αυτού του μήνα, τα ίχνη του ιού που εντοπίστηκαν είχαν σχεδόν φτάσει στα επίπεδα που βρέθηκαν εν όψει της κορύφωσης του κύματος που πυροδότησε η Δέλτα τον Ιούλιο.
Ενώ άλλοι συνέστησαν προσοχή όσον αφορά την εκτίμηση της σοβαρότητας της Όμικρον πριν ολοκληρωθεί η εκτεταμένη έρευνα για το νέο στέλεχος.
Ο Pillay προειδοποίησε επίσης να μην διαβάζουμε με υπερβολική αισιοδοξία τις αναφορές για ήπια συμπτώματα λόγω του νεαρού πληθυσμού της Νότιας Αφρικής και επειδή ορισμένα πρώιμα κρούσματα επικεντρώνονταν σε πανεπιστήμια στην Πρετόρια.
Να σημειωθεί επίσης ότι το επίπεδο της ανοσίας στη Νότια Αφρική πιστεύεται ότι είναι σε πολύ υψηλό, με τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού να εκτιμάται ότι έχει μολυνθεί από τον Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, με βάση τους υπερβολικούς αριθμούς θανάτων, καθώς και το 29% του πληθυσμού που έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.