Με τα πιο μελανά χρώματα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης περιγράφει τα όσα υπέστησαν 13 μετανάστες και πρόσφυγες από το Πακιστάν και τη Συρία στα χέρια τριών αυτόκλητων «σερίφηδων» στον Εβρο, τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ μαίνονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή.
Το δικαστικό συμβούλιο τους παραπέμπει να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για μία σειρά από αδικήματα με κορυφαία αυτά της αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και της έκθεσης σε κίνδυνο για όσα κατηγορούνται ότι έκαναν φυλακίζοντας τους αλλοδαπούς μέσα σε ένα τρέιλερ – κλουβί και βιντεοσκοπώντας τις σκηνές για να τις ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδεικνύοντάς τους δήθεν σαν εμπρηστές.
Το δικαστικό συμβούλιο «άδειασε» την εισαγγελέα που ζήτησε να αποφυλακιστούν με όρους οι κατηγορούμενοι
Μάλιστα με το βούλευμα παρατείνεται η προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων καθώς κρίνεται πως είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα.
«Οι τρεις κατηγορούμενοι με βία και με απειλή βίας, συνέλαβαν και κατακράτησαν 13 παράνομα εισελθόντες στη χώρα πολίτες τρίτων χωρών, τους οποίους ακινητοποίησαν και στη συνέχεια εξανάγκασαν με γροθιές, κλωτσιές και τη χρήση μεταλλικής ράβδου, απειλώντας ακόμη και με τη ρίψη πυροβολισμών στον αέρα, να εισέλθουν σε κλειστό μεταφορικό τρέιλερ όπου τους κράτησαν όλους κλειδωμένους σε κατάσταση ομηρίας», αναφέρει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης στο με αριθμό 16/2024 βούλευμά του, τμήματα του οποίου πληροφορήθηκε η Voria.gr.
Πρόκειται για την ιστορία που έκανε τον γύρο του κόσμου όταν οι κατηγορούμενοι ανάγκασαν τους μετανάστες να μπουν στο κλουβί – τρέιλερ στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, παρά την αυξημένη θερμοκρασία και λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Μάλιστα, σε βίντεο που ανάρτησε ο βασικός κατηγορούμενος 46 χρόνων, αλβανικής καταγωγής, χαρακτηρίζει τους μετανάστες «κομμάτια» και υποστηρίζει πως αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τις φωτιές του Εβρου, ισχυρισμό που επανέλαβαν στους αστυνομικούς που κάλεσαν για να τους συλλάβουν, παρουσιάζοντας μάλιστα και εμπρηστικό μηχανισμό, όπως χαρακτήρισαν δύο παλιά λάστιχα αυτοκινήτου, τέσσερα σανίδια και ένα σφουγγάρι, χωρίς όμως να πείσουν κανέναν γι’ αυτό.
Στο βούλευμα γίνεται αναφορά σε βούλευμα που προηγήθηκε και απαλλάσσει τους 13 μετανάστες από τις κατηγορίες της απόπειρας εμπρησμού και τονίζεται το παράδοξο που περιγράφει ο πρώτος κατηγορούμενος ότι δήθεν οι μετανάστες προσπαθούσαν να πυροδοτήσουν τον μηχανισμό χτυπώντας ένα μαχαίρι σε πέτρα για να βγάλει… σπίθα!
«Το βούλευμα ως συνέχεια του βουλεύματος του ίδιου συμβουλίου που απάλλαξε τους εντολείς μου για την κατηγορία της δήθεν απόπειρας εμπρησμού υπαγάγοντας στην πραγματική τους διάσταση και στον σωστό δικαιικό κανόνα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, κατέληξε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος των κατηγορουμένων.
»Κατά την άποψη τη δική μας βέβαια υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ενοχής τους και ειδικότερα αποδείχτηκε η πρόθεσή τους να οργανωθούν σε ομάδες με αποκλειστικό σκοπό τη σύλληψη και τον βασανισμό αθώων πολιτών τρίτων χωρών που το μόνο έγκλημά τους ήταν η είσοδος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για μία καλύτερη ζωή», σχολίασε μετά την έκδοση του βουλεύματος ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Νίκος Καραβελάκης.
Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης επισημαίνονται μία προς μία οι αντιφάσεις των κατηγορουμένων στους ισχυρισμούς που ανέπτυξαν τόσο στην αστυνομία όσο και στις απολογίες τους.
Διαφοροποιούνται στην εκδοχή πώς εντόπισαν τους μετανάστες, την ώρα που οι ίδιοι οι αλλοδαποί περιέγραψαν τις συνθήκες φρίκης κάτω από τις οποίες κρατήθηκαν στο κλουβί – τρέιλερ. Και ενώ οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι περιγράφουν ότι τους περιφέρουν, στη συνέχεια αρνούνται και ισχυρίζονται πως τους έβαλαν στο κλουβί μέχρι να έρθει η αστυνομία να τους συλλάβει. Τα θύματα της πρωτοφανούς αυτής συμπεριφοράς αναφέρουν ότι έμειναν μέσα στο κλουβί από 2 έως 4,5 ώρες, αδυνατώντας ακόμη και να αναπνεύσουν.