Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μετεκπαίδευση «βιτρίνας» για τους αστυνομικούς

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες», «χάντρες για τους ιθαγενείς» και πολλές άλλες φράσεις θα μπορούσαν να ταιριάξουν για τη φιέστα που έστησε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μαζί με τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας το πρωί της περασμένης Δευτέρας στις εγκαταστάσεις των πρώην σχολών της Αστυνομίας.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Ο Αλέξανδρος Σφελινιώτης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καταθέτει στην «Μ» τους προβληματισμούς του για τα τεκταινόμενα στο Σώμα


Αυτοί που εξαπατήθηκαν δεν ήταν μόνον οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κάθισαν στα θρανία, αλλά και οι πολίτες που… νομίζουν ότι όσοι υπηρετούν σε μία από τις πιο μάχιμες υπηρεσίες θα παρακολουθήσουν ένα σοβαρό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης.

Επιμόρφωση

Μετά την καταδίωξη του Περάματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θορυβήθηκε από τις 38 σφαίρες που έριξαν οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. και αποφάσισε να προχωρήσει στη μετεκπαίδευση όλων των στελεχών της. Παρουσία του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκίνησε η εκπαίδευση ανδρών και γυναικών, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τις 16 Ιουλίου 2022.

Όμως οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν τουλάχιστον απορία, σε όσους βέβαια τις άκουσαν με προσοχή και δεν στάθηκαν στο επικοινωνιακό κομμάτι. «Στόχος μας είναι οι αστυνομικοί μας να γνωρίσουν τους νόμους που διέπουν την αστυνομική δράση, να ενημερωθούν πλήρως για τον Ποινικό Κώδικα, και ταυτόχρονα να έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων των πολιτών και των τεχνικών καλύτερης επικοινωνίας με το σύνολό τους αλλά και με επιμέρους κοινωνικές ομάδες».

Μήπως ο κύριος υπουργός παραδέχτηκε ότι τα στελέχη της δεν γνωρίζουν βασικά αντικείμενα της δουλειάς τους; Και σε ποιους αναφερόταν; Σε αστυνομικούς που υπηρετούν εδώ και μία δεκαετία ή μήπως στις τελευταίες προσλήψεις με διαδικασίες fast track που έκανε ο προκάτοχός του, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης; Οι επίσημες καταγγελίες τότε για ανεπαρκή εκπαίδευση των 1.500 ειδικών φρουρών, διάρκειας… 30 ημερών (!), δυστυχώς πέρασαν στα ψιλά, μπροστά στο επικοινωνιακό της «ευταξίας» στην πρωτεύουσα και στην «εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας».

Όμως οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν είχαν τελειώσει ακόμα… Λίγο αργότερα ακολούθησε δελτίο Τύπου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που ενημέρωνε για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. «Το σχολείο επανεκπαίδευσης θα παρακολουθήσουν συνολικά 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε 25 εκπαιδευτικές σειρές, διάρκειας έξι ημερών».

Ανακοίνωση

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Έξι ημέρες εκπαίδευσης έλειπαν από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη του Περάματος και ήταν η αφορμή για τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση;
Το καλύτερο όμως ήταν στο τέλος. Στα μαθήματα τις πρώτες δύο ημέρες «οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να μετεκπαιδευτούν και να ενημερωθούν διεξοδικά στο θεωρητικό μέρος, από ιδιώτες πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού, ξενοφοβίας, διεθνούς προστασίας, επαγγελματικής αγωγής, κανόνων δεοντολογίας, οπλοφορίας, χρήσης πυροβόλων όπλων, ψυχολογίας, επικοινωνίας και οργανισμών – κανονισμών της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ο κ. Αλέξανδρος Σφελινιώτης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που υπηρετεί στην Άμεση Δράση, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» υποστήριξε ότι «είναι προφανές πως το θεωρητικό πρόγραμμα της μετεκπαίδευσης, έτσι όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του αρχηγείου με όλες αυτές τις ενότητες που περιέχει, δεν μπορεί να ‘‘στριμωχτεί’’ σε δύο ημέρες, αλλά θα έπρεπε να διδαχθεί στη βασική εκπαίδευση όσων εισήχθησαν στο Σώμα το 2019 ή και αργότερα».

ΔΙ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. θα μετεκπαιδευτούν και σε πρακτικά θέματα. «Θα τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπτύξουν και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, στις πρώτες βοήθειες στο πεδίο, μέσω πρακτικής εξάσκησης σε σενάρια εξομοιούμενα ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, στη διαχείριση εγκλημάτων σε εξέλιξη – καταδιώξεων και μνημονίων ενεργειών, στους ελέγχους υπόπτων ατόμων μέσω σεναρίων κλιμακούμενης έντασης συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων, στους ελέγχους οχημάτων, στην αστυνομική αυτοάμυνα, στην οπλοτεχνική, καθώς και στους κανόνες ασφαλείας και χρήσης πυροβόλων όπλων».

Η «Μ» συνομίλησε με παλαιούς και νέους αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. «Μετά από δέκα χρόνια υπηρεσίας στη ΔΙ.ΑΣ. πιστεύει κανείς ότι ένα σεμινάριο ή αυτή η μετεκπαίδευση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο εργασίας, την άποψη ή την αντίληψή μου; Από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να εργάζεσαι και περάσουν κάποια χρόνια είναι δύσκολο. Ο καθένας από μόνος του, και με βάση την εμπειρία του, την αντίληψή του αλλά και την εκπαίδευση που κάνουμε ετησίως στη ΔΙ.ΑΣ. όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να διαφοροποιήσει τον τρόπο αντίδρασής του σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις» λέει ένας από τους άνδρες που υπηρετεί στην ομάδα δέκα χρόνια.

Επίσης πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν νέες εντολές, σύμφωνα με τις οποίες «οι αστυνομικοί θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 70 χιλιόμετρα σε κάθε βάρδια και να εστιάσουν την προσοχή τους στον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων οι οποίες θα αφορούν κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, ώστε να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας». Αυτό όμως που προκάλεσε τουλάχιστον τη θυμηδία των στελεχών της ΔΙ.ΑΣ. ήταν όταν τους επισημάνθηκε η τήρηση του ΚΟΚ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Διαρροές

«Όσον αφορά τις διαρροές σχετικά με τις διαταγές που φέρεται να δόθηκαν για τον νέο τρόπο περιπολίας, προφανώς θα φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, που είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για πολλούς λόγους. Δεν γίνεται να ζητάς μίνιμουμ χιλιόμετρα περιπολίας όταν ειδικά εντός του αστικού ιστού δεν μπορείς να διανύσεις απόσταση άνω των 30 ή 40 χιλιομέτρων, αν θέλεις να περιπολείς ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ διενεργώντας τους προβλεπόμενους ελέγχους. Δεν γίνεται να ‘‘κάνεις τα στραβά μάτια’’ σε διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, διότι θα βρεθείς κατηγορούμενος το λιγότερο για παράβαση καθήκοντος. Δεν γίνεται πριν ξεκινήσεις καταδίωξη να ζητήσεις την άδεια του Κέντρου, διότι σίγουρα ο ύποπτος θα έχει κάνει ‘‘φτερά’’. Όσον αφορά στην πιστή τήρηση του ΚΟΚ, όλοι γνωρίζουμε, με πρώτη την ηγεσία μας, και έχουμε αποδεχθεί πως αυτό δεν γίνεται. Άλλωστε, βασικό συστατικό του δικύκλου είναι ο ελιγμός ανάμεσα σε οχήματα, κάτι που δεν προβλέπεται στον ΚΟΚ. Αυτές οι ‘‘νέες’’ διαταγές, αν όντως ισχύουν, θα φέρουν σύγχυση στο προσωπικό και ήδη προκαλούν απορίες σχετικά με το αν αυτός ή αυτοί που τις εξέδωσαν έχουν πραγματική επαφή με την πραγματικότητα όπως τη βιώνουμε όλοι εμείς οι αστυνομικοί που είμαστε στο πεζοδρόμιο» καταλήγει ο κ. Σφελινιώτης λίγο πριν ανέβει στη μοτοσικλέτα της ομάδας «Ζήτα», στην οποία υπηρετεί.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γυναικοκτονία Λακωνία: Οι προκλητικοί ισχυρισμοί του 40χρονου συζυγοκτόνου λίγο πριν οδηγηθεί στον εισαγγελέα

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Πολύ σοβαρή η επιδείνωση του καιρού με εν δυνάμει επικίνδυνες καταιγίδες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ